Ανάλυση: Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ

Ανάλυση: Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ

Οι υπεύθυνοι για την άμυνα του εβραϊκού κράτους αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ερωτήματα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να συνέλθει από μια θανατηφόρα επίθεση από μαχητές της Χαμάς που έσπασαν φράγματα γύρω από τη Γάζα και περιπλανήθηκαν κατά βούληση, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους σε ισραηλινές πόλεις, οι υπεύθυνοι για την άμυνα του εβραϊκού κράτους αντιμετωπίζουν αυξανόμενα ερωτήματα για το πώς είναι δυνατόν να έχει συμβεί αυτή η καταστροφή.

Μια μέρα μετά την 50ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πιάστηκαν προ εκπλήξεως από συριακές και αιγυπτιακές στήλες αρμάτων μάχης, ο ισραηλινός στρατός φάνηκε για άλλη μια φορά να αιφνιδιάστηκε από ξαφνική επίθεση.

«Μοιάζει αρκετά με αυτό που συνέβη εκείνη την εποχή», δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός Τζιόρα Εϊλάντ, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Οπως μπορούμε να δούμε, το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε εντελώς από μια πολύ καλά συντονισμένη επίθεση», είπε σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για την προετοιμασία των μυστικών υπηρεσιών «στη συνέχεια», αλλά προς το παρόν το επίκεντρο ήταν στις μάχες. «Θα μιλήσουμε για αυτό όταν χρειαστεί να το συζητήσουμε», είπε σε δημοσιογράφους.

Μαστίγιο και καρότο

Το Ισραήλ πάντα θεωρούσε τη Χαμάς ως ορκισμένο εχθρό του, αλλά από τότε που προκάλεσε βαριές ζημιές στη Γάζα σε έναν πόλεμο 10 ημερών το 2021, το Ισραήλ είχε υιοθετήσει ένα συνδυασμό καρότου και μαστιγίου για να διατηρήσει τη σταθερότητα στον αποκλεισμένο θύλακο. Προσέφερε οικονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αδειών εργασίας που επέτρεπαν στους κατοίκους της Γάζας να εργάζονται στο Ισραήλ ή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, διατηρώντας παράλληλα έναν αυστηρό αποκλεισμό και τη συνεχή απειλή αεροπορικών επιδρομών.

Τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η βία μαίνεται στη Δυτική Οχθη, η Γάζα ήταν σχετικά ήσυχη, εκτός από τις σποραδικές διασυνοριακές συγκρούσεις που αφορούσαν κυρίως το μικρότερο κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ με τη Χαμάς να παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έπαιζε πάντα πολύ καλά τα διαπιστευτήριά της για την ασφάλεια και τηρούσε αδιάλλακτη στάση έναντι των παλαιστινιακών μαχητών, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα, ο μηχανισμός ασφαλείας του Ισραήλ φάνηκε να καταρρέει καθώς μια δύναμη ενόπλων της Χαμάς που υπολογίζεται από τον στρατό σε εκατοντάδες έσπασε τους φράκτες ασφαλείας και διασκορπίστηκε στις πόλεις.

«Αυτή ήταν μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών· δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά», είπε ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

«Ηταν μια αποτυχία ασφάλειας, υπονομεύοντας αυτό που θεωρήθηκε ότι ήταν μια επιθετική και επιτυχημένη πολυεπίπεδη προσέγγιση προς τη Γάζα από το Ισραήλ», είπε.

Για τους Ισραηλινούς, εικόνες με πτώματα που κείτονται στους δρόμους ή ομάδες αμάχων που οδηγούνται ή οδηγούνται σε αιχμαλωσία στη Γάζα προκάλεσαν βαθύ σοκ.

Περισσότεροι από 350 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.600 τραυματίστηκαν, αριθμός Ισραηλινών θυμάτων χωρίς προηγούμενο σε μια μέρα. Ο στρατός υπέστη σημαντικές απώλειες και παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες είπαν ότι είχαν αιχμαλωτίσει δεκάδες στρατιώτες.

Οι ένοπλοι Παλαιστίνιοι κατέλαβαν επίσης θέσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος στη νότια πόλη Σντερότ και κατέλαβαν τη διάβαση Ερέζ, μια εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας που διοχετεύει τους ανθρώπους που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Γάζα μέσω μιας σειράς αυστηρών ελέγχων.

Το Σάββατο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χαμάς κυκλοφόρησαν πλάνα που δείχνουν μαχητές να περνούν μέσα από εγκαταλελειμμένα γραφεία και να τρέχουν πέρα από τους ψηλούς τσιμεντένιους τοίχους της τοποθεσίας.

«Το σχεδίαζαν εδώ και πολύ καιρό», είπε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Εγιάλ Χουλάτα. «Προφανώς πρόκειται για μια πολύ συντονισμένη επίθεση και δυστυχώς μπόρεσαν να μας αιφνιδιάσουν τακτικά και να προκαλέσουν καταστροφικές ζημιές».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT