Αντεπίθεση Ισραήλ μετά την επιδρομή της Χαμάς, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.100

Αντεπίθεση Ισραήλ μετά την επιδρομή της Χαμάς, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.100

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να μάχονται με ένοπλους από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος, αρκετές ώρες μετά την αρχική επιδρομή των ένοπλων μαχητών της Χαμάς

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε για δεύτερο 24ωρο η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνιδιαστική επιδρομή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

Μάχες μαίνονταν σε διάφορα σημεία της συνοριακής γραμμής, ενώ το βράδυ της Κυριακής οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ κάλεσαν τους πολίτες της πόλης Σντερότ να παραμείνουν στις οικίες τους, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι ένοπλοι της Χαμάς προχώρησαν εκ νέου σε διείσδυση στην περιοχή.

«Εχθρικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος του Ισραήλ και ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, ειδικά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, καθαρίζοντας την περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποσχόμενος ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα καταδιώξουν «τρομοκράτες όπου κι αν βρίσκονται».

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών από την επίθεση ανήλθε σε 700, ενώ σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση περίπου 100 είναι οι Ισραηλινοί που παραμένουν όμηροι.

Τουλάχιστον 260 πτώματα βρέθηκαν σε χώρο μουσικού φεστιβάλ στο κιμπούτς Be’eri μετά την επίθεση από τη Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka.

Ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, δήλωσε ότι η οργάνωσή του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους. Οι όμηροι δεν θα επαναπατριστούν «μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι μας», τόνισε.

Στη Γάζα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι από τα ισραηλινά αντίποινα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 413 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν.

Εως αργά το βράδυ της Κυριακής, η Χαμάς εξακολουθούσε να εκτοξεύει ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ, δημιουργώντας μία δυστοπική εικόνα καθώς οι πύραυλοι αναχαιτίζονταν από το ισραηλίτικο σύστημα αεράμυνας Iron Dome.

Το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι 800 στόχοι της Χαμάς έχουν πληγεί στη Γάζα και εκατοντάδες μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης είτε σκοτώθηκαν είτε συνελήφθησαν.


Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις όπως τις κάλυψε κατά τη διάρκεια της ημέρας η Καθημερινή


Αντεπίθεση Ισραήλ μετά την επιδρομή της Χαμάς, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.100-1

Ενίσχυση στο Ισράηλ από ΗΠΑ, το Ιράν στηρίζει τη Χαμάς

Την ίδια ώρα, μετά από νεότερη επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή και στέλνουν πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R Ford να ηγηθεί της «ομάδας κρούσης» καθώς πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο.

Οι αντιδράσεις παγκοσμίως στρέφονται κατά βάση υπέρ του Ισραήλ, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι εξέφρασε τη στήριξή του στη Χαμάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγιε.

Συμπλήρωσε ότι το Ιράν υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα και ότι «το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εθνών στην περιοχή».

Ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας πιθανότατα θα ξεκινήσει τις επόμενες 48-72 ώρες.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ σημειώθηκε ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, εγείροντας φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Στην Αίγυπτο, ένας αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε δύο Ισραηλινούς τουρίστες και έναν Αιγύπτιο σε τουριστική τοποθεσία στην Αλεξάνδρεια.

«Τους ακούγαμε να πυροβολούν»

«Υπήρχαν τρομοκράτες μέσα στο κιμπούτς, μέσα στη γειτονιά μας και —κάποια στιγμή— έξω από το παράθυρό μας», αποκαλύπτει ο Αμίρ Τιμπόν σε τηλεφωνική συνέντευξή του στους New York Times.

«Μπορούσαμε να τους ακούσουμε να μιλάνε. Τους ακούγαμε, έτρεχαν. Μπορούσαμε να τους ακούσουμε να πυροβολούν στο σπίτι μας, στα παράθυρά μας».

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι της πόλης της Γάζας έχουν αδειάσει εν μέσω ανησυχιών για εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών.

Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στα ισραηλινά σύνορα κατέφυγαν σε περιοχές πιο μέσα στον θύλακα, φοβούμενοι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT