Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Δεκάδες θύματα από έκρηξη

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Δεκάδες θύματα από έκρηξη

Επίθεση από αγνώστους σε δεξαμενή καυσίμων, ενώ χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν την περιοχή σε κονβόι, φοβούμενοι ακόμη και εθνοκάθαρση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 68 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 105 αγνοούνται και πάνω από 300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, ύστερα από επίθεση σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λίγες ημέρες αφότου το Μπακού ανακοίνωσε πως ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, έπειτα από σφοδρή και αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.

Οι αρμενικές αρχές αναφέρουν πως 290 άτομα μεταφέρθηκαν χθες σε νοσοκομεία με εγκαύματα, πολλά από αυτά σε «κρίσιμη κατάσταση». Η δεξαμενή βρισκόταν σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την de facto πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ, και μεγάλος αριθμός ανθρώπων είχε μαζευτεί γύρω της διότι –σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian– είχε λάβει υποσχέσεις από τις αυτονομιστικές αρχές για δωρεάν καύσιμα.

Το εμπάργκο που έχει επιβάλει εδώ και σχεδόν δέκα μήνες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή έχει οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα καύσιμα, το νερό και τα τρόφιμα.

Η προέλευση του χτυπήματος παραμένει άγνωστη. Τα νοσοκομεία του Στεπανακέρτ δήλωσαν πως έφτασαν σε πληρότητα και πως έχουν ξεμείνει από αντιβιοτικά ενάντια στα εγκαύματα, ενώ απηύθυναν έκκληση προς τις αρχές της Αρμενίας να μεταφέρουν τους βαριά τραυματίες με ελικόπτερα στην πρωτεύουσα Ερεβάν.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή. Ο ΟΗΕ την αναγνωρίζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι 120.000 Αρμένιοι που κατοικούν εδώ και αιώνες εκεί διεκδικούν την ένωσή του με την Αρμενία. Αρμένικες παραστρατιωτικές αυτονομιστικές δυνάμεις έχουν ανακηρύξει μονομερώς την περιοχή σε αυτόνομη «Δημοκρατία του Αρτσάχ».

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, οι δυνάμεις των Αζέρων χτύπησαν συντονισμένα στόχους στην περιοχή, σε μια επίθεση διαρκείας 24 ωρών, πιάνοντας την αυτονομιστική κυβέρνηση εξαπίνης και αναγκάζοντάς τη να δεσμευθεί πως θα παραδώσει τα όπλα και πως θα ξεκινήσει συζητήσεις για την πλήρη παράδοση της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν, ύστερα από 30 χρόνια κατοχής.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εκατερίνα Καζίνιε ανέφερε ότι η χθεσινή συνάντηση υπό τον πρόεδρο του οργάνου, Σαρλ Μισέλ με ανώτατους αξιωματούχους Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οδήγησε σε πρόοδο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ δεσμεύθηκε, από τη μεριά του, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές, περισσότεροι από 20.000 Αρμένιοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή, φοβούμενοι περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, η οποία θα μπορούσε να λάβει μέχρι και διαστάσεις εθνοκάθαρσης. Εικόνες που κυκλοφόρησαν από το Στεπανακέρτ δείχνουν ατελείωτες ουρές από αυτοκίνητα να κινούνται προς τα σύνορα, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν στρατοπεδεύσει στις λευκές σκηνές που έχει στήσει ο αρμενικός Ερυθρός Σταυρός στη μικρή πόλη Γκορίς, την πρώτη σημαντική πόλη που συναντάει κανείς μπαίνοντας στη χώρα από τα νοτιοανατολικά σύνορα.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν πως επιθυμούν να επανεντάξουν τους Αρμενίους της περιοχής. «Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί με τους Αζέρους μετά από αυτό;», αναρωτιέται ωστόσο στη γαλλική Le Figaro μία 36χρονη γυναίκα, καθώς εγκαταλείπει την περιοχή την ώρα που ο αδελφός της βρίσκεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο του Ερεβάν. Αλλοι δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να ξαναγυρίσουν ποτέ στην πρότερη ζωή τους.

Η αρμενική κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη να υποδεχθεί 40.000 οικογένειες από το ενκλάβιο, σχεδόν δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT