Η Ουκρανία θα χτίσει το πρώτο υπόγειο σχολείο για ασφαλή μαθήματα

Η Ουκρανία θα χτίσει το πρώτο υπόγειο σχολείο για ασφαλή μαθήματα

Σε μια προσπάθεια το μάθημα να γίνεται χωρίς τον φόβο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ

ο πρώτο υπόγειο σχολείο της εμπόλεμης Ουκρανίας αναμένεται να κατασκευασθεί στο Χάρκοβο σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Ιχόρ Τερέκοφ, σε μια προσπάθεια το μάθημα να γίνεται χωρίς τον φόβο των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων

«Ενα τέτοιο καταφύγιο θα επιτρέψει σε χιλιάδες παιδιά να συνεχίσουν με ασφάλεια τη διά ζώσης εκπαίδευσή τους ακόμη και κατά τη διάρκεια πυραυλικών απειλών», δήλωσε ο δήμαρχος του Χάρκοβο. Σύμφωνα με τον Τερέκοφ, το σχολείο «θα πληροί τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις για τα αμυντικού τύπου κτίρια».

Ωστόσο, ο δήμαρχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ανοίξει το υπόγειο σχολείο και πόσοι μαθητές θα μπορούν να φοιτήσουν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση, η προαναγγελία του δημάρχου για το πρώτο υπόγειο σχολείο της Ουκρανίας έρχεται έπειτα από νέες ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη. Σύμφωνα με την Ουκρανία, περισσότερες από 360 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί και πάνω από 3.000 έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.

Με βάση στοιχεία της Unicef, μόνο το ένα τρίτο των μαθητών της Ουκρανίας παρακολουθεί σήμερα διά ζώσης μαθήματα λόγω των συχνών και συχνά θανατηφόρων ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Πολλοί μαθητές έχουν αναγκασθεί να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε υπόγειους σταθμούς του μετρό και άλλα πρόχειρα καταφύγια – χώροι που συχνά δεν έχουν θέρμανση. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 1.000 μαθητές του Χάρκοβο ξεκίνησαν τη νέα σχολική χρονιά κάνοντας μαθήματα σε πέντε σταθμούς του μετρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 1,3 εκατομμύριο παιδιά έχουν φύγει από την Ουκρανία για χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. ανέφερε ότι πολλά σχολεία σε χώρες της Ενωσης κάνουν προσπάθειες για να ενσωματώσουν τα παιδιά που έχουν διαφύγει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με στοιχεία από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT