Ο Ζελένσκι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο

Ο Ζελένσκι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κίεβο

Η νίκη της Ουκρανίας «εξαρτάται από τη συνεργασία Κιέβου - Ε.Ε.», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος ενώπιον των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Κίεβο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας «εξαρτάται από τη συνεργασία Κιέβου και Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. που συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν, κατά την άποψή του, να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου. Πρότεινε, για παράδειγμα, τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν το οποίο προμηθεύει με drones τη Μόσχα.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε περισσότερα από 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής Shahed-136 κατά της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ουκρανική ομάδα Defense Express.

Ο Ζελένσκι ζήτησε, επίσης, «να επιταχυνθούν οι εργασίες εντός της Ε.Ε.» προκειμένου να επιτραπεί η μεταβίβαση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει και να χρηματοδοτηθεί, μέσα από αυτές τις μεταβιβάσεις, η ανοικοδόμηση της πληγείσας από τον πόλεμο Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα είχε κατηγορήσει τη Δύση για «έλλειψη (πολιτικής) βούλησης» με φόντο το συγκεκριμένο θέμα.

Οι δυτικοί έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας συνολικής αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και διάφορα αγαθά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκουν σε πρόσωπα ή οντότητες σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Ουκρανία ζητά οι πόροι αυτοί να τεθούν στη διάθεσή της αλλά οι δυτικοί επικαλούνται νομικά κωλύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT