Η Μελόνι κήρυξε «πόλεμο» στον πολιτισμό

Η Μελόνι κήρυξε «πόλεμο» στον πολιτισμό

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την ακροδεξιά Μελόνι κατηγορείται ότι επιχειρεί να επιβάλει την εξουσία της στον πολιτισμό και στα μέσα ενημέρωσης, «φιμώνοντας» τους διαφωνούντες

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κρίστιαν Γκρέκο ήταν διευθυντής του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Τορίνο από το 2014. Το 2022 περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τον χώρο. Ο αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν κατέγραψαν αύξηση 6,3% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Ολοι οι πολιτιστικοί φορείς της Ιταλίας αναγνώρισαν τη συμβολή του στην αξιοσημείωτη αύξηση στις πωλήσεις εισιτηρίων, με εξαίρεση… το υπουργείο Πολιτισμού υπό την ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Γκρέκο δεχόταν σφοδρά «πυρά», επειδή από το 2018 πρόσφερε έκπτωση εισιτηρίων σε επισκέπτες μουσουλμανικής καταγωγής, επικαλούμενος το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του μουσείου προερχόταν από την Αίγυπτο, το μεγαλύτερο αραβικό κράτος στον κόσμο.

Η περίπτωση της πολιτικής «δίωξης» του Γκρέκο είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά «εκκαθαρίσεων» στις οποίες έχει προβεί η ιταλική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να «αλλάξει το τοπίο» στον τομέα της ενημέρωσης και του πολιτισμού. 

Φίμωση της διαφωνίας

Πολλά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι επιφορτισμένα με τη διαφύλαξη της πλούσιας πολιτιστικής ιστορίας της χώρας, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και η ανεξαρτησία τους απειλείται, προειδοποιεί η αντιπολίτευση. 

Η Μελόνι κατηγορείται ότι επιβάλλει την εξουσία της στον πολιτισμό και στα μέσα ενημέρωσης και «φιμώνει» διαφωνούντες και πολιτικούς αντιπάλους.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή της «απέσυρε» την παλιά ηγεσία σε κάποια από τα πιο φημισμένα μουσεία και τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ιταλίας και την αντικατέστησε με «συμπαθούντα στελέχη».

Η διαμάχη του επικεφαλής του διάσημου μουσείου στο Τορίνο με στελέχη του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Μελόνι έδωσε το έναυσμα για νέες συζητήσεις σχετικά με το αν η κυβέρνηση επιδιώκει να «μονοπωλήσει» πολιτικά στον πολιτισμό.

«Επιθέσεις» σε αντιπάλους

Η Μελόνι κήρυξε «πόλεμο» στον πολιτισμό-1

Ο Γκρέκο δεχόταν διαρκώς «πυρά» από δεξιά κόμματα. Οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι και ο κυβερνητικός του εταίρος, η Λέγκα, επαναλάμβαναν συχνά πως η μείωση των τιμών συνιστά «διάκριση σε βάρος των Ιταλών».

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, αύξησαν τα επικριτικά σχόλια ενατίον του.

«Η διοίκηση του αριστερού διευθυντή στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνου στρέφεται με ιδεολογικό και ρατσιστικό τρόπο εναντίον των Ιταλών και των χριστιανών πολιτών», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λέγκας, Αντρέα Κρίπα, στην ιστοσελίδα Affaritaliani.it.

Σε συνεντεύξεις του σε διάφορες εφημερίδες την Πέμπτη, ο Γκρέκο υπερασπίστηκε τις επιλογές του ως διευθυντή του μουσείου.

Τόνισε ότι οι Ιταλοί πολιτικοί, σε αντίθεση με ομολόγους τους στο εξωτερικό, επιδιώκουν να αναμειχθούν «σε τεχνικές αποφάσεις που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των μουσείων και την επιλογή των επικεφαλής τους».

«Στα επτά χρόνια εργασίας στο εξωτερικό … δεν συνάντησα ποτέ πολιτικό», δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa, αναφερόμενος προφανώς στο χρονικό διάστημα που εργαζόταν στην Ολλανδία.

Εθνικιστική ατζέντα

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, προωθεί εθνικιστική ατζέντα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νομοθεσία κατά της χρήσης ξένων λέξεων σε επίσημα έγγραφα.

Ο Γκρέκο είναι Ιταλός πολίτης, ωστόσο, προηγούμενες κεντροαριστερές κυβερνήσεις διόρισαν και μη Ιταλούς στη διεύθυνση κάποιων από τους γνωστότερους χώρους πολιτισμού της χώρας, όπως η Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας, η Πομπηία και η Πινακοθήκη ντι Μπρέρα του Μιλάνου.

Ο Βιτόριο Σγκάρμπι, υφυπουργός Πολιτισμού, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι κορυφαίες θέσεις εργασίας στον τομέα του πολιτισμού θα πρέπει να δίνονται μόνο σε Ιταλούς. Η κυβέρνηση εισήγαγε νέα κριτήρια για τη διαδικασία επιλογής, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων γλωσσικών απαιτήσεων.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Ο Γκρέκο δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως θα υπάρξει διαφάνεια ως προς τους μελλοντικούς διορισμούς, αλλά πρόσθεσε ότι οι Ιταλοί πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν.

«Στην Ιταλία, η πολιτική παρέμβαση είναι υπερβολική, καταστρέφει ισορροπίες και είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα», ανέφερε στη La Stampa.

Η Ελι Σλέιν, επικεφαλής των Δημοκρατικών της αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε τον Γκρέκο, λέγοντας ότι δέχθηκε επίθεση επειδή θεωρήθηκε ότι δεν ευθυγραμμίζεται με την κυβέρνηση. 

Η Μελόνι «έχει μανία για έλεγχο», υποστήριξε η ίδια. Η κυβέρνηση έχει «ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους θεσμούς και τον πολιτισμό, που δεν μπορούμε να απδεχτούμε», πρόσθεσε.

«Σκούπα» στη Rai

Η Μελόνι κήρυξε «πόλεμο» στον πολιτισμό-2

Η πιο σημαντική αλλαγή στην πολιτιστική ζωή της Ιταλίας υπό την 11μηνη διακυβέρνηση της Μελόνι αφορούσε την ηγεσία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai

Ο σύντροφος της Μελόνι, ο οποίος στο παρελθόν έχει δημοσίως υπερασπιστεί θεωρίες συνωμοσίας, διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη Rai.

Η «σκούπα» της κυβέρνησης Μελόνι στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα παρέσυρε δύο παρουσιαστές τοκ σόου.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτική «εκκαθάριση» στη Rai, μιντιακό φορέα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα, ενώ άλλοι σχολίασαν πως για την ιταλική κυβέρνηση η Rai αποτελεί «σύμβολο της δικτατορίας της Αριστεράς».

Διεύρυνση εξουσιών

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου δεν περιορίστηκαν στη Rai. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να συντομεύσει τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου του Πειραματικού Κέντρου Κινηματογράφου, της παλαιότερης κινηματογραφικής σχολής της Δυτικής Ευρώπης.

Το υπουργείο διεύρυνε μάλιστα τις εξουσίες του και είναι πλέον υπεύθυνο για τον διορισμό των επικεφαλής του ιδρύματος. Την απόφαση επέκριναν ο κόσμος του θεάματος και η αντιπολίτευση, προειδοποιώντας για κινδύνους.

Εν μέσω αντιδράσεων, ήδη, η κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό πρώην ακροδεξιού ακτιβιστή στη θέση του προέδρου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, MAXXI. Ενώ η Ιταλία ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ για τον διορισμό του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Rai. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχει υπερασπιστεί περιλαμβάνονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βίκτορ Ορμπαν…

Το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο και για τους διοικητικούς υπαλλήλους που δεν συμμερίζονται την πολιτική της Μελόνι.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει παρατραβήξει το σχοινί, καταγγέλλοντας προσωπικές επιθέσεις και κάνοντας λόγο για εκστρατείες «δολοφονίας χαρακτήρων», καθώς και για μεθόδους που χρησιμποιούν αυταρχικά καθεστώτα.

Με πληροφορίες από Reuters, ANSA, La Stampa

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT