Σουηδία: Τρεις νεκροί στον πόλεμο των συμμοριών σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Σουηδία: Τρεις νεκροί στον πόλεμο των συμμοριών σε λιγότερο από ένα 24ωρο

Oι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα δεξιά) πρότειναν σήμερα να επιστρατευθεί ο στρατός για να υποστηρίξει την αστυνομία στο έργο της

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς και εκρήξεις μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο στη Σουηδία, που μαστίζεται από ένα κύμα βίας συνδεόμενο με τον πόλεμο των συμμοριών ο οποίος προκαλεί πλέον καθημερινά θύματα.

«Η εγκληματικότητα ανήλθε σε ένα επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Καταρίνα Μπόβαλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πανεπιστημιακής πόλης που βρίσκεται 70 χλμ. βορείως της Στοκχόλμης, όπου μια νέα γυναίκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η σύγκρουση μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών πλήττει κυρίως την πόλη Ουψάλα, η οποία βρίσκεται υπό αυξημένη αστυνομική επιτήρηση και γνωρίζει μια κλιμάκωση της βίας από τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους απολογισμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πιο φονικός μήνας σε τέσσερα χρόνια, ενώ το τελευταίο 24ωρο ήταν ιδιαίτερα πολύνεκρο.

Προσφυγή στον στρατό; Kόμματα της αντιπολίτευσης καλούν τον στρατό να αντιμετωπίσει τον πολύνεκρο πόλεμο συμμοριών 

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, γύρω στις 4 το πρωί, εκρηκτικός μηχανισμός σκότωσε μια 25χρονη νέα γυναίκα στο προάστιο της Ουψάλας. Πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε η αστυνομία στην ιστοσελίδα της.

Το πρωτοφανές αυτό κύμα βίας συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών. Συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες τη χώρα, η οποία αγωνίζεται να σταματήσει αυτές τις εκρήξεις –που τις περισσότερες φορές στοχεύουν στον εκφοβισμό των μελών αντίπαλων συμμοριών και των συγγενών τους– και τους σχεδόν καθημερινούς θανατηφόρους πυροβολισμούς.

Οι δράστες αυτών των βίαιων περιστατικών είναι όλο και πιο νέοι και οι επιθέσεις προκαλούν θύματα, που είναι οι παράπλευρες απώλειες, τις τελευταίες εβδομάδες.

Για να σταματήσει το κακό, οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα δεξιά) πρότειναν σήμερα να επιστρατευθεί ο στρατός για να υποστηρίξει την αστυνομία στο έργο της.

«Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», δήλωσε σήμερα η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η Αντερσον, η οποία έχασε τις εκλογές πέρυσι εν μέρει γιατί οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την ικανότητα της κυβέρνησής της να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει τον νόμο για να επιτρέψει στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην καταπολέμηση των συμμοριών. 

Ενα ενδεχόμενο που αποκλείει επί του παρόντος ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ, ο οποίος δηλώνει τουλάχιστον ότι «ακούει όλες τις προτάσεις όλων των κομμάτων» προκειμένου να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας.

Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο.

Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT