Η ανταρσία των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ έχει διεθνείς προεκτάσεις

Η ανταρσία των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ έχει διεθνείς προεκτάσεις

Οι σκληροπυρηνικοί επιδιώκουν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο της Βουλής – Στον «αέρα» η βοήθεια στην Ουκρανία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη ανησυχία στο Κίεβο, αλλά και στον Λευκό Οίκο, προκάλεσε το προσωρινό «πάγωμα» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύστερα από τη συμβιβαστική λύση της τελευταίας στιγμής που επετεύχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις δημόσιες δαπάνες του επόμενου δίμηνου, από την οποία απουσιάζουν εκείνες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη του Κιέβου.

Προς μεγάλη έκπληξη πολιτικών και αναλυτών στην Ουάσιγκτον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι έθεσε προς ψήφιση, το Σάββατο, νομοσχέδιο για τις κρατικές δαπάνες, το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της κεντρικής κυβέρνησης έως τις 17 Νοεμβρίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύχθηκε το επαπειλούμενο «λουκέτο» σε σειρά κρατικών υπηρεσιών και δόθηκε χρόνος στους βουλευτές και στους γερουσιαστές ώστε να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

Το νομοσχέδιο του Μακάρθι πέρασε παρά την αντίδραση μεγάλης μερίδας της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας χάρη στην υποστήριξη που βρήκε από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρος της Βουλής εξόργισε τους πιο σκληροπυρηνικούς αντιπροσώπους των Ρεπουμπλικανών, καθώς δεν περιέλαβε στο νομοσχέδιο καμία από τις κόκκινες γραμμές του κόμματός του σχετικά με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την αλλαγή της πολιτικής ασφάλειας στα σύνορα με το Μεξικό.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποχρεώθηκαν να καταπιούν το πικρό χάπι με το προσωρινό «πάγωμα» της βοήθειας στην Ουκρανία. Αιτιολογώντας τη στάση του στο θέμα αυτό, ο Κέβιν Μακάρθι σημείωσε, στη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS: «Ασφαλώς η Ουκρανία πρέπει να διαθέτει τα όπλα που χρειάζεται. Ωστόσο, υποστηρίζω σθεναρά ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των συνόρων μας».

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους του Κιέβου, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η αμερικανική βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει χωρίς μείζονα προβλήματα. «Δεν μπορούμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει: «Η συντριπτική πλειονότητα βουλευτών και γερουσιαστών, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, κατανοεί ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη βάναυση επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Επομένως, σταματήστε τα πολιτικά παιχνίδια και κάντε τη δουλειά σας».

Για την ώρα, τα πολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών φαίνεται ότι έχουν λαμπρό μέλλον. Την Κυριακή, ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Ματ Γκετς προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Μακάρθι, επιδιώκοντας την εκπαραθύρωσή του από το προεδρείο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Απαντώντας στην πρόκληση, ο Μακάρθι εξέφρασε την πεποίθησή του πως «θα επιζήσει» της δοκιμασίας. «Εμπρός λοιπόν, ας το προσπαθήσει. Ξέρετε κάτι; Αν πρέπει να ρισκάρω τη θέση μου προκειμένου να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό, θα το κάνω», υπογράμμισε στην προαναφερθείσα συνέντευξη.

Η αντίδραση Τραμπ

Κληθείς να σχολιάσει τον εμφύλιο στους Ρεπουμπλικανούς, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να πάρει καθαρή θέση, τονίζοντας ότι «συμπαθεί πολύ και τους δύο» (τον Μακάρθι και τον Γκετς), αν και προσέθεσε ότι «οι Ρεπουμπλικανοί πήραν πολύ λίγα» σε αντάλλαγμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Χθες, ο τέως πρόεδρος παρουσιάστηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου άρχισε δίκη σχετική με τις επιχειρηματικές πρακτικές του ομίλου του. Ο Τραμπ κατηγορείται από τη Δημοκρατική εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς ότι «φούσκωνε» τεχνητά τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου του για να εξασφαλίζει καλύτερους όρους δανειοδότησης και ασφάλισης.

Ρωγμές στη Δύση βλέπει το Κρεμλίνο

Το προσωρινό φρένο του Κογκρέσου μπορεί να μην εμποδίσει για πολύ τη ροή της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά μεσοπρόθεσμα η διάρρηξη της δυτικής συνοχής είναι αναπόφευκτη. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην τελευταία εξέλιξη από την Ουάσιγκτον, που συνέπεσε χρονικά με τη νίκη του φιλορώσου Ρόμπερτ Φίτσο στις εκλογές της Σλοβακίας. «Προφανώς, αυτή η εξέλιξη (στο αμερικανικό Κογκρέσο) είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Η Αμερική θα συνεχίσει την εμπλοκή της –την άμεση εμπλοκή της– στη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Οπως έχουμε από καιρό προβλέψει, η κούραση από αυτή τη σύγκρουση, η κόπωση από το εντελώς παράλογο πατρονάρισμα του καθεστώτος του Κιέβου, θα μεγαλώσει σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT