Ερευνα σε βάρος της Μπαρτσελόνα για διαφθορά

Ερευνα σε βάρος της Μπαρτσελόνα για διαφθορά

Η έρευνα αφορά σε «πιθανή συστημική διαφθορά» στους κόλπους της ισπανικής επιτροπής διαιτησίας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισπανικές Αρχές εξετάζουν τυχόν εμπλοκή του ποδοσφαιρικού συλλόγου Μπαρτσελόνα σε σκάνδαλο διαφθοράς, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η επιτροπή διαιτησίας της χώρας.

Η έρευνα καλύπτει συνολικό χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών, όπως προκύπτει από δικαστικό έγγραφο που επικαλείται το Reuters την Πέμπτη.

Πιθανή «συστημική διαφθορά» στη διαιτησία

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο, μεταξύ άλλων, στα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας RFEF στη Μαδρίτη σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές της Βαρκελώνης.

Η έρευνα εξετάζει «πιθανή συστημική διαφθορά» στους κόλπους της ισπανικής επιτροπής διαιτησίας.

Με φόντο το σκάνδαλο Ρουμπιάλες

Ερευνα σε βάρος της Μπαρτσελόνα για διαφθορά-1

Το ισπανικό ποδόσφαιρο και ειδικά η RFEF διανύουν «σκοτεινή περίοδο», εν μέσω καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες.

Ο Ρουμπιάλες φίλησε στο στόμα την πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τζένι Ερμόσο στις 20 Αυγούστου, προκαλώντας σάλο, ο οποίος επισκίασε σε μεγάλο βαθμό τόσο τον θρίαμβο της γυναικείας ομάδας στο Σίδνεϊ όσο και το σκάνδαλο της διαιτησίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ρουμπιάλες παραιτήθηκε.

Η έρευνα για τη διαιτησία έχει πλέον διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να εξετάζεται ως ύποπτη η Μπαρτσελόνα. Ο ανακριτής Χοακίν Αγκίρε Λόπεθ είχε δηλώσει νωρίτερα τον Σεπτέμβριο ότι ο σύλλογος ενδέχεται να εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας.

Εδωσαν 7,3 εκατ. ευρώ σε 17 χρόνια

Τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς κατέθεσαν μήνυση για φερόμενες πληρωμές συνολικού ύψους άνω των 7,3 εκατ. ευρώ σε διάστημα 17 ετών προς εταιρείες που ανήκουν στον Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της RFEF από το 1993 έως το 2018.

Η Μπαρτσελόνα αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Φεβρουάριο ότι είχε πληρώσει εξωτερικό σύμβουλο που την προμήθευε με «τεχνικές εκθέσεις οι οποίες σχετίζονται με την επαγγελματική διαιτησία», κάτι που, όπως ανέφερε, αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η αιώνια αντίπαλος της Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, συμμετείχε στη νομική διαδικασία ως ζημιωθείσα πλευρά.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις

Σύμφωνα με τον Αγκίρε, ο Νεγκρέιρα είχε την ευθύνη τόσο για την τοποθέτηση όσο και για την αξιολόγηση των διαιτητών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει αποδείξεις ότι ο Νεγκρέιρα πλήρωνε διαιτητές για να επηρεάσει τα αποτελέσματα των αγώνων, όπως είχε δηλώσει ο Αγκίρε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT