Τζεφ Χόργουιτ στην «Κ»: Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν πάλι με διακύβευμα τον Τραμπ

Τζεφ Χόργουιτ στην «Κ»: Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν πάλι με διακύβευμα τον Τραμπ

Ο Τζεφ Χόργουιτ είναι εταίρος στη Hart Research, εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης στις ΗΠΑ. Είναι ο βασικός Δημοκρατικός δημοσκόπος του NBC. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει εργαστεί για τις δημοσκοπήσεις του NBC και της Wall Street Journal και έχει ενεργό ρόλο στις ζωντανές νυχτερινές μεταδόσεις των αμερικανικών εκλογών και στους δύο ομίλους

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζεφ Χόργουιτ είναι εταίρος στη Hart Research, εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης στις ΗΠΑ. Είναι ο βασικός Δημοκρατικός δημοσκόπος του NBC. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει εργαστεί για τις δημοσκοπήσεις του NBC και της Wall Street Journal και έχει ενεργό ρόλο στις ζωντανές νυχτερινές μεταδόσεις των αμερικανικών εκλογών και στους δύο ομίλους. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως όταν δεν βοηθά τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να κερδίσουν τις εκλογές, τους δείχνει πώς να επικρατούν τουλάχιστον στο γήπεδο του μπέιζμπολ.

Στις μετρήσεις, ο προβληματισμός για την ηλικία του Μπάιντεν δεν υπερβαίνει τον προβληματισμό για τις δίκες του Τραμπ, ο οποίος παραμένει το διακύβευμα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, τονίζει στην «Κ», εξηγώντας ότι στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν για το… 2020. Ενδεικτικό είναι το εύρημα ότι για πρώτη φορά οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα τοποθετηθούν στην κάλπη περισσότερο για τον προηγούμενο παρά για τον εν ενεργεία πρόεδρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μετά την άρνηση του αποτελέσματος από τους Ρεπουμπλικανούς, οι προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ παραμένουν ανοιχτή υπόθεση. Σημειωτέον, αν δεν υπάρξει τρίτος υποψήφιος, πολύ λίγοι από τους ψηφοφόρους του 2020 θα μετακινηθούν από τις επιλογές τους.

«Οταν ρωτάμε τους Αμερικανούς αν η ψήφος τους αφορά περισσότερο τον Τραμπ ή τον Μπάιντεν, το 57% δηλώνει περισσότερο τον Τραμπ –είτε υπέρ είτε κατά– και μόλις το 37% απαντά περισσότερο τον Μπάιντεν. Επομένως, ακόμη και μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην αμερικανική πολιτική, καλώς ή κακώς. Για να απαντήσω όμως στον πυρήνα του ερωτήματος: οι ψηφοφόροι αναφέρουν ότι ανησυχούν πραγματικά για την ηλικία του Μπάιντεν και τελικά 1 στους 5 ξεκαθαρίζει ότι παρ’ όλα αυτά θα τον ψηφίσει εις βάρος του Τραμπ. Την ίδια ώρα, όμως, η πλειονότητα των ψηφοφόρων αναφέρει επίσης ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις δίκες του Τραμπ. Εδώ δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει, ούτως ή άλλως, 1 στους 10. Επομένως, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι δύο αυτοί προβληματισμοί της αμερικανικής κοινής γνώμης, για τους δύο αντιπάλους, δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στην επιλογή της ψήφου», μας εξηγεί ο Αμερικανός δημοσκόπος.

Υπάρχει άραγε εναλλακτική για τους Δημοκρατικούς; Και αν όχι, γιατί; «Ο Μπάιντεν θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά ο ίδιος. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδιάζει να μην είναι υποψήφιος. Στην Αμερική υπάρχουν σήμερα πολλά ανταγωνιστικά πολιτικά στελέχη. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι οι εκλογές του 2020 δεν τελείωσαν ποτέ. Μέχρι να ξεθωριάσει ο Τραμπ από την εθνική σκηνή, θα είναι δύσκολο για νέες προσωπικότητες να εμφανιστούν. Ιδιαίτερα από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών και ειδικά όσο παραμένουν απρόθυμοι να τον αναλάβουν».

Οι ψηφοφόροι αναφέρουν ότι ανησυχούν πραγματικά για την ηλικία του Μπάιντεν και τελικά 1 στους 5 ξεκαθαρίζει ότι παρ’ όλα αυτά θα τον ψηφίσει εις βάρος του τέως προέδρου.

Ανεξάρτητα από τον παράγοντα της ηλικίας, υπάρχουν παράγοντες που απειλούν ίσως περισσότερο την απήχηση του προέδρου Μπάιντεν. Η οικονομία παραμένει ένας τομέας πρόκλησης για εκείνον. Πολλές από τις πολιτικές του αντιμετώπισαν με επιτυχία το παρελθόν (ανάκαμψη από την πανδημία) και το μέλλον (επενδύσεις σε υποδομές). Στο παρόν, όμως, οι ψηφοφόροι αισθάνονται τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, ένα θέμα το οποίο οι πολιτικές του βρίσκουν ακόμη μπροστά τους ως πρόκληση.

«Μπορεί να κατάφερε να μειώσει το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που οι προηγούμενοι πρόεδροι και των δύο κομμάτων δεν μπόρεσαν να πετύχουν, αλλά οι ψηφοφόροι δεν αισθάνονται καλά με την κατεύθυνση της χώρας και την οικονομική προοπτική τους. Αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εμποδίσει ορισμένες πολιτικές στο Κογκρέσο, αποτρέποντας –για παράδειγμα– την προσπάθεια του Μπάιντεν να κάνει το πανεπιστήμιο πιο προσιτό. Δεν είναι όμως καθαρό στους ψηφοφόρους γιατί δεν κάνει περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον, οι επιδόσεις του Μπάιντεν δεν είναι αυτές που θα έπρεπε στους νεότερους, όπως και στους Λατίνους ψηφοφόρους. Κι εδώ υπάρχει μια σύνδεση με τις απόψεις τους για τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν», παρατηρεί ο Χόργουιτ.

«Κλειδί» η συμμετοχή

Τα καλά νέα για τον Μπάιντεν είναι ότι πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους θεωρούν τον Τραμπ μη αποδεκτό υποψήφιο, επομένως είναι πιθανό να ψηφίσουν τελικά τον Μπάιντεν. Το ερώτημα είναι περισσότερο πόσοι από αυτούς τους επικριτικούς ψηφοφόρους θα προσέλθουν τελικά στην κάλπη, εάν δεν αισθάνονται καλά με όσα κάνει ο Μπάιντεν για τα οικονομικά και το μέλλον τους.

Για την ιστορία, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος των ΗΠΑ. Ανέλαβε καθήκοντα σε ηλικία 78 ετών και σήμερα είναι 81 ετών. Πρόκειται για τον 9ο μεγαλύτερο ηγέτη χώρας στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι νεότερος από τον Τζο Μπάιντεν. Η ηλικία του ωστόσο, 77 ετών, θα τον κατέτασσε επίσης ανάμεσα στους 25 πιο ηλικιωμένους ηγέτες των 187 κρατών που συμμετέχουν στα Ηνωμένα Eθνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT