Ελαμψε διά της απουσίας του ο Τραμπ και στο δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

Ελαμψε διά της απουσίας του ο Τραμπ και στο δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών

Επτά υποψήφιοι αναμετρήθηκαν, με τον επικρατέστερο Ρεπουμπλικανό να επιλέγει και πάλι την αποχή

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαμψε διά της απουσίας του στη δεύτερη συζήτηση των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024.

Επτά υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν, να ανατρέψουν την πορεία προς μια κούρσα όπου ο πρώην πρόεδρος παραμένει ο επικρατέστερος, και μάλιστα με διαφορά.

Δύο από τους αντιπάλους του Τραμπ επιχείρησαν να επωφεληθούν από την απουσία του, επικρίνοντάς τον για το ότι απείχε από το ντιμπέιτ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ινστιτούτου Ronald Reagan Presidential Foundation στην Καλιφόρνια.

Ο «αγνοούμενος»

Ο Ντε Σάντις ειρωνεύτηκε τον Τραμπ κάνοντας λόγο για «αγνοούμενο». «Θα έπρεπε να βρίσκεται απόψε εδώ. Οφείλει να υπερασπιστεί την ιστορία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ παραλείπει τα ντιμπέιτ από τον φόβο να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους.

Απευθυνόμενος στον Τραμπ και με το βλέμμα στην κάμερα, ο Κρίστι τόνισε: «Δεν είσαι εδώ απόψε επειδή φοβάσαι να βρεθείς εδώ για να υπερασπιστείς την ιστορία σου. Αποφεύγεις αυτά τα πράγματα».

Ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος του Τραμπ, επέκρινε με ήπιο τρόπο την επιθυμία του πρώην προέδρου να συγκεντρώσει τις εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις εξουσίες των πολιτειών.

Η πρώην πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε λάθος προσέγγιση έναντι της Κίνας, καθώς επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο εμπόριο και όχι στα γενικότερα ζητήματα ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγινε επίσης «στόχος» των επτά υποψηφίων, οι οποίοι τον επέκριναν για την οικονομική και τη μεταναστευτική του πολιτική.

Ομως οι υποψήφιοι αφιέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς ανταλλάσσοντας επιθέσεις μεταξύ τους.

Ο επιχειρηματίας Βίβεκ Ραμασουάμι, νεοφερμένος στην πολιτική, είχε δεχθεί έντονα τα πυρά των αντιπάλων του κατά το πρώτο ντιμπέιτ τον Αύγουστο.

«Κάθε φορά που σας ακούω, νιώθω λίγο περισσότερο χαζή», δήλωσε η Χέιλι αφού ο Ραμασουάμι δικαιολογήθηκε που άνοιξε λογαριασμό στο TikTok, πλατφόρμα που ανήκει σε κινεζική εταιρεία και η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Ραμασουάμι εξήγησε ότι τη χρησιμοποιεί για να έρχεται σε επαφή με τους νεότερους ψηφοφόρους.

Με τους απεργούς στο Μίσιγκαν

Ελαμψε διά της απουσίας του ο Τραμπ και στο δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών-1

Ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε, όπως είχε κάνει και στο ντιμπέιτ πριν από ένα μήνα, και φέρεται να σχεδιάζει να μην εμφανιστεί ούτε στο επόμενο.

Αντ’ αυτού πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Μίσιγκαν, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας απεργούν, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Μία ημέρα νωρίτερα, και ο Τζο Μπάιντεν είχε βρεθεί στο πλάι των απεργών στη γραμμή περιφρούρησης.

Στην τελευταία ερώτηση της βραδιάς, ο Ντε Σάντις κλήθηκε να απαντήσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Τραμπ. 

«Οι δημοσκοπήσεις δεν βγάζουν προέδρους. Οι ψηφοφόροι τους βγάζουν. Και θα φτάσουμε στους πολίτες», απάντησε.

Ωστόσο, οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη επηρεαστεί από κανέναν από τους υποψηφίους που εμφανίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Προβάδισμα 43 μονάδων

Ελαμψε διά της απουσίας του ο Τραμπ και στο δεύτερο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών-2

Ακόμη και τη στιγμή που ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις, οι υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων δυσκολεύονται να ανατρέψουν το σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα του πρώην προέδρου.

Δημοσκόπηση του NBC News που διεξήχθη αυτό τον μήνα έδειξε ότι ο Τραμπ έχει την υποστήριξη του 59% των πιθανών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές, δίνοντας στον πρώην πρόεδρο προβάδισμα 43 μονάδων έναντι του ΝτεΣάντις.

Εκτός από τον Τραμπ και τον ΝτεΣάντις, οι υπόλοιποι υποψήφιοι των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων παραμένουν καθηλωμένοι σε μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Με τις ελπίδες τους για τις προκριματικές εκλογές να μειώνονται, οι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ φώναζαν ο ένας πάνω από τον άλλο σε μια προσπάθεια να ακουστούν, μετατρέποντας τη συζήτηση σε τηλεοπτικό «αλαλούμ».

Μάχη μη αναστρέψιμη

Στην προφανή προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των ψηφοφόρων, κάποιοι συμμετέχοντες στο ντιμπέιτ κατέθεσαν ακραίες προτάσεις σχετικά με ζητήματα όπως βία και η οπλοκατοχή, το φυλετικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

Ο πρώην αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, ζήτησε την υιοθέτηση «επιβολή ταχείας θανατικής ποινής για οποιονδήποτε εμπλέκεται σε μαζικούς πυροβολισμούς, ώστε να συναντά τη μοίρα του σε μήνες και όχι σε χρόνια».

Ωστόσο, παρέμεινε ασαφές πώς το ντιμπέιτ θα μπορούσε να βοηθήσει τους υποψηφίους να κάνουν το άλμα προς τα εμπρός σε μία κούρσα που έχει γίνει μονότονα στατική.

Οι αντίπαλοι του Τραμπ εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, βλέποντας τον πρώτο από μακριά.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της Αϊόβα, η πίεση κλιμακώνεται για τους υποψηφίους, ενας από τους οποίος, ο δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρεζ, έχει ήδη εγκαταλείψει την κούρσα.

Δεν αποκλείεται και άλλοι σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, αν δεν καταφέρουν να αποκτήσουν δυναμική τις επόμενες εβδομάδες.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT