ΗΠΑ: Στρατηγός του χάους ο Μπάνον από το υπόγειό του

ΗΠΑ: Στρατηγός του χάους ο Μπάνον από το υπόγειό του

Από το υπόγειό του στην Ουάσιγκτον, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τους Ρεπουμπλικανούς που ανέτρεψαν τον Μακάρθι

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ώρες μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην αποκαθήλωση του προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, οι βουλευτές Ματ Γκετζ της Φλόριντα και Νάνσι Μέις της Νότιας Καρολίνας, δύο από τους πρωταγωνιστές της ρεπουμπλικανικής συνωμοσίας, μετέβησαν στο επιβλητικό κτίριο της Ουάσιγκτον, όπου στεγάζονται τα γραφεία του διαβόητου πρώην συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

«Τεκτονική μετακίνηση στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα. Πρέπει να εισχωρήσουμε μέσα από το ρήγμα των τειχών. Πρέπει να λογχίσουμε το απόστημα των λόμπι», είπε στην εκπομπή του ο Μπάνον, καλώντας τους ακροατές του podcast να ενισχύσουν οικονομικά τους συνομιλητές του.

Από το υπόγειο στούντιό του ο Μπάνον τροφοδοτεί το χάος που κατατρώει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εκμεταλλευόμενος το θέαμα για να ενισχύσει το ακροατήριό του και χρησιμοποιώντας το δημοφιλές του podcast για να εξυμνεί και να εξωθεί στα άκρα τους Ρεπουμπλικανούς αντάρτες. Ο Μπάνον πέρασε χρόνια προωθώντας τη θεωρία της «κλεμμένης προεδρίας» του Ντόναλντ Τραμπ, αντιδρώντας στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και στην «εισβολή εγκληματιών από τα νότια σύνορά μας». Η τελευταία του εμμονή αφορούσε την ανατροπή του Μακάρθι και τη σύγκρουση με αυτούς που αποκαλεί «ενωτικούς Ρεπουμπλικανούς», όσους δηλαδή συντάσσονται έστω και ευκαιριακά με τους Δημοκρατικούς.

Η ιστορική πρόταση μομφής κατά του Μακάρθι αυτή την εβδομάδα προσέφερε στην ακραία πτέρυγα του κόμματος το σημαντικότερο τρόπαιό της. Ο Μπάνον, από τη μεριά του, προσφέρει δίαυλο διαλόγου μεταξύ των οργισμένων οπαδών του Τραμπ και των μελών του Κογκρέσου. Ο ρόλος του στο ψυχόδραμα που εκτυλίχθηκε αυτή την εβδομάδα εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Μπάνον είναι άλλωστε από τους μεγαλύτερους τροφοδότες των ανακυκλούμενων ακροδεξιών μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα, των διαδικτυακών εράνων και της ασυγκράτητα επιθετικής ρητορικής, με αποδέκτη το οργισμένο ακροδεξιό ακροατήριο, πάντα έτοιμος να ανταμείψει την αναταραχή και την καχυποψία απέναντι στους θεσμούς.

ΗΠΑ: Στρατηγός του χάους ο Μπάνον από το υπόγειό του-1
Μετά την ψηφοφορία αποπομπής του Κέβιν Μακάρθι, οι βουλευτές Ματ Γκετζ και Νάνσι Μέις, πρωταγωνιστές της ρεπουμπλικανικής συνωμοσίας, ήταν προσκεκλημένοι του Στιβ Μπάνον στο podcast του, ο οποίος τους παρουσίασε ως «τους αρχιτέκτονες και ήρωες της ημέρας». Φωτ. ERIN SCHAFF / THE NEW YORK TIMES.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ακροδεξιοί αντάρτες στο Καπιτώλιο υπέφεραν από έλλειψη χρηματοδότησης, αποκλεισμένοι καθώς ήταν από τους λομπίστες. Με τη βοήθεια του Μπάνον και του διαδικτυακού μέσου του, ο Γκετζ και οι σύμμαχοί του δεν χρειάζεται πια να ανησυχούν. Ο Μπάνον εμφανίζει τους Ρεπουμπλικανούς ταραξίες ως ήρωες και τους βοηθάει έτσι να εξασφαλίσουν σημαντικά ποσά χάρη σε μικρές χρηματικές δωρεές ακροατών. Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ συμμετέχει σε τηλεφωνικές κλήσεις με δωρητές και προσφέρει συμβουλές στρατηγικής. Καταφέρεται συχνά εναντίον των δημοσιογράφων του δικτύου Fox News, υποστηρίζοντας ότι αδικούν τους αντάρτες.

Την Τετάρτη ο Μπάνον παρουσίασε τους Γκετζ και Μέις, προσκεκλημένους του στο podcast, ως «τους αρχιτέκτονες και ήρωες της ημέρας», προσφέροντάς τους άφθονο χρόνο προκειμένου να απευθύνουν εκκλήσεις για χρηματικές δωρεές ακροατών. «Χρειάζομαι βοήθεια γιατί δέχομαι απειλές από συναδέλφους μου. Τρομοκρατούν τους βοηθούς μου», είπε η Νάνσι Μέις στην εκπομπή του Μπάνον.

Το ακροατήριό του παραμένει, όμως, καχύποπτο απέναντι στη Μέις, εξαιτίας των προοδευτικών θέσεών της σε κοινωνικά θέματα και της ψήφου της υπέρ της παραπομπής του Μπάνον για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Για τον Μπάνον η Μέις είναι δώρο, καθώς ενισχύει το επιχείρημά του ότι η εξέγερση κατά του Μακάρθι δεν πραγματοποιήθηκε μόνο από φανατικούς «τραμπικούς» βουλευτές.

Ακόμη και οι επικρίσεις της Μέις κατά του Γκετζ και του Μπάνον από το βήμα της Βουλής ξεχάστηκαν πια, με τους δύο βουλευτές να κάθονται ο ένας δίπλα στην άλλη για το podcast του Μπάνον. Ο βετεράνος σύμβουλος του Τραμπ συνέκρινε τον Γκετζ με τον Αμερικανό λόγιο και εγκυκλοπαιδιστή Ντάνιελ Ουέμπστερ, επαινώντας τον για την άμεση συνειδητοποίηση ότι μια ισχνή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θα προσέφερε πρωτοφανή ισχύ στην ακροδεξιά πτέρυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT