«Αν δεν υπήρχαν ο στιγματισμός και η διαπόμπευση, θα ήταν τελείως φυσιολογικό να συμπράξουν στην Εσση οι δύο νικητές, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η AfD δηλαδή, και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας». Η προσφορά ήρθε χθες από τον Ρόμπερτ Λάμπρου, τον κεντρικό υποψήφιο της AfD στο κρατίδιο της Εσσης, αλλά παρέμεινε σε ρητορικό επίπεδο αφού στη Γερμανία ισχύει ακόμη η «υγειονομική ζώνη» γύρω από την ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Ο 56χρονος Λάμπρου είναι γιος Ελληνα πατέρα και Γερμανίδας μητέρας, αλλά οι μεταναστευτικές του ρίζες δεν τον εμποδίζουν να προασπίζεται «τη Γερμανία, την κουλτούρα και τις αξίες της». Τον περασμένο Ιούνιο δημιούργησε μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του τον σύλλογο «Με μεταναστευτικό υπόβαθρο για τη Γερμανία», εξηγώντας ότι δεν είναι όλοι οι μετανάστες αριστεροί. Στην ηγεσία του συλλόγου συναντά κανείς πολίτες με ρίζες από τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.
«Δεν έχει σημασία από πού προέρχεται κάποιος, αλλά κατά πόσον προασπίζεται τη Γερμανία», εξηγεί ο Λάμπρου. Στο ζήτημα της μετανάστευσης τάσσεται «κατά της ανεξέλεγκτης μαζικής εισροής μεταναστών, όπως συνέβη το 2015» και διεκδικεί αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. «Χρειάζεται πολιτική βούληση», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Αγανακτεί με τον αποκλεισμό του κόμματός του από κάθε μορφή συνεργασίας και αναρωτιέται πόσο καιρό θα μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα να απομονώνουν 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Χθες προέβη στην εκτίμηση ότι μια τέτοια σύμπραξη θα καταστεί εφικτή σε τοπικό επίπεδο μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια, είτε στην Εσση είτε σε κάποιο άλλο κρατίδιο.
Αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, είναι άλλωστε μια βασική θέση του κόμματός του: «Οι Πράσινοι βαφτίζουν κλιματική αλλαγή οποιαδήποτε θερμοκρασία αποκλίνει από το κανονικό!», διακηρύσσει και σπεύδει να θυμίσει ότι στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι σημειώνονται πυρκαγιές. Επισκέπτεται συχνά τη χώρα καταγωγής του, για να δει τους συγγενείς του αλλά φέτος λόγω της προεκλογικής εκστρατείας υποχρεώθηκε να περάσει τις διακοπές του στη Γερμανία, τρώγοντας όμως γλυκά, στα οποία δεν μπορεί να αντισταθεί.
Πιστεύει πως το κόμμα του πρέπει να συνεχίσει να μετέχει στις ευρωεκλογές για να αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ενωση από μέσα, ενώ θεωρεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, αλλά είναι ταυτόχρονα κατά των κυρώσεων επειδή ζημιώνουν και τους Γερμανούς πολίτες. Πρώην μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, ριζοσπαστικοποιήθηκε στη διάρκεια της κρίσης χρέους, οπότε τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κυρίως όμως το 2015 με την κορύφωση του μεταναστευτικού ζητήματος.