Ανάλυση: Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας έπεσε θύμα της επίθεσης της Χαμάς

Ανάλυση: Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας έπεσε θύμα της επίθεσης της Χαμάς

Το Ιράν ήταν καιρός να δείξει ότι η επιρροή του κατά μήκος της παλαιστινιακής διαχωριστικής γραμμής είναι ισχυρότερη από ποτέ, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας κέρδιζαν έδαφος.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνέπειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, υπό τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήταν δυνητικά καθοριστικές για την περιοχή.  

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως φαίνεται, το Ιράν ανέτρεψε τη διαδικασία. 

Η επίθεση από τη Χαμάς, βασικό εταίρο στον «άξονα αντίστασης» του Ιράν (που περιλαμβάνει επίσης τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και διάφορες ιρακινές παρατάξεις), ήταν εκπληκτική στην εκτέλεσή της. Η επιχείρηση από τη Γάζα, πέραν των χιλιάδων ρουκετών, ήταν μια κανονική εισβολή σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Ο απολογισμός των εκατοντάδων νεκρών Ισραηλινών και των δεκάδων ομήρων, είναι πρωτοφανής.

Η έκταση και η πολυπλοκότητα της επίθεσης, η οποία αιφνιδίασε εντελώς το Ισραήλ, θα στοιχειώνει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου. Το γεγονός ότι η Χαμάς επέλεξε την 50ή επέτειο από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ για να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση είναι «αλάτι στην πληγή». Αν και η επίθεση του 1973 από αραβικές χώρες ήταν επίσης έκπληξη, υπήρχαν σχετικές πληροφορίες. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε καμία ένδειξη. 

Ο αιφνιδιασμός και η πολυπλοκότητα της επιχείρησης της Χαμάς, κατά κάποιον τρόπο, θυμίζει τις ιρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Aramco τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Από την πλευρά του, το Ιράν ήταν καιρός να δείξει ότι η επιρροή του κατά μήκος της παλαιστινιακής διαχωριστικής γραμμής είναι ισχυρότερη από ποτέ, καθώς οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας κέρδιζαν έδαφος. Το Ιράν έχει αρκεστεί κυρίως στην επιρροή του στο Ιράκ, στη Συρία και στον Λίβανο (μέσω της Χεζμπολάχ).

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, έβαλε ευθέως στο στόχαστρο την ισραηλινοαραβική εξομάλυνση, λέγοντας για τα αραβικά κράτη ότι «όλες οι συμφωνίες που υπογράψατε με αυτή την οντότητα δεν μπορούν να επιλύσουν το Παλαιστινιακό ζήτημα». 

Η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς «ένα μήνυμα προς τα μουσουλμανικά και αραβικά έθνη, καθώς και προς τη διεθνή κοινότητα, ειδικά προς εκείνους που σπεύδουν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με τη σιωνιστική οντότητα». 

Η Χαμάς, που ονόμασε την επιχείρησή της «Πλημμύρα της Αλ-Ακσα», τη συνέδεσε με τις πρόσφατες «προκλήσεις» των ισραηλινών θρησκευτικών εξτρεμιστών και εποίκων στο τέμενος Αλ-Ακσα, ιερό για όλους τους μουσουλμάνους.   

Τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν απέναντι σε αθώους Ισραηλινούς από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Το κόστος, χάρη στη Χαμάς, θα είναι βαρύ και για τους Παλαιστίνιους. 

Με αυτά τα δεδομένα, η ειρηνευτική συμφωνία του Ριάντ με την Ιερουσαλήμ φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να είναι ακόμη ένα θύμα του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT