Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκατέλειψαν την περιοχή

Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκατέλειψαν την περιοχή

Περισσότεροι από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 120.000 Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν φτάσει στην Αρμενία μετά την αστραπιαία νίκη του Αζερμπαϊτζάν σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της αποσχισθείσας περιοχής.

Περισσότεροι από 65.036 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν περάσει στην Αρμενία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.
Ο Πασινιάν δήλωσε σε ομιλία του την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του «θα υποδεχθεί τις αδελφές και τους αδελφούς μας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Δημοκρατία της Αρμενίας με κάθε φροντίδα».

Ωστόσο, το πόσο προετοιμασμένη είναι η Αρμενία –χώρα περίπου 2,8 εκατομμυρίων πολιτών– να φιλοξενήσει έως και 120.000 αφίξεις από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραμένει ασαφές.

Περίπου 50.000 άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, φτάνοντας σε προσωρινούς καταυλισμούς προσφύγων που δημιουργήθηκαν σε συνοριακές πόλεις.

Υποσιτισμένοι και αποκλεισμένοι

Περισσότεροι από τους μισούς Αρμένιους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκατέλειψαν την περιοχή-1

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αρμενία, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενοι υποφέρουν από «σοβαρό υποσιτισμό».

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τελεί υπό αποκλεισμό από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στον διάδρομο του Λατσίν – τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον αποκλεισμένο θύλακο με την Αρμενία.

Ο αποκλεισμός εμπόδιζε την εισαγωγή τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας φόβους ότι οι κάτοικοι θα λιμοκτονούσαν.

Οι κάτοικοι πριν από την έναρξη της τελευταίας επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν έπρεπε να περιμένουν στην ουρά για ώρες για να πάρουν το καθημερινό τους μερίδιο ψωμιού. Ο αποκλεισμός άρθηκε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας στους κατοίκους να φύγουν.

Ποιοι μπορούν να φύγουν

Η Αρμενία κάνει λόγο για εθνοκάθαρση σε εξέλιξη. Επιπλέον, κάποιοι εμποδίζονται από το να φύγουν, ενώ άγνωστο παραμένει το ποιος θα διαχειρίζεται στο εξής τις διαδρομές προς την Αρμενία.

Ηδη εξονυχιστικοί έλεγχοι διενεργούνται στα σύνορα προς την Αρμενία, όπου οι αζερικές Αρχές σταματούν τους πολίτες, καθώς, όπως τονίζει το Αζερμπαϊτζάν, «όσοι συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου δεν πρόκειται να διαφύγουν».

Αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν «στρατόπεδα διαλογής» προσφύγων, όπου θα κρατούνται Αρμένιοι του Καραμπάχ που έλαβαν μέρος στις μάχες στο παρελθόν ή εκείνοι που είναι μέλη των τοπικών αρχών. 

Χθες Τετάρτη, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως συνέλαβε τον πρώην κορυφαίο αξιωματούχο της αυτονομιστικής αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο-ΚαραμπάχΡούμπεν Βαρντανιάν, ενώ «προσπαθούσε να φύγει στην Αρμενία».

Ο Βαρντανιάν, δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, διετέλεσε επικεφαλής της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 και μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Μπακού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT