«O Τζον Μακάφι είχε αυτοκτονήσει»: Η απόφαση δικαστηρίου για τον θάνατο του μεγιστάνα στο κελί του

«O Τζον Μακάφι είχε αυτοκτονήσει»: Η απόφαση δικαστηρίου για τον θάνατο του μεγιστάνα στο κελί του

Ο προγραμματιστής είχε βρεθεί νεκρός σε ηλικία 75 ετών στις 23 Ιουνίου του 2021 μέσα στο κελί του σε φυλακή της Ισπανίας λίγες ώρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισπανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Τζον Μακάφι αυτοκτόνησε, ρίχνοντας έτσι την αυλαία στην έρευνα σχετικά με τα αίτια θανάτου του προγραμματιστή υπολογιστών, γνωστού από το ομώνυμο λογισμικό antivirus που κυκλοφόρησε το 1987.

Ο Μακάφι είχε βρεθεί νεκρός σε ηλικία 75 ετών στις 23 Ιουνίου του 2021 μέσα στο κελί του σε φυλακή της Ισπανίας λίγες ώρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ισπανίας για την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου καταζητούνταν με κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ο Βρετανοαμερικανός μεγιστάνας της τεχνολογίας κρατούνταν στη φυλακή Brians 2 στην περιοχή της Βαρκελώνης επί οκτώ μήνες μετά τη σύλληψή του ενώ για χρόνια διέφευγε από τις αμερικανικές αρχές.

Παρότι η νεκροψία-νεκροτομή είχε ήδη προσδιορίσει ότι ο Μακάφι αυτοκτόνησε, η οικογένειά του είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας μια βαθύτερη έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

Το πτώμα του βρισκόταν σε νεκροτομείο της Βαρκελώνης αναμένοντας την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή υποψία κατηγορίας εις βάρος τρίτου προσώπου για εγκληματική συμπεριφορά», ανέφερε η απόφαση με ημερομηνία 24 Ιουλίου, η οποία ωστόσο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η οικογένειά του δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Τζον Μακάφι: Από πρωτοπόρος της τεχνολογίας και μεγιστάνας της Σίλικον Βάλεϊ στην αυτοκτονία

Γεννημένος στην Αγγλία το 1945, ο Τζον Μακάφι μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και πέρασε προβληματικά παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του τον χτυπούσε και τελικά αυτοκτόνησε με το κυνηγετικό όπλο του. Ο Τζον ήταν μόλις 15 χρόνων.

Η επαγγελματική του διαδρομή είναι εντυπωσιακή: Δούλεψε στη NASA, στην Xerox και στη Lockheed Martin, πριν  ιδρύσει την εταιρεία που έφερε το όνομά του, το 1987. Εκείνες τις ημέρες διαχειριζόταν ένα BBS (bulletin board system), που θεωρείται ο προάγγελος του ίντερνετ.

Οταν το 1986 «χτύπησε» ο πρώτος μεγάλος ιός των υπολογιστών με την ονομασία «Brain», αμέσως τηλεφώνησε σε έναν προγραμματιστή που ήξερε, εντοπίζοντας μία μεγάλη ευκαιρία. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, θέλουμε να γράψουμε έναν κώδικα που να πολεμά αυτόν τον ιό», είπε. Το πρόγραμμα ονομάστηκε VirusScan και η εταιρεία του McAfee Associates.

Εγραψε το όνομά του στην ιστορία της βιομηχανίας του λογισμικού, καθώς δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα που «σκανάρει» όλους τους ιούς. Εως τότε, τα προγράμματα αυτά έψαχναν μόνο για έναν ιό κάθε φορά, καθώς την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μόλις καμιά δεκαριά ιοί.

Το 2011 η εταιρεία του πουλήθηκε στην Intel αντί 7,68 δισ. δολαρίων και εκείνος έπαψε να έχει εμπλοκή με αυτήν.

Μάλιστα, η Intel επιχείρησε σε κάποια στιγμή να πάρει αποστάσεις από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία, όμως η προσπάθεια rebranding δεν κράτησε για πολύ.

Ο ίδιος πάντως ζούσε μία εξωφρενική ζωή. Εζησε στην Μπελίζ για χρόνια, από όπου το έσκασε το 2012, όταν η αστυνομία τον αναζήτησε για να τον ανακρίνει για τον φόνο ενός γείτονα. Τελικά, οι αρχές έκριναν ότι δεν ήταν ύποπτος.

Οσο ζούσε ως φυγάς, γνώρισε την Τζάνις –ως ιερόδουλη- την οποία και τελικά παντρεύτηκε.

Το 2019 παραδέχθηκε ότι δεν είχε πληρώσει φόρους στις ΗΠΑ για οκτώ χρόνια. Επικαλέστηκε λόγους ιδεολογίας.

Τότε, μάλιστα, εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να αποφύγει να δικαστεί και ζούσε στο σκάφος του, με τη σύζυγο, 4 μεγάλα σκυλιά, 2 σωματοφύλακες και 7 άτομα προσωπικό.

Ο Μακάφι ήταν υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κούβα να αποφύγει το αμερικανικό εμπάργκο, χρησιμοποιώντας ψηφιακά νομίσματα, και έκανε και μια απόπειρα να μπει ως πρόεδρος στον Λευκό Οίκο με το Libertarian Party.

Στις 3 Οκτωβρίου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, καθώς ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για την Κωνσταντινούπολη με βρετανικό διαβατήριο. Τα ισπανικά δικαστήρια συμφώνησαν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, καθώς είχε καταδικαστεί για φοροδιαφυγή στο Τενεσί και αντιμετώπιζε κατηγορίες απάτης με κρυπτονομίσματα στη Νέα Υόρκη.

Ο Μακάφι είχε τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, ωστόσο δεν άντεχε να περάσει άλλο χρόνο στη φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT