Τουρκία για την κατάρριψη drone από τις ΗΠΑ: Συνέβη «λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων»

Τουρκία για την κατάρριψη drone από τις ΗΠΑ: Συνέβη «λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων»

Η Αγκυρα, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει να πλήττει στόχους Κούρδων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ».

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της «χάθηκε» κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω «διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων» με τρίτα μέρη στο έδαφος.

Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να πλήττει στόχους μαχητών στη Συρία και το Ιράκ.

Κατάρριψη αεροσκάφους συμμάχου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν την Πέμπτη οπλισμένο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που επιχειρούσε κοντά στα στρατεύματά τους στη Συρία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον καταρρίπτει αεροσκάφος της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τα αρμόδια μέρη επί του πεδίου για τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων επί του πεδίου.

Πρόσθεσε ότι η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν επηρεάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Ο Οστιν κάλεσε τον Γκιουλέρ

Oι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως κατέρριψαν το τουρκικό drone στη Συρία, καθώς έκριναν πως «αποτελούσε δυνητική απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις». Το συμβάν ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, συμμάχους στο NATO.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ το βράδυ της Πέμπτης και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Επέμεινε ιδίως στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό», σύμφωνα με το κείμενο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT