Κύπρος: Απελάθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος που συνελήφθη χθες

Κύπρος: Απελάθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος που συνελήφθη χθες

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για παράνομη παραμονή στο έδαφος της χώρας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απελάθηκε από την Κύπρο ο Ρώσος δημοσιογράφος που συνελήφθη στη Λευκωσία την Πέμπτη, έπειτα από ανάκληση της άδειας παραμονής του για λόγους ασφαλείας. 

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης για παράνομη παραμονή στο έδαφος της χώρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το KΥΠΕ, ο ανταποκριτής της ρωσικής εφημερίδας «Rossiyskaya Gazeta», Αλεξάντρ Γκάσιουκ πρόβαλε αντίσταση κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ενώ απορρίπτονται οι ισχυρισμοί για βίαιη συμπεριφορά από πλευράς αστυνομικών αρχών.

Κατά το ΤASS, η αστυνομία έκανε υπερβολική χρήση βίας κατά τη σύλληψή του. Νωρίτερα, το ίδιο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο πρέσβης Κύπρος Γιωργαλλής κλήθηκε αναφορικά με τη σύλληψη του Γκασιούκ.

Με ανακοίνωσή της η «Rossiyskaya Gazeta» απόψε αναφέρει ότι ο Ρώσος ανταποκριτής αναχώρησε από την Κύπρο και αυτή τη στιγμή πετά για τη χώρα του. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε εκτενή συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «RIA» χαρακτήρισε το περιστατικό «πρωτοφανές στα 63 χρόνια των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας» και υποστήριξε ότι δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσία

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο προβαίνει στις δέουσες ενέργειες που προβλέπονται σε τέτοιου είδους ιδιάζουσας φύσης ζητήματα. Ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι «υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω της διπλωματικής οδού με στόχο την επίλυση του θέματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι το ζήτημα τυγχάνει της δέουσας διαχείρισης και προσοχής από τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και ότι η διευθέτησή του έχει ήδη τροχοδρομηθεί στην βάση των ενδεδειγμένων διαδικασιών». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «περαιτέρω δημόσιος σχολιασμός ισχυρισμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν ενδείκνυται».

Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι εξυπακούεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειάς της και εφαρμόζει τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών για προστασία των συμφερόντων της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, TASS, Sigmalive

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT