Ε.Ε.: «Ξεπαγώνει» επιδοτήσεις για την Ουγγαρία

Ε.Ε.: «Ξεπαγώνει» επιδοτήσεις για την Ουγγαρία

«Ξεπαγώνει» 13 δισ. ευρώ η Ε.Ε. για να εγκρίνει η Βουδαπέστη τη βοήθεια στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι ζητεί διαπραγματεύσεις ένταξης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την αποδέσμευση 13 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία εξετάζει η Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Βουδαπέστης για παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Βρυξελλών.

Η Ουγγαρία θεωρείται το σημαντικότερο εμπόδιο στην απόφαση για συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο απαιτεί ομοφωνία των κρατών-μελών της Ενωσης. Ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ενωση θα συζητήσει την αποδέσμευση 13 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Ουγγαρία, τα οποία είχαν «παγώσει» λόγω των ανησυχιών των Βρυξελλών για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν, όμως, ότι μια συμφωνία δεν είναι δεδομένη και πολλά εξαρτώνται από τον Ορμπαν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική στασιμότητα και διευρυνόμενο έλλειμμα προϋπολογισμού. Νομοσχέδια, που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση του πρωθυπουργικού κόμματος Φιντέζ, ενίσχυσαν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και έφεραν τις δύο πλευρές λίγο πιο κοντά στην αποδέσμευση των κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή, την ελπίδα του για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. εντός του έτους και παρά τη ρωσική εισβολή εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μιλήσαμε με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Κεντρικός ενταξιακός στόχος μας είναι να σφυρηλατήσουμε απόφαση προκειμένου οι διαπραγματεύσεις για ένταξη να ξεκινήσουν φέτος. Στις συναντήσεις και στη σύνοδο, άκουσα πάλι ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία δεν έχει υπαναχωρήσει από το μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές, απορρίπτοντας πρόταση Ρωσίδας τηλεοπτικής σχολιάστριας για πυροδότηση θερμοπυρηνικού όπλου σε πεδίο δοκιμών στη Σιβηρία, προκειμένου να τρομοκρατηθεί η Δύση. Η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε το 1990, δύο χρόνια πριν από την τελευταία αμερικανική και έξι χρόνια πριν από την υιοθέτηση του μορατόριουμ από τη Γαλλία και την Κίνα.

Απαντώντας στην πρόταση της αρχισυντάκτριας του ρωσικού δικτύου Russia Today, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, για πυρηνική δοκιμή στη Σιβηρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε: «Επί του παρόντος, δεν έχουμε εγκαταλείψει το μορατόριουμ. Δεν εκτιμώ ότι τέτοιες συζητήσεις είναι ωφέλιμες. Οι θέσεις της κ. Σιμονιάν δεν απηχούν πάντα εκείνες του επίσημου κράτους». Μιλώντας στην τηλεόραση, η Σιμονιάν υπογράμμισε ότι ένα πυρηνικό τελεσίγραφο ήταν πια αναπόφευκτο. «Οι δυτικοί δεν θα κάνουν πίσω εάν δεν νιώσουν πόνο», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT