Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες να προλάβουν τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες να προλάβουν τη Χαμάς

Κακή εκτίμηση των εξτρεμιστών, πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό, αποτυχία κατευνασμού των κατοίκων της Γάζας, εξέλιξη των μεθόδων της Χαμάς

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα συμπέρασμα συμφωνούν όλοι: η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είναι ιστορικών διαστάσεων και μόνο με το Γιομ Κιπούρ του 1973 μπορεί να συγκριθεί. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό κατέστη δυνατό για τη Χαμάς με εξωτερική βοήθεια (κυρίως του Ιράν), αλλά και ελέω εσωτερικής αποσύνθεσης στο Ισραήλ. Η συντονισμένη επίθεση βρήκε τη χώρα διχασμένη μετά τις αλλεπάλληλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του Νετανιάχου. «Το Ισραήλ είναι μια χώρα σε διαρκή συναγερμό, έτοιμο να ριχτεί στη μάχη κάθε στιγμή. Είναι πάντα ετοιμοπόλεμο. Είναι σαφές ότι πιάστηκε απροετοίμαστο, πιθανότατα εξαιτίας μιας λανθασμένης ανάλυσης και εκτίμησης εκ μέρους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των προβλημάτων στην προπαρασκευή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων», σχολίασε στο γαλλικό France24 ο Νταβίντ Καλφά του γαλλικού θινκ τανκ «Ζαν Ζορές». Ο Αμίρ Αβίβ, πρώην αναπληρωτής διοικητής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, εξέφρασε στους Financial Times την έκπληξή του για την αποτυχία, όχι μόνο των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά και των τακτικών δυνάμεων. «Ακόμη κι αν αιφνιδιάστηκαν, θα περίμενε κανείς η μεραρχία στη Γάζα να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στην προστασία των συνόρων».

Φοβούμενο απειλές από όλες τις πλευρές, το Ισραήλ έχει οικοδομήσει τις αρτιότερες μυστικές υπηρεσίες στην περιοχή κι έχει εγκαθιδρύσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών κατά μήκος των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και των εχθρικών γειτόνων, όπως ο Λίβανος και η Συρία και τη νέμεσή του, το Ιράν. Το τείχος υψίστης ασφαλείας γύρω από το προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες για να εντοπίζει την παραμικρή κίνηση και ενισχυμένο στα θεμέλια βαθιά μέσα στο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά εκατοντάδες εξτρεμιστές διέρρηξαν την ισραηλινή άμυνα. Ο σχεδιασμός της επιχείρησης πέρασε απαρατήρητος, αν και θα πρέπει να χρειάστηκε μήνες, ίσως κι έναν χρόνο, όπως υπολογίζει ο Μίχαελ Μίλστεϊν, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. «Οταν ετοιμάζεις τέτοια επίθεση θα πρέπει να υπάρχουν σημάδια και η Χαμάς κατάφερε να προωθήσει μια κρυμμένη μυστική ενέργεια με τεράστια επιτυχία», σχολίασε από την πλευρά του ο Αβί Μελαμέντ, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι το Ισραήλ παρερμήνευσε τις προθέσεις της Χαμάς. Παράλληλα, η στρατηγική κατευνασμού των κατοίκων της Γάζας με την έκδοση περιορισμένων αδειών εργασίας στο Ισραήλ δεν λειτούργησε. «Προφανώς η Χαμάς είχε άλλα σχέδια».

Η εξτρεμιστική οργάνωση ενθαρρύνθηκε πιθανότατα από την πολιτική αναταραχή στο Ισραήλ, όπου η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης πυροδότησε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ η απειλή χιλιάδων εφέδρων ότι θα σταματήσουν να δηλώνουν εθελοντική θητεία υπονόμευσε τη στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας. «Αισθάνθηκαν πως είμαστε διχασμένοι». Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ικανότητες της Χαμάς έχουν εξελιχθεί. «Αυτό που πέτυχε σήμερα στρατηγικά και επιχειρησιακά είναι ο στόχος για τον οποίο εκπαιδευόταν η Χεζμπολάχ από το 2006», ανέφερε στους F.T. ο Εμίλ Χοκαγιέμ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με έδρα το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT