Διχασμός στην Ε.Ε. για την «αναστολή» βοήθειας από την Κομισιόν προς τους Παλαιστίνιους

Διχασμός στην Ε.Ε. για την «αναστολή» βοήθειας από την Κομισιόν προς τους Παλαιστίνιους

Η Ιρλανδία κάνει λόγο από την πλευρά της για μονομερή απόφαση και μάλιστα χωρίς νομική βάση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διχάζει» τα κράτη – μέλη η απόφαση της Κομισιόν να ανασταλεί προσωρινά η αναπτυξιακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τους Παλαιστίνιους ενώ αρκετοί εκφράζουν ενστάσεις για τη μονομερή απόφαση, όπως τη χαρακτηρίζουν.

Αποστάσεις από την ανακοίνωση του ομολόγου του Ολιβερ Βάρχελι πήρε και ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς που ανέφερε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X ότι «η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχισθεί για όσο χρειασθεί».

Νωρίτερα, ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X τόνισε ότι όλες οι πληρωμές έχουν άμεσα ανασταλεί και πως η αναπτυξιακή βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους –ύψους 691 εκατ. ευρώ– «επανεξετάζεται», χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν αυτή αφορά και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επιβεβαίωσε μάλιστα την ουσία της ανάρτησης του επιτρόπου, απαντώντας σε ερώτηση εάν αντανακλά την επίσημη θέση της Κομισιόν, καθώς νωρίτερα στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ανέφεραν ότι το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους θα «επανεξεταστθεί».

Λίγη ώρα αργότερα όμως ο επίτροπος Λέναρτιτς επισήμανε ότι «ενώ καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, κρίνεται επιτακτικό να προστατεύσουμε τους πολίτες και να σεβαστούμε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».  

Με τη «γραμμή» του Σλοβένου επιτρόπου φαίνεται ότι συντάσσονται και αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

O υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες μάλιστα επικοινώνησε ήδη τηλεφωνικά με τον επίτροπο Βάρχελι για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση, που θα έπρεπε –όπως τόνισε– να ληφθεί από τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασσελμπορν ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει αυτή την απόφαση.

Η Ιρλανδία κάνει λόγο από την πλευρά της για μονομερή απόφαση του επιτρόπου Βάρχελι και μάλιστα χωρίς νομική βάση. «Εχουμε δει το tweet που δημοσίευσε νωρίτερα το απόγευμα ο επίτροπος Βάρχελι με το οποίο ανακοίνωσε την άμεση αναστολή της αναπτυξιακής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους Παλαιστίνιους. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μια τέτοια μονομερή απόφαση από έναν επίτροπο και δεν στηρίζουμε την αναστολή της βοήθειας. Ζητούμε επισήμως από την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει τη νομική βάση αυτής της απόφασης» αναφέρει σε σχόλιό του εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Τρίτη το απόγευμα εκτάκτως και για το ζήτημα αυτό, όπως και την κοινή τους θέση στην υπό εξέλιξη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι το «πάγωμα» της κοινοτικής χρηματοδότησης θα τιμωρούσε αθώους πολίτες και όχι τη Χαμάς. Η Ιταλία ανέφερε σήμερα ότι θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στα παλαιστινιακά εδάφη, την ώρα που η Αυστρία πάντως την ανέστειλε, ενώ και η Γερμανία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2024 σε κοινό πρόγραμμα για τη Δυτική Οχθη που κυβερνάται από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αλλά και τη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η βοήθεια από την Ε.Ε. που αποτελεί και τον μεγαλύτερο δωρητή αφορά βασικές υπηρεσίες, υγειονομική και κοινωνική βοήθεια, μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αναπτυξιακά πρότζεκτ στο πλαίσιο της «δημιουργίας κράτους». Για τη Γάζα τα χρήματα μεταφέρονται μέσω της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε πάντως ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια στηρίζουν τις πιο ουσιαστικές υπηρεσίες για τον παλαιστινιακό λαό αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο σε καμία περίπτωση τα κονδύλια δεν προορίζονται προς τη Χαμάς, που η Ε.Ε. την έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» από το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT