Η ροκ πλευρά του Μπλίνκεν

Στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αρέσει η «μουσική διπλωματία» και να παίζει μπλουζ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, όταν το βίντεο κάποιου πολιτικού που τραγουδάει κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο λόγος είναι μάλλον η διακωμώδηση. Στην περίπτωση του Αντονι Μπλίνκεν, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έπιασε μια μαύρη κιθάρα Fender, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «μουσική διπλωματία» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και τραγούδησε το «Hoochie Coochie Man» του θρυλικού μπλουζίστα Μάντι Γουότερς. Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν μάλλον ενθαρρυντικές «Οχι. Αυτό δεν το περίμενα», έγραψε μια χρήστρια του Χ, πρώην Twitter, για να τονίσει τον ενθουσιασμό της. Φυσικά, δεν έλειψαν τα κοροϊδευτικά, ακόμη και τα πικρόχολα σχόλια («η Ουκρανία καίγεται και ο Μπλίνκεν παίζει κιθάρα», έγραψε ένας άλλος χρήστης), σε γενικές γραμμές όμως η εμφάνιση είχε θετική πρόσληψη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι μάλλον ότι, εν αγνοία πολλών, ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας έχει μια «ροκ εν ρολ φλέβα». Στα 61 του, γνωστός στη διεθνή πολιτική σκηνή για τον ήπιο τόνο του και την κομψότητά του, ανέβηκε στη σκηνή φορώντας γραβάτα και κουμπωμένο σακάκι, συνοδεία τριμελούς ορχήστρας από πιάνο, κιθάρα και κρουστά.

Οπως δήλωσε ο ίδιος, η μουσική είναι το μεγαλύτερο πάθος του έξω από την πολιτική. Κάποτε είχε αναφέρει στο περιοδικό Rolling Stone πως όταν άκουσε τους γονείς του να παίζουν το «A Hard Day’s Night» των Μπιτλς ένιωσε σαν να χτυπήθηκε από κεραυνό και πως τον στιγμάτισε ανεξίτηλα. Ο αγαπημένος του κιθαρίστας είναι ο Ερικ Κλάπτον, τον οποίο υποστηρίζει ότι έχει παρακολουθήσει ζωντανά πάνω από 75 φορές. Οταν ζούσε με την οικογένειά του στο Παρίσι, σε ηλικία 16 ετών, ο Μπλίνκεν βρέθηκε σε συναυλία του Μπι Μπι Κινγκ. Σπρώχνοντας κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη σειρά τραγουδώντας τους στίχους, που είχε απομνημονεύσει πλήρως. «Με βλέπει και στο τέλος έρχεται στην άκρη της σκηνής, σκύβει και μου δίνει την πένα του», ανακαλεί, δίνοντας την αίσθηση πως το μυαλό του ακόμη δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Προτού γίνει ο «κύριος υπουργός», με σωματοφύλακες να τον ακολουθούν σε κάθε βήμα, ο Μπλίνκεν έπαιζε σε συγκροτήματα κι έχει μαζέψει σχεδόν δέκα κιθάρες, συμπεριλαμβανομένης μιας ακουστικής Martin αξίας εξαψήφιου αριθμού δολαρίων, για την οποία δηλώνει πως «δεν μου αξίζει».

Πολλοί ξένοι διπλωμάτες και υπουργοί στο παρελθόν έκαναν, πάντως, τη μελέτη τους πριν τον συναντήσουν: Τουλάχιστον οκτώ αξιωματούχοι τού έχουν χαρίσει αξεσουάρ και κιθάρες, τα οποία θα χρειαστεί φυσικά να πληρώσει εάν επιθυμεί να τα κρατήσει. Χαρακτηριστικά, μία κιθάρα τού προσφέρθηκε προσφάτως από τον Κιν Γκανγκ, τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου του G7 τον Απρίλιο στη Χιροσίμα, ο Μπλίνκεν έβγαλε μια μικρή ταξιδιωτική κιθάρα που παίρνει μερικές φορές μαζί του και παρέα με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, έμπειρο πιανίστα, κιθαρίστα και λάτρη των Μπιτλς, έπαιξαν μερικά τραγούδια, σε ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα. «Η μουσική είναι ο πιο δυνατός σύνδεσμος», είπε ο Μπλίνκεν, «ξεπερνά αμέσως κάθε εμπόδιο που μπορείς να φανταστείς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT