Δεύτερες σκέψεις για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Δεύτερες σκέψεις για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Το μέλλον της αμερικανικής στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να κριθεί από τις επιδόσεις των ιδίων των Ουκρανών στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά στις τάξεις του ουκρανικού κρατικού μηχανισμού είναι ένα θέμα το οποίο ανησυχεί τους αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν πολύ περισσότερο από όσο θα ήθελαν οι ίδιοι να παραδεχτούν δημόσια, γράφει ο Ματ Μπεργκ στο newsletter «National Security Daily» του Politico, επικαλούμενος όσα αναφέρονται σε κρατικό αμερικανικό έγγραφο («Integrated Country Strategy») στο οποίο αναλύεται η στρατηγική των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

«Το αν η Ουκρανία θα μπορέσει να αποδείξει ότι καταπολεμά τη διαφθορά αρκετά καλά, μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα για τη συνέχιση της υποστήριξης του αμερικανικού Κογκρέσου υπέρ της αποστολής βοήθειας», συνεχίζει ο Μπεργκ.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, τα ουκρανικά φαινόμενα διαφθοράς θα μπορούσαν, εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και επαρκώς, ακόμη και να απομακρύνουν ορισμένους από τους νατοϊκούς/δυτικούς συμμάχους από το πλευρό του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στον (προσωρινής ισχύος) νόμο που πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο στις ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο για τα οικονομικά του ομοσπονδιακού κράτους, δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ολοι περιμένουν, βέβαια, ότι θα ακολουθήσουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες έπειτα από περίπου έξι εβδομάδες, που θα ανοίξουν εκ νέου τον δρόμο για την παροχή βοήθειας. Ωστόσο, όπως φαίνεται, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις επιδόσεις των ιδίων των Ουκρανών στο μέτωπο της καταπολέμησης της διαφθοράς.   

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT