Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στην Αρμενία μετά την κριτική για αδράνεια στην κρίση του Καραμπάχ

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στην Αρμενία μετά την κριτική για αδράνεια στην κρίση του Καραμπάχ

Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε «πυρά» επειδή δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους Αρμενίους

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μεταβαίνει την Τρίτη στην Αρμενία για να αξιολογήσει τις επείγουσες ανάγκες της χώρας.

Η Αρμενία βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τις ροές προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα έχοντας εγκαταλείψει βίαια το Ναγκόρνο-Καραμπάχ όσο και με τον κίνδυνο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός της, ανέφεραν Γάλλοι διπλωμάτες.

Κριτική στη γαλλική κυβέρνηση

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στην Αρμενία μετά την κριτική για αδράνεια στην κρίση του Καραμπάχ-1

Το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι λεπτό για το Παρίσι. Μία εβδομάδα αφότου το Μπακού πήρε τον έλεγχο του θυλάκου αναγκάζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να το εγκαταλείψουν, βουλευτές από όλα τα πολιτικά φάσματα στη Γαλλία «επιτέθηκαν» στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δέχτηκε «πυρά» επειδή δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους Αρμενίους.

Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι πως ήπια τοποθέτηση του Παρισιού για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα ισοδυναμούσε με εγκατάλειψη των Αρμενίων, σε περίπτωση που οι Αζέροι αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις πέραν των συνόρων τους.

Ο πληθυσμός της Γαλλίας περιλαμβάνει από 400.000 έως 600.000 πολίτες αρμενικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν ισχυρή ομάδα ψηφοφόρων με ενεργό παρουσία στις προεκλογικές περιόδους.

Η ισχυρή αρμένικη παρουσία εξηγεί, εν μέρει, το αυξημένο ενδιαφέρον της Γαλλίας για ενίσχυση της Αρμενίας. Μιας χώρας «της οποίας την απομόνωση μπορούν να δουν όλοι», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή ενόψει της άφιξης της Κατρίν Κολονά στην αρμενική πρωτεύουσα Ερεβάν.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στην Αρμενία μετά την κριτική για αδράνεια στην κρίση του Καραμπάχ-2

Η Γαλλία, καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοί της, εκφράζουν ανησυχία πως η Αρμενία και η σημερινή της κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε πλήρη παραίτηση έναντι του Μπακού, καθώς η Ρωσία, χώρα με την οποία συνδέεται με ιστορικούς δεσμούς, την εγκαταλείπει τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Παρίσι έχει ήδη παράσχει 12,5 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός Αμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού δήλωσε το Σάββατο ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες του Ερεβάν.

Γάλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν επίσης την ιδέα της επιβολής κυρώσεων της Ε.Ε. στο Μπακού, ωστόσο, παραδέχονται ότι υπάρχει απροθυμία μεταξύ πολλών κρατών-μελών να το πράξουν μόλις ένα χρόνο αφότου οι Βρυξέλλες σύναψαν σημαντική ενεργειακή συμφωνία για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών.

Ευρωπαϊκή αποστολή

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ στην Αρμενία μετά την κριτική για αδράνεια στην κρίση του Καραμπάχ-3

Οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα εργαστούν για να ενισχύσουν μη στρατιωτική ευρωπαϊκή αποστολή στα σύνορα, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτρέψουν το Μπακού από το να αναλάβει στρατιωτική δράση.

«Η Αρμενία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. Αν οποιαδήποτε χώρα μπορεί να τις παράσχει, είτε είναι η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ανώτερος Αρμένιος διπλωμάτης ενόψει της επίσκεψης της Κολονά, της πρώτης δυτικής υπουργού που επισκέπτεται τη χώρα μετά την επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT