Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Με τους νεκρούς Ισραήλινούς να ξεπερνούν το απόγευμα της Κυριακής τους 600, το Ισραήλ καλείται με τρόπο επιτακτικό να επαναπροσδιορίσει τις άμεσες προτεραιότητές του. 

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου σφοδρότητας, επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ αποκάλυψε με τον πιο δραματικό τρόπο τα κενά στην ισραηλινή γραμμή άμυνας. 

Με τους νεκρούς Ισραήλινούς να ξεπερνούν το απόγευμα της Κυριακής τους 600, το Ισραήλ καλείται με τρόπο επιτακτικό να επαναπροσδιορίσει τις άμεσες προτεραιότητές του. 

Όπως συνοψίζει ο δημοσιογράφος του BBC Φρανκ Γκάρντερ, αυτή τη στιγμή για το Ισραήλ προέχει:

Η αποκατάσταση της ασφάλειας στα νότια εδάφη του.

Αυτό, όπως σημειώνει ο Γκάρντερ, συνεπάγεται την εξάλειψη των  εναπομεινάντων ενόπλων της Χαμάς. Το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τον «διάτρητο» συνοριακό φράχτη μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας.

Η καταστροφή ή υποβάθμιση της ικανότητας της Χαμάς για επιθέσεις.

Το Ισραήλ δεν κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο, σχολιάζει ο δημοσιογράφος και σημειώνει πως μια χερσαία εισβολή από ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τανκς είναι μια επιλογή τώρα, αλλά ενώ αυτό θα είχε αναμφίβολα μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, είναι απίθανο να αφανίσει τη Χαμάς.

Η αποτροπή της διασποράς της σύγκρουσης, ιδίως στη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο.

Αν ακολουθήσουν κι άλλοι το κάλεσμα της Χαμάς για ένοπλη συνδρομή της, τότε το Ισράηλ θα βρεθεί στην άσχημη θέση να πολεμά σε τρία μέτωπα, σημειώνει ο Γκάρτνερ. 

Η διάσωση ή ανάκτηση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τους ενόπλους της Χαμάς.

Οι Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις, εξηγεί ο Γκάρτνερ, έχουν χαράξει λεπτομερές σχέδιο για μια πιθανή επιχείρηση διάσωσης, ωστόσο το ρίσκο αποτυχίας είναι υψηλό. Η Χαμάς είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν κρατά τους ομήρους, παιδιά, γυναίκες και άνδρες, στο ίδιο μέρος, αλλά σε διαφορετικές περιοχές. Συνεπώς δεν θα πρόκειται για μια επιχείρηση διάσωσης αλλά περισσότερες, και δεν αποκλείεται κάποιες από αυτές να διαγνωστούν και να κατασταλούν από τη Χαμάς. Από την άλλη, αν το Ισραήλ αποφασίσει να διαβεί τον δρόμο των διαπραγματεύσεων, οι συζητήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων ίσως διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT