Τουρκία: Παραμένει η ποινή ισοβίων στον Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Παραμένει η ποινή ισοβίων στον Οσμάν Καβαλά

Η απόφαση σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της διαδικασίας εφέσεων για τον Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από το 2017

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε την Πέμπτη την ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Οσμάν Καβάλα, ενώ ανέτρεψε τις ποινές φυλάκισης 18 ετών για τρεις άλλους στην ίδια υπόθεση.

Η απόφαση σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της διαδικασίας εφέσεων για τον Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από το 2017. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε απορρίψει προηγουμένως και την έφεσή του.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. 

Ο 65χρονος Καβαλά κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019.

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ωρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η υπόθεσή του προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Αγκυρας με δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει πολλές φορές την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά μετά την έκδοση μιας απόφασης, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT