Ισπανία: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Φεϊχό

Ισπανία: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Φεϊχό

Ο ηγέτης του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται πιθανότητα επιτυχίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Θνησιγενή προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εγκαινίασε χθες ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, παρά την αδυναμία του να συγκεντρώσει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη.

Το Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιουλίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε να συνάψει συμμαχίες με μικρότερα κόμματα, καταδικάζοντας εκ των προτέρων την προσπάθεια. Αν ο Φεϊχό αποτύχει, όπως όλα δείχνουν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα έχει ακόμη μία ευκαιρία να διατηρηθεί στην εξουσία, εφόσον συγκεντρώσει τη στήριξη πλειάδας μικρών αριστερών και αυτονομιστικών κομμάτων.

Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση της πρότασης σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος. Στη σημερινή ψηφοφορία, ο Φεϊχό θα πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 176 εδρών στην Κάτω Βουλή, Κόρτες, των 350 βουλευτών.

Αν η σημερινή ψηφοφορία δεν ευνοήσει το Λαϊκό Κόμμα, ο πήχυς θα χαμηλώσει περισσότερο την Παρασκευή. Στη νέα ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί, οι βουλευτές θα μπορούν να επιλέξουν την αποχή, σε αντίθεση με τη χθεσινή. Εάν η αποχή είναι μεγάλη, ο Φεϊχό θα μπορούσε να εισέλθει στο πρωθυπουργικό ανάκτορο Μονκλόα επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι 137 έδρες του Λαϊκού Κόμματος, παρότι επιτρέπουν τον σχηματισμό της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν επαρκούν –ακόμη και με τη συνδρομή του ακροδεξιού Vox (33 έδρες) και δύο βουλευτών συντηρητικών τοπικιστικών κομμάτων– για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.

Ισπανία: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Φεϊχό-1

Παρότι πρώτο σε έδρες, το συντηρητικό κόμμα της Ισπανίας δεν διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

Οι ελπίδες του Φεϊχό εναποτίθενται πια στη σημερινή ψηφοφορία και στις αποχές. Τα δύο καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, όμως, τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο απέχοντας από την ψηφοφορία, ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν τον Φεϊχό, υπενθυμίζοντας την άτεγκτη στάση του Λαϊκού Κόμματος απέναντι στο αίτημα ανεξαρτησίας.

Το συντηρητικό βασκικό κόμμα PNV, το οποίο θα μπορούσε και αυτό να βοηθήσει τον Φεϊχό με την αποχή του, ανακοίνωσε ότι κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να το φέρει κοντά στο ακροδεξιό Vox αποκλείεται διαρρήδην. Το Vox προωθεί υπερσυγκεντρωτική μορφή κρατικής διοίκησης με επίκεντρο τη Μαδρίτη και αρνείται να αποκηρύξει τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο. «Υπάρχει ένας ελέφαντας, ο οποίος δεν βρίσκεται καν μέσα στο δωμάτιο, αλλά εμποδίζει το κόμμα μας να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Φεϊχό και αυτός ο ελέφαντας είναι το Vox», είπε ο πρόεδρος του βασκικού PNV, Αντόνι Ορτουζάρ.

Οι δυσκολίες του Φεϊχό κατέστησαν σαφείς τον Αύγουστο, όταν οι Σοσιαλιστές –παρότι δεύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο– πέτυχαν να εξασφαλίσουν περισσότερες ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα, αναδεικνύοντας σοσιαλίστρια υποψήφια ως πρόεδρο της Βουλής. Η αναμενόμενη σημερινή ήττα του Φεϊχό θα εγκαινιάσει αυτομάτως δίμηνη περίοδο διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης. Εφόσον ουδείς υποψήφιος δεν περάσει την κοινοβουλευτική δοκιμασία, η Βουλή θα διαλυθεί στις 27 Νοεμβρίου και νέες εκλογές θα προκηρυχθούν για τις 14 Ιανουαρίου.

Ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του θεωρούν δεδομένη την ήττα του Λαϊκού Κόμματος και επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες στην οικοδόμηση συμμαχίας με τον αριστερό συνασπισμό Σουμάρ (πρώην Ποδέμος) και άλλα μικρά κόμματα. Το τίμημα κινδυνεύει, όμως, να είναι υψηλό για τον Σάντσεθ, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναγκασθεί να στηριχθεί στο αυτονομιστικό κόμμα Χουντς, του αυτοεξόριστου στις Βρυξέλλες Κάρλες Πουτζντεμόν.

Την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες Μαδριλένοι, υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος, διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο απονομής χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές πολιτικούς από τον Σάντσεθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT