Πόλεμος στο Ισραήλ – Μίρι Eϊσίν στην «Κ»: Την απάντηση που θα δώσουμε ούτε που την φαντάζονται

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μίρι Eϊσίν στην «Κ»: Την απάντηση που θα δώσουμε ούτε που την φαντάζονται

Τα αντίποινα στην εισβολή της Χαμάς

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκπληξη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελισσόμενες πολεμικές συγκρούσεις στο έδαφος του Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Το «βραχυκύκλωμα» της ισραηλινής αμυντικής λειτουργίας και των ζωνών ασφαλείας από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που αξιοποίησαν, μεταξύ άλλων, αλεξίπτωτα πλαγιάς και μπουλντόζες γεννούν ποικίλα ερωτήματα για τα κρίσιμα λάθη των πρώτων ωρών.

Αξιολόγησαν σωστά οι υπηρεσίες πληροφοριών τα δεδομένα προετοιμασίας των τρομοκρατικών θυλάκων για την επερχόμενη εισβολή;

Τι εικόνα έδιναν οι χειριστές των προηγμένων καμερών από τα κατασκοπευτικά μπαλόνια και των τηλεσκαφών (drones) για τις κινήσεις των Παλαιστίνιων μαχητών;

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι της επιθέσεως της Χαμάς και πού αποσκοπούν οι αδιάκριτες δολοφονίες πολιτών;

Πόσο έχουν επηρεάσει ο εσωτερικός αναβρασμός και η διχόνοια γύρω από τη δικαστική μεταρρύθμιση την αποτελεσματικότητα των Ισραηλινών στελεχών;

Οι τρομοκράτες ήθελαν να κερδίσουν την παγκόσμια προσοχή και το κατάφεραν. Ηθελαν να κερδίσουν την προσοχή του Ισραήλ και το έκαναν. Ομως αυτοί οι στόχοι ήταν πολύ βραχυπρόθεσμοι.

Μπορεί το Ισραήλ να εκπληρώσει την υπόσχεση για «σκληρά» αντίποινα στη Γάζα την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση για πάνω από 100 αιχμαλώτους και ποιος ο πιθανός κίνδυνος για τους Ισραηλινούς πολίτες στο εξωτερικό;

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μίρι Eϊσίν στην «Κ»: Την απάντηση που θα δώσουμε ούτε που την φαντάζονται-1Η «Κ» συνομίλησε με τη συνταγματάρχη (ε.α.) Μίρι Eϊσίν, πρώην ανώτερο στέλεχος της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών. Σύμφωνα με τη δρα Εϊσίν, «είναι νωρίς να αξιολογήσουμε τι πήγε λάθος στον τομέα των πληροφοριών. Το μεγαλύτερο ερώτημα αυτή τη στιγμή αποτελούν οι στρατηγικοί στόχοι της επιθέσεως. Υπό αυτήν την έννοια, οι τρομοκράτες ήθελαν να κερδίσουν την παγκόσμια προσοχή και το κατάφεραν. Ηθελαν να κερδίσουν την προσοχή του Ισραήλ και το έκαναν. Ηθελαν να δείξουν στους Παλαιστίνιους ότι όχι μόνο μιλούν, αλλά και ενεργούν με επιτυχία και τα κατάφεραν. Και όλα αυτά καταδεικνύουν πως έχουν επιτύχει αυτούς τους στόχους. Ομως, νομίζω ότι αυτοί οι στόχοι ήταν πολύ βραχυπρόθεσμοι και μη μελετημένοι με την έννοια ότι η απάντησή μας θα είναι τέτοια που δεν φαντάζονται, παρόμοια με την απάντηση που δώσαμε στη Χεζμπολάχ το 2006. Αλλά αυτή τη φορά η απάντηση θα είναι χειρότερη για τη Λωρίδα της Γάζας και για τη Χαμάς». Δεδομένων των δεκάδων αιχμαλώτων στο παλαιστινιακό έδαφος πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τη σφοδρότητα της προαναγγελθείσας ισραηλινής αντεπιθέσεως. «Δεν μπορείς να μην επιτεθείς λόγω της ύπαρξης αιχμαλώτων. Είναι ένα πολύ θλιβερό γεγονός, αλλά θα είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και αυτό είναι μέρος των δυνατοτήτων μας. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αλλά, ναι, υπάρχουν αρκετά σημεία πάνω από το έδαφος που μπορούμε να επιτεθούμε», εξηγεί η Εϊσίν.

Ο αιφνιδιασμός

Η εισβολή εκατοντάδων ενόπλων στο ισραηλινό έδαφος και ο «αιφνιδιασμός» τόσο του ισραηλινού στρατού, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών δημιούργησε προβληματισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών υπηρεσιών και την πιθανή επίδραση της εσωτερικής κρίσης στην ετοιμότητα των στελεχών. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για αυτό αυτή τη στιγμή», αναφέρει η δρ Εϊσίν, «δεν νομίζω ότι επηρεάζει την αποτελεσματικότητα. Σίγουρα το υπουργικό συμβούλιο επηρέασε την ανάπτυξη των δυνάμεων και την κατανόηση της άλλης πλευράς, δηλαδή ότι μας αντιλαμβάνονται ως αδύναμους, ενώ, παράλληλα, η (εσωτερική κρίση) έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι πιστεύουμε στην πραγματικότητα». «Πάντα, το σενάριο μιας συνδυασμένης επίθεσης το βλέπαμε να έρχεται από τον βορρά (Χεζμπολάχ). Τώρα συμβαίνει από τον νότο (Χαμάς). Στην προκειμένη περίπτωση οι δυνάμεις της Χαμάς κατακτούν ισραηλινές κοινότητες μέσα και γύρω από τα σύνορα, αλλά ανταποκρινόμαστε και υπάρχει δράση. Δεν αναπτύσσουμε τις δυνάμεις συνεχώς κατά μήκος των συνόρων, ούτε στα βόρεια ούτε στα νότια, οπότε χρειάζεται χρόνος για να φτάσουμε μέχρι εκεί. Η αντίδραση ήταν ικανή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μάγοι. Ηρθαν πολύ καλά εκπαιδευμένοι, οπλισμένοι και συγκεντρωμένοι, και έχουν ηττηθεί. Δεν μου αρέσει η φράση “θα τους συντρίψουμε”, αλλά “θα τους βάλουμε στη θέση τους”».

Υπάρχει κίνδυνος αντιποίνων σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους στο εξωτερικό; «Σίγουρα. Ανησυχώ για τους εβραϊκούς και τους ισραηλινούς στόχους σε όλον τον κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT