Εμπλοκή ΗΠΑ – Τουρκίας στον αέρα της Συρίας

Εμπλοκή ΗΠΑ – Τουρκίας στον αέρα της Συρίας

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος φέρεται να καταρρίφθηκε στη βόρεια Συρία από αμερικανικό F-16

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ξέσπασε χθες, όταν δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Αμερική κατέρριψαν τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στη βόρεια Συρία. Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθώς και τοπικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πως το drone ανήκε στην Τουρκία. «Η κατάρριψη είναι πιθανό να επιτείνει τις εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συμμάχων στο ΝΑΤΟ, σχετικά με την αμερικανική στρατιωτική στρατηγική στη Συρία, τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις σχέσεις του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Μόσχα», σχολίασε η Wall Street Journal.

Το πλήγμα έρχεται λίγο μετά την καταγγελία των συριακών κουρδικών δυνάμεων για τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή που στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους. Αργότερα, ωστόσο, ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε πως το drone δεν ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη του. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο Reuters ότι ένα F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ κατέρριψε τουρκικό UAV στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε κατ’ επανάληψιν την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πως στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες.

Η υποστήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στους ένοπλους Κούρδους της βόρειας Συρίας έχει προκαλέσει συχνά στο παρελθόν εντάσεις με την Τουρκία, σύμμαχο της Αμερικής στους κόλπους του ΝΑΤΟ, η οποία θεωρεί ότι οι εν λόγω ένοπλες δυνάμεις απoτελούν πτέρυγα του PKK, του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος. Πριν από λίγες ημέρες το PKK ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της Aγκυρας.

Το χτύπημα έρχεται λίγο μετά την καταγγελία των συριακών κουρδικών δυνάμεων για τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πως οι βομβιστές προέρχονταν από τη Συρία. Η έκρηξη σκότωσε και τους δύο, ενώ τραυματίστηκαν και δύο Τούρκοι αστυνομικοί. Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, το ένοπλο σώμα με τους Κούρδους επικεφαλής που ελέγχει τη βόρεια Συρία, αρνήθηκαν πως οι τρομοκράτες είχαν περάσει από τα εδάφη του. Ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει μια χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη βόρεια Συρία. Η χώρα άλλωστε έχει αρκετές φορές επιτεθεί στην περιοχή με στόχο κυρίως ένοπλους Κούρδους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη βόρεια Συρία δήλωσαν πως η Τουρκία εξαπέλυσε χθες μια σειρά επιθέσεων, με περισσότερα από 15 drones να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της περιοχής που ελέγχουν, πλήττοντας στόχους όπως στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες καυσίμων.

Με ανακοίνωσή τους οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως οι τουρκικές επιθέσεις σκότωσαν έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη βορειοδυτική Συρία καθώς και δύο πολίτες, σε δύο ξεχωριστά χτυπήματα. Η Τουρκία έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις της ενάντια στο παράνομο PKK, βομβαρδίζοντας στόχους και στο βόρειο Ιράκ. Αξιωματικοί του στρατού έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως κάθε βάση, είτε πρόκειται για στρατιωτική εγκατάσταση είτε για μονάδα παροχής ενέργειας που ελέγχεται από το PKK ή από το YPG, αποτελεί νόμιμο στόχο. «Το PKK και το YPG είναι η ίδια τρομοκρατική οργάνωση, είναι ο νόμιμος στόχος μας παντού. Η Τουρκία διεξήγαγε επιχειρήσεις όποτε και όπου χρειάστηκε στο παρελθόν και αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν αν χρειαστεί και πάλι», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας. Το YPG αποτελεί επιπλέον την «αιχμή του δόρατος» του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η υποστήριξη προς το YPG από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με την Αγκυρα.

​​​​​​Σε μια άλλη εξέλιξη, επίθεση με drone σε συριακή στρατιωτική ακαδημία στη Χομς, που τελεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, προκάλεσε τον θάνατο 100 ανθρώπων, ανάμεσά τους 14 αμάχων. Οι μισοί νεκροί ήταν απόφοιτοι της ακαδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT