Νέο μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία

Προσήχθησαν 928 άτομα για «σχέσεις με αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση» μετά την επίθεση του ΡΚΚ στην Αγκυρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στη σύλληψη σχεδόν χιλίων υπόπτων σε όλη τη χώρα προχώρησε χθες, Τρίτη, η τουρκική αστυνομία, τρεις ημέρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, έδρα της εθνικής διεύθυνσης ασφαλείας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ΡΚΚ. Οι συλληφθέντες προσήχθησαν για «σχέσεις με αποσχιστική τρομοκρατική οργάνωση».

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά αποκάλυψε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε 16 επαρχίες της χώρας, για να συλλάβει 55 υπόπτους για «συμμετοχή στις δομές πληροφοριών» του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Αλλα τουλάχιστον δώδεκα στελέχη της ανταρτικής οργάνωσης έπεσαν, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, στα χέρια των Αρχών σε ξεχωριστή επιχείρηση στις επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας. Ο Γερλικαγιά δεν διευκρίνισε εάν οι χθεσινές συλλήψεις αφορούσαν υπόπτους για άμεση συμμετοχή στην επίθεση της Κυριακής.

Σε μια προσπάθεια να διαλύσει τη σύγχυση γύρω από τον αριθμό των προσαχθέντων, ο Τούρκος υπουργός επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter/X ότι 928 συλλήψεις αφορούσαν παράνομη οπλοκατοχή, χωρίς να εξηγήσει εάν σχετίζονταν με την επίθεση αυτοκτονίας ή εάν οι συλληφθέντες ήταν μέλη του ΡΚΚ. Ο Γερλικαγιά αρκέστηκε να γράψει ότι 840 πυροβόλα όπλα δεσμεύθηκαν από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Φωνής της Αμερικής, μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP βρίσκονται μεταξύ των συλληφθέντων. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για 20 συλληφθέντες στη ΝΑ Τουρκία, μεταξύ τους επαρχιακοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι του HDP.

Ερωτήματα για το αν υπάρχει πολιτική όξυνσης της οργάνωσης με το τουρκικό κράτος – Μέλη του φιλοκουρδικού HDP μεταξύ των συλληφθέντων.

Την επίθεση εκμεταλλεύθηκε ήδη πολιτικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για να δεσμευθεί στην ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, λίγες ώρες μετά την επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών, για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας πέρα από τα νότια σύνορά μας, με πλάτος τουλάχιστον 30 χλμ.». «Αν αυτοί οι δολοφόνοι δεν είχαν “εξουδετερωθεί” και είχαν διαφύγει με κάποιο τρόπο στο εξωτερικό, θα τους είχαν προστατέψει ως πολιτικούς πρόσφυγες και κάποιοι θα τους είχαν κορώνα στο κεφάλι τους», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, η επίθεση δημιουργεί ερωτήματα για τα κίνητρα του ΡΚΚ και το ενδεχόμενο η οργάνωση να επέλεξε την πολιτική όξυνσης απέναντι στο τουρκικό κράτος. Μέχρι πρότινος, το ΡΚΚ απέφευγε τις εντυπωσιακές τρομοκρατικές ενέργειες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι ελλείψεις εξοπλισμού, η ολοένα και πιο απειλητική παρουσία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και η τακτική του ΡΚΚ να μην προσφέρει επιχειρήματα στην Αγκυρα είχαν οδηγήσει την ηγεσία της οργάνωσης σε προσεκτική στάση. Η διπλωματική εκστρατεία του ΡΚΚ για την πολιτική του αναγνώριση από τις ΗΠΑ, όπου παραμένει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετίζονταν επίσης με προσπάθεια διατήρησης της συμμαχίας μεταξύ των κουρδικών πολιτοφυλακών του SDF στη βόρεια Συρία και των ΗΠΑ.

Παρότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσφέρει τη στήριξή της στις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης αμφισβητούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την αξία της συμμαχίας αυτής, ιδίως αν απειλήσει τις σχέσεις με την Αγκυρα, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού Al Monitor.

Το ΡΚΚ δεν είχε πραγματοποιήσει επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα από το 2016, μετά την πρώτη εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Η επίθεση αυτοκτονίας από δύο γυναίκες εναντίον κτιρίου της αστυνομίας στην επαρχία της Μερσίνας στη νότια Τουρκία στις 26 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε, όμως, προάγγελο της επίθεσης στην Αγκυρα. «Το ΡΚΚ στέλνει σαφές, ηχηρό μήνυμα ότι βρίσκεται πάντα εδώ. Δεν θα με εξέπληττε αν συνέχιζε τις εντυπωσιακές επιθέσεις», λέει ο Κούρδος αναλυτής Ροζ Γκιρασούν από το Ντιγιάρμπακιρ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία εξαπέλυσε χθες νέες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, πλήττοντας 16 στόχους. Ηρθαν ως συνέχεια στους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων της κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT