Ε.Κ.: «Πράσινο φως» στους νέους επικεφαλής της Κομισιόν για το κλίμα

Ε.Κ.: «Πράσινο φως» στους νέους επικεφαλής της Κομισιόν για το κλίμα

Οι δύο αξιωματούχοι επιλέχθηκαν να διαδεχθούν τον Φρανς Τίμερμανς, που παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, τον Νοέμβριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπειτα από δύο εξαιρετικά επίπονες ακροάσεις το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον διορισμό τόσο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας, Γούπκε Χούκτρα ως επιτρόπου για τη δράση για το κλίμα όσο και τον νέο ρόλο του Μάρος Σέφκοβιτς ως εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια 279 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του διορισμού του Γούπκε Χούκστρα στο αξίωμα του επιτρόπου Δράσης για το Κλίμα, 173 καταψήφισαν την υποψηφιότητα και 33 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ οι νέες αρμοδιότητες του Μάρος Σέφκοβιτς ως εκτελεστικού αντιπροέδρου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία εγκρίθηκαν με 322 ψήφους υπέρ, 158 ψήφους κατά και 37 αποχές.

Οι δύο αξιωματούχοι επιλέχθηκαν να διαδεχθούν τον Φρανς Τίμερμανς, που παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, τον Νοέμβριο. Αμφότεροι πλέον μπορούν να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους επισήμως με τον νέο επίτροπο να εκπροσωπεί την Ε.Ε στη συνάντηση του ΟΗΕ (COP28) για το κλίμα στο Ντουμπάι, στις 30 Νοεμβρίου.

H ψηφοφορία διεξήχθη έπειτα από πολύωρες ακροάσεις στην αρμόδια επιτροπή του Ε.Κ. με τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές να απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν αντίστοιχα τους υποψηφίους. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανήκει στην ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Οι ευρωβουλευτές τελικά ενέκριναν και τις δύο υποψηφιότητες με τη στήριξη του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, των κεντρώων του Renew αλλά και των Πρασίνων και αφού οι δύο υποψήφιοι συμπλήρωσαν και γραπτώς ερωτήσεις που τους τέθηκαν μετά τις ακροάσεις τους στην επιτροπή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT