Κομισιόν: Προσωρινή αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Κομισιόν: Προσωρινή αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Νωρίτερα, η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος-μέλος που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει βοήθεια 19 εκατομμυρίων ευρώ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστέλλει προσωρινά την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους ύψους 691 εκατομμυρίων ευρώ η Ευρωπαϊκή Eνωση και ενώ το ζήτημα θα αξιολογούνταν από τους υπουργούς Εξωτερικών στη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασής τους υπό τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Ομάν.

Σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X o αρμόδιος επίτροπος Ολιβερ Βάρχελι ανακοίνωσε ότι όλες οι πληρωμές έχουν άμεσα ανασταλεί και πως η αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους- ύψους 691 εκατ. ευρώ- «επανεξετάζεται». Οπως τόνισε: «Η κλίμακα του τρόμου και της βαρβαρότητας εναντίον του Ισραήλ και του λαού του είναι ένα σημείο καμπής». «Τα θεμέλια για την ειρήνη, την ανοχή και τη συνύπαρξη πρέπει τώρα να εξετασθούν. Η υποκίνηση μίσους, η βία και η εξύμνηση του τρόμου έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά πάρα πολλών. Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα» σημείωσε στην ανάρτησή του ο επίτροπος.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε πριν από λίγο την ουσία της ανάρτησης του επιτρόπου, απαντώντας σε ερώτηση εάν αντανακλά την επίσημη θέση της Κομισιόν, καθώς νωρίτερα στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους θα «επανεξεταστεί».

«Η Κομισιόν αξιολογεί το πώς τα τραγικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την τρέχουσα και μελλοντική αναπτυξιακή της βοήθεια» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος Ανα Πισονέρο, ενώ διευκρίνισε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζουν τις πιο ουσιαστικές υπηρεσίες για τον παλαιστινιακό λαό αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο σε καμία περίπτωση τα κονδύλια δεν προορίζονται προς τη Χαμάς, που η Ε.Ε. την έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» από το 2007.

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς αλλά και τη Δυτική Οχθη που κυβερνάται από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Τα κονδύλια εξασφαλίζουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην υγεία, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η Ε.Ε. έχει παραδοσιακά προσφέρει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς τη Δυτική Οχθη, που ελέγχεται μερικώς από την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρό της Μαχμούτ Αμπάς. Η βοήθεια αφορά βασικές υπηρεσίες, υγειονομική και κοινωνική βοήθεια, μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αναπτυξιακά πρότζεκτ στο πλαίσιο της «δημιουργίας κράτους». Για τη Γάζα τα χρήματα μεταφέρονται μέσω της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Νωρίτερα, η Αυστρία έγινε το πρώτο κράτος-μέλος που ανακοίνωσε ότι αναστέλλει βοήθεια 19 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Παλαιστίνιους, ενώ η Γερμανία επίσης επιβεβαίωσε ότι «φρενάρει» προσωρινά τα δικά της κονδύλια και θα επανεξετάσει το ζήτημα.

Το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 691 εκατ. ευρώ, θα εξεταζόταν ενδελεχώς στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Ομάν, όπως ανέφεραν επίσης νωρίτερα σήμερα εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Προτεραιότητα η άμεση αποκλιμάκωση

Η συνεδρίαση είχε ήδη προγραμματισθεί ούτως ή άλλως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας με χώρες του Κόλπου (GCC) και στη «σκιά» των εξελίξεων το βασικό αντικείμενο θα είναι πλέον η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που μπορούν να προχωρήσει από κοινού η Ε.Ε με τις χώρες της περιοχής ώστε να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση» και τερματισμός της βίας από την πλευρά της Χαμάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Για την Ε.Ε. προτεραιότητα έχει αυτή την ώρα η αποκλιμάκωση, η παύση των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς είπε ο Στάνο ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Κληθείς να σχολιάσει τις απώλειες και στη Γάζα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι ένα τραγικό γεγονός».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του χθες εκ μέρους της Ε.Ε. καταδίκασε «με τον πιο αυστηρό τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς». Αρκετά κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία επιδίωξαν να μπει μια πρόταση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά αντέδρασε η Αυστρία και άλλες χώρες, όπως αποκαλύπτει το Politico. O λόγος είναι ότι η έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να εκληφθεί ότι αφορά πράξεις και ενέργειες και των δύο πλευρών. Η Ε.Ε. που παραδοσιακά στηρίζει τη λύση των «δύο κρατών» έχει εδώ και καιρό επιχειρήσει να διαχειριστεί διαφορετικές απόψεις και τάσεις εντός του «μπλοκ».

Ενίσχυση μέτρων ασφάλειας

Παράλληλα, η Ε.Ε. αναμένεται να στηρίξει ξεχωριστά τα κράτη-μέλη που θα αυξήσουν τα όρια ασφάλειας για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, καθώς Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη αποφασίσει τη λήψη σχετικών μέτρων, υπό τον φόβο «χτυπημάτων» σε εβραϊκές συναγωγές και τόπους συναθροίσεων Εβραίων πολιτών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσουν την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αύριο το πρωί. «Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα τελευταία βίαια γεγονότα επί του εδάφους και τις επιπτώσεις των νέων εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής» αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μια σύντομη παρουσίαση από την Κομισιόν και θα ακολουθήσει με παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT