Κινδυνεύει ο Τραμπ να χάσει τον Πύργο του;

Κινδυνεύει ο Τραμπ να χάσει τον Πύργο του;

Ποια άλλα ακίνητα του ομίλου αφορά η απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ακίνητη περιουσία του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της η Δικαιοσύνη, μετά την απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης που θέλει τον Τραμπ να προχώρησε σε υπερεκτίμηση της αξίας των ακινήτων του, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού από πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν η απόφαση δεν προσβληθεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο των γνωστότερων ακινήτων του στη Νέα Υόρκη, όπως σχεδιάζει η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς με την αγωγή της εναντίον του τέως προέδρου για απάτη και την έκκλησή της προς το δικαστήριο για ακύρωση του συνόλου των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεών του που επωφελήθηκαν από τις δόλιες πρακτικές αυτές.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ακίνητα του Τραμπ που απειλούνται από την απόφαση του δικαστή Αρθουρ Ενγκορον:

Πύργος Τραμπ: Η αγωγή της Τζέιμς υποστηρίζει ότι ο όμιλος Τραμπ, αποτελούμενος από περισσότερα από 500 νομικά πρόσωπα, στήριξε το 2015 την εκτίμηση της αξίας του Πύργου στην πώληση ενός και μόνο γειτονικού κτίσματος, η τιμή του οποίου είχε χαρακτηρισθεί τότε «παγκόσμιο ρεκόρ». Αυτό επέτρεψε στον όμιλο Τραμπ να ισχυρισθεί ότι η αξία του Πύργου αυξήθηκε κατά 170 εκατ. δολάρια σε ένα χρόνο.

Διαμέρισμα Τραμπ στον Πύργο: Το τριώροφο ρετιρέ του Τραμπ στον ομώνυμο Πύργο του έχει αξία πολύ μικρότερη της δηλωθείσας, σύμφωνα με την Τζέιμς. Ο όμιλος Τραμπ υποστηρίζει ότι η αξία του ρετιρέ έφθασε στα 327 εκατ. δολάρια το 2015, από 80 εκατ. το 2011. Η αγωγή αναφέρει ότι το εμβαδόν του ακινήτου δηλώθηκε ως 10.000 τετραγωνικά, από 3.300 που είναι στην πραγματικότητα.

Κατηγορίες για απάτη με υπερεκτίμηση της αξίας της περιουσίας και στόχο ευνοϊκότερους όρους δανεισμού.

Ανατολική 57η Οδός: Το ακίνητο είχε ενοικιασθεί στην εταιρεία Niketown, με την αξία του να εκτιμάται στα 445 εκατ. δολάρια. Το ποσόν αυτό είναι πλασματικό, σύμφωνα με την εισαγγελία, και προέκυψε χάρη σε «ευφάνταστη» λογιστική, η οποία αύξησε την αξία του κατά 37 εκατ. δολάρια.

502 Παρκ Αβενιου, Τραμπ Παρκ Αβενιου: Το ακίνητο αυτό περιλαμβάνει 12 ιδιοκτησίες ελεγχόμενου ενοικίου, τις οποίες ο όμιλος Τραμπ υπολόγισε στον ισολογισμό του ως ακίνητα πλήρους ενοικίου. Η πραγματική τους αξία είναι 750.000 δολάρια έκαστο, με τον όμιλο Τραμπ να τα δηλώνει 50 εκατ. δολάρια το κάθε ένα.

1209 Λεωφόρος της Αμερικής: Ο Τραμπ διαθέτει μειοψηφικό μερίδιο 30% στο ακίνητο των 43 ορόφων, δίπλα στο Radio City Music Hall. Παρότι το συμβόλαιο συνιδιοκτησίας περιορίζει τη δυνατότητα πώλησής του, ο όμιλος Τραμπ επέλεξε να το εμφανίσει έτοιμο προς πώληση. Το συμβόλαιο είναι στην πραγματικότητα δεσμευτικό για τον Τραμπ και εκπνέει το 2044.

Εθνικό Γήπεδο Γκολφ Τραμπ, Ουεστσέστερ Νέα Υόρκη: Η αγωγή υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «φούσκωσε» την αξία του γηπέδου γκολφ, περιλαμβάνοντας στο ενεργητικό του μελλοντικές συνδρομές μελών. Η εκτίμηση της αξίας του το 2011 βασίστηκε σε σενάριο εγγραφής 67 νέων μελών τον χρόνο, με εφάπαξ κόστος συνδρομής 200.000 δολαρίων έκαστος. Στην πραγματικότητα, πολλά μέλη δεν πληρώνουν τίποτα.

40 Ουόλ Στριτ: Το 2015, ο όμιλος Τραμπ εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο νότιο Μανχάταν στα 735 εκατ. δολάρια. Ο εμπειρογνώμονας της ασφαλιστικής τοποθέτησε την αξία στα 540 εκατ. δολάρια. Ο όμιλος Τραμπ είχε ενισχύσει την εκτίμησή του, συμπεριλαμβάνοντας τα έσοδα από το μηνιαίο ενοίκιο 1,4 εκατ. δολαρίων του φημισμένου ντελικατέσεν Dean & Deluca, παρότι το συμβόλαιο δεν είχε υπογραφεί ακόμη. Στην προσπάθεια να εμφανίσει μειωμένες δαπάνες, ο ισολογισμός του ομίλου τοποθετεί το ετήσιο κόστος συντήρησης του κτιρίου σε 100.000 δολάρια για τα έτη 2012-14, με το πραγματικό ποσό να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

«Απειλή για τη δημοκρατία»

REUTERS, ΑΠΕ

Μετωπική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «εξτρεμιστικό» και «απειλή για την ίδια την ύπαρξη του έθνους» το κίνημα MAGA, που εκφράζει τους φανατικούς οπαδούς του προκατόχου του. «Οι δημοκρατίες δεν πεθαίνουν αναγκαστικά από τη βία των όπλων. Μπορούν να πεθάνουν όταν οι άνθρωποι σιωπούν, όταν δεν κινητοποιούνται ή όταν δεν καταδικάζουν τις επιθέσεις εναντίον της δημοκρατίας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε μία από τις σπάνιες φορές που επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στον Ρεπουμπλικανό πολιτικό και πιθανό αντίπαλό του στις εκλογές του 2024, τόνισε: «Ο Τραμπ λέει ότι το σύνταγμα του δίνει –και το αναφέρω επί λέξει– το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ως πρόεδρος. Αυτό είναι μια επικίνδυνη άποψη». Υποστήριξε δε ότι ο προκάτοχός του «δεν καθοδηγείται από το σύνταγμα, από αίσθημα καθήκοντος ή από τον σεβασμό στους συμπολίτες του, αλλά από την εκδίκηση και τη μοχθηρία».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος επέλεξε να εξαπολύσει την επίθεσή του από την Αριζόνα, μια αμφιταλαντευόμενη και κρίσιμη για την έκβαση των προσεχών εκλογών πολιτεία, όπου μίλησε σε εκδήλωση στη μνήμη του Ρεπουμπλικανού πρώην γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο οποίος απεβίωσε το 2018 και υπήρξε σφοδρός πολέμιος του Τραμπ. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Μπάιντεν, ο Στίβεν Τσεούνγκ, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ η αμερικανική δημοκρατία προέρχεται από τους ριζοσπάστες αριστερούς των Δημοκρατικών, των οποίων ηγείται σήμερα ο απατεώνας Μπάιντεν».

Πυρά Μπάιντεν κατά του Τραμπ και του κινήματος MAGA.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί, που ελέγχουν ύστερα από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου το σώμα, ξεκίνησαν τις ακροάσεις με αντικείμενο πιθανή παραπομπή του Τζο Μπάιντεν με το ερώτημα της καθαίρεσης, κατηγορώντας τον ότι εμπλεκόταν σε οικονομικά σκάνδαλα του γιου του, Χάντερ, όταν ήταν αντιπρόεδρος της χώρας. Ωστόσο οι κατήγοροί του δεν έχουν προσκομίσει κανένα πειστήριο ενοχής του προέδρου, ενώ ακόμη και αν υπάρξει παραπομπή (κάτι που θεωρείται άκρως αμφίβολο) είναι βέβαιο ότι η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία θα τον απαλλάξει. Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι η Κομισιόν καλεί τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να πάρουν προληπτικά μέτρα, ώστε η Ευρώπη να «μονωθεί» έναντι μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κλείνοντας συμφωνίες για τα ανοιχτά ζητήματα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς αύριο οι όροι μπορεί να είναι πολύ δυσκολότεροι. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ταξίδεψε στο Τέξας για να αποκτήσει επαφές με συνεννοήσιμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT