Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός – Το μπαλάκι τώρα στον Σάντσεθ

Ισπανία: Ο Φεϊχό απέτυχε να εκλεγεί πρωθυπουργός – Το μπαλάκι τώρα στον Σάντσεθ

Ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος δεν κατάφερε ούτε σήμερα να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σειρά τώρα του Πέδρο Σάντσεθ να προσπαθήσει να βρει τις ψήφους που θα τον κρατήσουν στην εξουσία.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δεν κατάφερε ούτε σήμερα να εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνταν για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ίδιο πρωθυπουργό στην Ισπανία, και έτσι πια ανοίγει ο δρόμος ώστε ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να επιδιώξει μια συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα θητεία στην εξουσία.

Ο Φεϊχό, το κόμμα του οποίου είχε έρθει μεν πρώτο στις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία, απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω βουλή των 350 βουλευτών, καθώς 177 βουλευτές ψήφισαν κατά της υποψηφιότητάς του έναντι 172 που τον υποστήριξαν.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των Σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αν οι προσπάθειες του Πέδρο Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο Φεϊχό είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές πως ήξερε ότι θα έχανε τη δεύτερη ψηφοφορία. «Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα την κερδίσω. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», είπε ο Φεϊχό. Είχε χάσει την πρώτη ψηφοφορία προχθές, Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT