ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν το χάος στη Βουλή – Νομοθετική παράλυση μετά την καθαίρεση Μακάρθι

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν το χάος στη Βουλή – Νομοθετική παράλυση μετά την καθαίρεση Μακάρθι

Παρέλυσε το Σώμα μετά την ανταρσία σκληροπυρηνικών βουλευτών που οδήγησε στην καθαίρεση του προέδρου της

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, έξαλλοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν τα αιματηρά έκτροπα στο Καπιτώλιο που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο, αμφισβητώντας την ήττα του εκλεκτού τους στις προεδρικές εκλογές. Προχθές, μια ομάδα σκληροπυρηνικών βουλευτών της πτέρυγας Τραμπ έφερε και πάλι το χάος στο Κογκρέσο, με πολύ διαφορετικό τρόπο: με την ανταρσία τους, που κατέληξε στην καθαίρεση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, οδήγησαν σε παράλυση το Σώμα, θέτοντας υπό αίρεση την ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και υπό αμφισβήτηση σοβαρές διεθνείς δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον.

Αμέσως μετά τη θεαματική εξέλιξη, που κατέγραψε άλλη μία αρνητική πρωτιά στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, οι βουλευτές και των δύο κομμάτων εγκατέλειψαν το Καπιτώλιο κατευθυνόμενοι προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα ποιος και πότε θα εκλεγεί διάδοχος του Μακάρθι. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, που προβλέπεται περιπετειώδης.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Μακάρθι είχε χρειαστεί 15 αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και σοβαρές παραχωρήσεις προς τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του για να εκλεγεί. Μία από αυτές –το να μπορεί έστω και ένας βουλευτής να επιβάλει ψήφο δυσπιστίας– αποδείχθηκε μοιραία. Αν και 210 βουλευτές από το κόμμα της πλειοψηφίας τάχθηκαν στο πλευρό του Μακάρθι, ήρκεσαν οι ψήφοι οκτώ ανταρτών, που προστέθηκαν στις 208 ψήφους της δημοκρατικής πλειοψηφίας, για να οδηγήσουν στην εκπαραθύρωσή του.

Οι Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση στους Ρεπουμπλικανούς, θυμίζοντας ότι και η δική τους παράταξη είχε ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την πρώτη διετία του Τζο Μπάιντεν, αλλά κατάφερε να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία του Κογκρέσου με τους αναγκαίους κατά καιρούς συμβιβασμούς. Η αναγκαστική αναστολή του νομοθετικού έργου ενισχύει τους φόβους για ενδεχόμενο «λουκέτο» σειράς κρατικών υπηρεσιών, καθώς η Βουλή έχει περιθώριο μόλις έξι εβδομάδων για να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιλογή του Μακάρθι να προωθήσει, στις 30 Σεπτεμβρίου, προσωρινή λύση στο θέμα των κρατικών δαπανών μέχρι τις 17 Νοεμβρίου –η οποία ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των δύο κομμάτων– ήταν η αφορμή που ζητούσε ο σκληροπυρηνικός βουλευτής Ματ Γκετς για να πυροδοτήσει τη διαδικασία της καθαίρεσης.

Η αναστολή του νομοθετικού έργου αυξάνει τις ανησυχίες για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού και της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η νέα πολιτική κρίση στην Ουάσιγκτον προκαλεί έντονες ανησυχίες και στο Κίεβο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει να εγκριθεί, στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού, πρόσθετη βοήθεια ύψους 24 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, σε μια δύσκολη στιγμή του πολέμου, όπου το μέτωπο παραμένει εν πολλοίς στάσιμο παρότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει μπει στον πέμπτο μήνα της. Η απροθυμία να εγκρίνουν τη νέα βοήθεια κέρδιζε έδαφος στους Ρεπουμπλικανούς και πριν από την καθαίρεση Μακάρθι, κάτι που τον ανάγκασε να μην περιλάβει κανένα κονδύλι για το Κίεβο στη συμβιβαστική πρόταση της 30ής Σεπτεμβρίου.

Πάντως αρκετοί βουλευτές του ρεύματος MAGA, που ακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ, αποδοκίμασαν τον Γκετς και στήριξαν τον Μακάρθι. Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος έγραψε στην πλατφόρμα Truth Social πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία: «Πώς γίνεται οι Ρεπουμπλικανοί να επιδίδονται διαρκώς σε εμφύλιες διαμάχες και να μην πολεμούν τους Ριζοσπάστες Αριστερούς Δημοκρατικούς που καταστρέφουν τη χώρα μας;».

Καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου της Βουλής ανέλαβε ο Πάτρικ ΜακΧένρι, σύμμαχος του Μακάρθι, ο οποίος όμως δεν έχει άλλες αρμοδιότητες πέραν του να προεδρεύσει της διαδικασίας για την πλήρωση του αξιώματος, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη έθεσαν υποψηφιότητα δύο από τα ισχυρότερα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Πρώτος μπήκε στην κούρσα ο Στιβ Σκαλίζ, αρχηγός της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή και πολιτικός του κλίματος Τραμπ – μάλιστα το 2017 είχε τραυματιστεί από πυροβολισμό ενόπλου, αντιπάλου του τότε προέδρου. Αμέσως μετά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης και ένας από τους ένθερμους υπερασπιστές του Τραμπ, ο οποίος, όμως, στήριξε τον Μακάρθι. Από την πλευρά της η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ευχήθηκε, μέσω της πλατφόρμας Χ, να εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν απαγορεύει να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος κάποιος που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά. Στο μεταξύ, ο τέως πρόεδρος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί δίκη του που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη –όπου κατηγορείται για τεχνητή διόγκωση των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματικού ομίλου του– για να θωρακίσει τη θέση του ως φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Την Τρίτη, ο δικαστής που προεδρεύει της διαδικασίας έδωσε εντολή για «σιωπητήριο» τόσο του Τραμπ όσο και της εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς, απαγορεύοντάς τους να σχολιάζουν το προσωπικό του δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί προσβλητική ανάρτηση του υπόδικου Τραμπ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου χαρακτήριζε μια βοηθό του δικαστή «κορίτσι τού (επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία) Τσακ Σούμερ».

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν το χάος στη Βουλή – Νομοθετική παράλυση μετά την καθαίρεση Μακάρθι-1Ματ Γκετζ
Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Φλόριντ
Ο ακροδεξιός ταραξίας του Κογκρέσου

Γιος εκατομμυριούχου πρώην μέλους της τοπικής Βουλής της πολιτείας Φλόριντα, ο Ματ Γκετζ αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αφού ολοκλήρωσε μία θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων της πολιτείας στο Ταλαχάσι, ο Γκετζ εξελέγη το 2016 στο Κογκρέσο. Εκτοτε, εδραίωσε τη φήμη του ως ακροδεξιού ταραξία. Οπως το πρότυπό του, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Γκετζ ενδιαφέρεται πιο πολύ να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας παρά για το νομοθετικό έργο. Αντιμετωπίζει έρευνα από την Επιτροπή Δεοντολογίας ύστερα από κατηγορίες για τράφικινγκ, βιασμό ανήλικου κοριτσιού, χρήση ναρκωτικών και κακοδιαχείριση προεκλογικών κεφαλαίων.

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν το χάος στη Βουλή – Νομοθετική παράλυση μετά την καθαίρεση Μακάρθι-2Κέβιν Μακάρθι
Τέως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Aπό τον Ρέιγκαν στον Τραμπ

Παρότι ο Κέβιν Μακάρθι γεννήθηκε από γονείς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών στην πόλη Μπέικερσφιλντ, έξω από το Λος Αντζελες, η πολιτική του αφύπνιση πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 για να τον στρέψει προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το 1979, εγκαταλείπει τις σπουδές του και εργάζεται στην προεκλογική εκστρατεία μετριοπαθούς Ρεπουμπλικανού μέλους της Βουλής, με τον οποίο συνεργάζεται για 15 χρόνια. Εκλέγεται στη Βουλή της Καλιφόρνιας και δουλεύει αποτελεσματικά με τον κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Το 2009, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πλέον, συντάσσεται με την ακραία πτέρυγα του κόμματος και «διολισθαίνει» από εκεί στη λατρεία της προσωπικότητας του Τραμπ και στο κίνημα MAGA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT