Μεσανατολικό: Χωρίς τέλος οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Ζωντανά οι εξελίξεις
μεσανατολικό-χωρίς-τέλος-οι-φονικές-σ-562663378
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Χωρίς τέλος οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – Ζωντανά οι εξελίξεις

«Βράζει» για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Βράζει» για τέταρτη ημέρα η Μέση Ανατολή, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία.

19:55

22 Αμερικανοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους θανάτους τουλάχιστον 22 Αμερικανών πολιτών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 14 Αμερικανούς νεκρούς.

19:34

Το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η Χαμάς είχε σχεδιάσει επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ - Αμερικανός αξιωματούχος

Το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η παλαιστινιακή στρατιωτική οργάνωση Χαμάς είχε σχεδιάσει «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ», αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διεύθυνε ή ενορχήστρωσε την ολέθρια επίθεση των ενόπλων της Χαμάς, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

23:37

Χάποελ Τελ Αβίβ: «Δύο νεαροί αθλητές μας σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς» 

H Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τη δολοφονία δύο νεαρών αθλητών της Ακαδημίας της, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς. «Mε αφάνταστο πόνο ανακοινώνουμε τη δολοφονία δύο αθλητών της Ακαδημίας μας, τον Γιφτάτς και τον Γιόναταν Κοτζ, κατοίκους του Κφαρ Αζά, στο σπίτι τους. Ο Γεφτά και ο Γιόναταν σφαγιάστηκαν μαζί με τον πατέρα τους Αβίβ, τη μητέρα τους Λιβνάτ και την αδελφή τους Ρότεμ στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση το πρωί του Σαββάτου», ανέφερε η ανάρτηση της Χάποελ Τελ Αβίβ.

23:36

Η Γερμανία θα απομακρύνει πολίτες της από το Ισραήλ

Η Γερμανία θα απομακρύνει πολίτες από το Ισραήλ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα πραγματοποιήσει αρκετές ειδικές πτήσεις από το Ισραήλ κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών.

23:34

IDF: Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν κοντά στο Ασκελόν

Το IDF ανέφερε ότι τρεις μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν κοντά στο Ασκελόν, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το πεζικό και η αεροπορία.

23:32

Διαρκές σφυροκόπημα στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ τόνισε: «Οι IDF συνεχίζουν να επιτίθενται σε στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή».

23:29

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή συνοριακή αστυνομία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Δύο Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν θανάσιμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από δυνάμεις της ισραηλινής συνοριακής αστυνομίας, αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, πέταξαν πυροτεχνήματα και πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις.

22:45

Ισραηλινός στρατός: Πυρά κατά του Ισραήλ από τη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός οβίδων εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Συρίας προς το Ισραήλ και ότι ορισμένες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Ο στρατός του Ισραήλ απάντησε στα πυρά.

22:35

Πεσκόφ: Η κατάσταση στο Ισραήλ είναι ανησυχητική

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διατύπωσε την άποψη ότι η κατάσταση μπορεί να διαχυθεί και στις γύρω περιοχές.

22:32

Βερολίνο: Η αστυνομία απαγορεύει διαδηλώσεις αλληλεγγύης των Παλαιστινίων

Η αστυνομία στο Βερολίνο απαγόρευσε μια προγραμματισμένη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Η αστυνομία δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις για την έκφραση «αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη» θα αποτελούσαν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και τάξη, που έρχονται τέσσερις ημέρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στο Ισραήλ.

22:27

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε ασφαλή διέλευση αμάχων στη Γάζα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μίλησαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για μια ασφαλή δίοδο για τους πολίτες της Γάζας μετά τα αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ. «Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό το ζήτημα, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε εξέλιξη», είπε ο Σάλιβαν.

22:24

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν σχέδια για «μπότες επί ισραηλινού εδάφους»

22:23

PLO: Το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα

Το Ισραήλ αρνήθηκε ένα αίτημα για μεταφορά τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Χουσεΐν Αλ Σέιχ, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Καλούμε τους διεθνείς ανθρωπιστικούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν κατεπειγόντως για να σταματήσει την επίθεση, να επιτρέψει τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση επειδή η Λωρίδα της Γάζας είναι αντιμέτωπη με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε. 

22:16

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ την Πέμπτη

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ την Πέμπτη για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

21:58

Ο Μπρετόν προειδοποιεί τον Μασκ για παραπληροφόρηση στο Χ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο Τιερί Μπρετόν της Κομισιόν προειδοποίησε τον Έλον Μασκ για παραπληροφόρηση που διαδόθηκε στην πλατφόρμα X μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

21:44

Eρντογάν και Πούτιν συζήτησαν για την ένταση Ισραήλ-Παλαιστινίων  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πιθανά μέτρα για την αποτροπή της αύξησης των εντάσεων στην περιοχή και πρωτοβουλίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί, όπως υπογράμμισε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να εξασφαλίσει ηρεμία στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

21:41

Μπάιντεν: Τρομοκρατία από τη Χαμάς, σκότωσαν παιδιά, βίασαν γυναίκες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε νεότερο διάγγελμα του για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τόνισε ότι ζούμε μια στιγμή όπου το «ανόθευτο κακό εξαπολύεται στον κόσμο».

«Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα ματωμένα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δήλωσε ότι σκοπός της είναι να σκοτώσει Εβραίους. Αυτή ήταν μια πράξη καθαρού κακού. Πάνω από 1000 άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ανατριχιαστικές αναφορές για βρέφη που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν. Νέοι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, δέχθηκαν επίθεση και επιδείχθηκαν σαν τρόπαια. Οι οικογένειες έκρυβαν τον φόβο τους για ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να εμποδίσουν κάθε εσωτερική απειλή που μπορεί να προκύψει μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το FBI είπε νωρίτερα ότι «παρακολουθεί στενά τα γεγονότα» αλλά πρόσθεσε ότι «δεν διαθέτει συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες που να υποδεικνύουν απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι «τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες πέθαναν στην επίθεση», για να επαναλάβει εμφατικά: «Είμαστε καθαροί: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε το Ισραήλ για να έχει όσα χρειάζεται για την άμυνα του».

Εξαπέλυσε πυρά κατά τς Χαμάς, λέγοντας ότι «δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά μάλλον τον χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα. Προσφέρει μόνο αιματοκύλισμα και τρόμο». Και πρόσθεσε: «Η βαρβαρότητα της Χαμάς φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες στιγμές του ISIS. Αυτό είναι τρομοκρατία».

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ και θα βεβαιώσουν ότι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», υπογράμμισε και τόνισε ότι η Αμερική «αυξάνει την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστών για το Iron Dome».

21:25

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

  • Τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες πέθαναν στην επίθεση στο Ισραήλ
  • Οι πολίτες του Ισραήλ έζησαν μία στιγμή του απόλυτου κακού
  • Είμαστε καθαροί: Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ
  • Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε το Ισραήλ για να έχει όσα χρειάζεται για την άμυνα του
  • Η Χαμάς δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά μάλλον τον χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες. Προσφέρει μόνο αιματοκύλισμα και τρόμο
  • Η βαρβαρότητα της Χαμάς φέρνει στο μυαλό τις χειρότερες στιγμές του ISIS. Αυτό είναι τρομοκρατία
  • Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή και είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερα
  • Λαμβάνουμε μέτρα για να αποτρέψουμε κάθε πιθανή εσωτερική απειλή
  • Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ και θα βεβαιώσουν ότι μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του
21:22

Γαλλία: Οκτώ νεκροί Γάλλοι στο Ισραήλ

Ο αριθμός των νεκρών Γάλλων πολιτών από τις επιθέσεις στο Ισραήλ αυξήθηκε στους οκτώ, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτική ακρόαση, πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική πτήση της Air France την Πέμπτη για να βοηθήσει στον επαναπατρισμό Γάλλων υπηκόων από την περιοχή.

21:21

Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν

21:16

Ο Μπάιντεν συζήτησε με τον Νετανιάχου για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι συζήτησε την υποστήριξη προς το Ισραήλ στην επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ «για να κατευθύνουν τα επόμενα βήματα».

21:09

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα συζητήσει τις εξελίξεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γοάβ Γκαλάντ αναμένεται να συμμετάσχει την Πέμπτη σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί ώστε να εξετάσει ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ, αλλά προστέθηκε μια συνάντηση με τον Γκαλάντ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

20:54

WSJ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αποστολή και δεύτερου αεροπλανοφόρου

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναπτύξουν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο κοντά στο Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια κλιμάκωση της στρατιωτικής προσπάθειας των ΗΠΑ να αποτρέψουν τις περιφερειακές δυνάμεις από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Το USS Dwight D. Eisenhower και τα συνοδευτικά πλοία του είχαν προγραμματιστεί πριν από μήνες να αποπλεύσουν αυτή την εβδομάδα για τη Μέση Ανατολή. Αναμένεται να φτάσουν σε περίπου δύο εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας.

Το USS Gerald R. Ford και τα συνοδευτικά πλοία του, μερικά από τα οποία διαθέτουν πυρηνικές δυνατότητες, αναμένεται να φτάσουν αργότερα την Τρίτη, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο εξετάζει, αλλά δεν έχει αποφασίσει, εάν το Dwight D. Eisenhower θα αλλάξει με το Ford ή και τα δύο θα παραμείνουν.

Πηγή: WSJ

20:45

Η Ολλανδία θα στείλει στρατιωτικό αεροπλάνο για να περισυλλέξει υπηκόους του από το Ισραήλ

20:40

Ε.Ε.: Δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες

«Να μην διακοπεί η παροχή νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού ρεύματος στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που πρέπει να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς της Γάζας, ώστε να μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα στην Αίγυπτο, επειδή τα σύνορα είναι κλειστά», τόνισε κορυφαία ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή μετά από την έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε, «αλλά πρέπει να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και ορισμένες από τις αποφάσεις είναι αντίθετες με αυτό».

«Δεν είναι όλος ο παλαιστινιακός λαός τρομοκράτης. Έτσι, μια συλλογική τιμωρία εναντίον όλων των Παλαιστινίων θα είναι άδικη και αντιπαραγωγική, θα είναι ενάντια στα συμφέροντά μας και ενάντια στο συμφέρον της ειρήνης», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πηγή: ΝΥΤ

20:29

Ο Νετανιάχου ολοκληρωσε τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Χάρις μόλις ολοκλήρωσαν μια τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου.

20:23

Μπορέλ: Η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους θα συνεχιστεί

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι θα ήταν λάθος να σταματήσει.

«Η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών θεώρησε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή και οι οφειλόμενες πληρωμές δεν πρέπει να καθυστερήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

20:21

Η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις προς το Ισραήλ μέχρι νεωτέρας

20:16

Ισραήλ: Στους 2.901 οι τραυματίες που νοσηλεύονται 

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 2.901 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα από το πρωί του Σαββάτου.

20:11

Το Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Ronen Zvulun

20:01

Εντός ολίγου οι δηλώσεις Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να μιλήσει εκ νέου απόψε για τις άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Αναμένεται να εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιοι Αμερικανοί να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομιλία Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί μετά την τρίτη τηλεφωνική του επικοινωνία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου.

19:58

Εικόνες από την επίθεση με ρουκέτες στην Ασκελόν

19:55

Εκκένωση πόλης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι κάτοικοι ισραηλινής πόλης Μετούλα -στα σύνορα με το Λίβανο- κλήθηκαν να απομακρυνθούν αμέσως.

19:54

Νότιο Ισραήλ: Η IDF σκότωσε δύο Παλαιστίνιους κοντά σε κιμπούτς

Το IDF λέει ότι τα στρατεύματα «σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους τρομοκράτες κοντά στο Kibbutz Mefalsim στο νότιο Ισραήλ», κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπάρχουν ανταλλαγές πυρών και έρευνες σε άλλη περιοχή για έναν επιπλέον τρομοκράτη», προσθέτει η ανακοίνωση.

19:44

Live εικόνα από Γάζα και Ισραήλ

19:41

Αναφορές για τραυματισμούς στην Ασκελόν, την οποία η Χαμάς έβαλε στο στόχαστρο με ρουκέτες

Μια 54χρονη γυναίκα τραυματίστηκε από την επίθεση στην Ασκελόν, ανέφεραν οι Times of Israel.

Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στην Ασκελόν και στη γύρω περιοχή.

19:29

«Προχωρούν οι προσπάθειες» για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι προσπάθειες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης «προχωρούν».

Ο κ. Νετανιάχου κάλεσε τον Μπένι Γκαντζ, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικής Ενότητας, να συναντηθεί μαζί του το βράδυ της Τρίτης.

19:13

Ενόχληση Ερντογάν για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο

«Οi HΠΑ το αεροπλανοφόρο τους το στέλνουν στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα, θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Πηγή: Anadolu

19:11

Η Χεζμπολάχ έπληξε ισραηλινό τανκ

Τα πυρά εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο.

19:05

Οι δυνάμεις του Ισραήλ στοχεύουν θέσεις της Χεζμπολάχ από το ισραηλινό έδαφος

Οι IDF στόχευσαν θέσεις της Χεζμπολάχ. Ο στρατός ανέφερε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με άρματα μάχης, ως απάντηση σε προηγούμενες εκτοξεύσεις ρουκετών προς το Ισραήλ.

18:56

Ισραηλινός διασώστης κάνει χειρονομίες από το παράθυρο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στην Ασκελόν

REUTERS/Ronen Zvulun

18:53

Μια 54χρονη Ισραηλινή τραυματίστηκε από ρίψη ρουκετών στην Ασκελόν

Μια 54χρονη υπέστη τραυματισμούς στην Ασκελόν ως αποτέλεσμα της επίθεσης με ρουκέτες στην πόλη.

18:50

Νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα

Ένας δημοσιογράφος κρατάει ένα αιματοβαμμένο τζάκετ, που ανήκει στον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Μοχάμεντ Σόμποχ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους δύο δημοσιογράφους, όταν ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε ένα κτίριο.

Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκεί για ρεπορτάζ.

Reuters

18:39

IDF: Τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο αναχαιτίστηκαν από αντιπυραυλική άμυνα

18:24

12 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Η εκτόξευση έγινε πιθανότατα από μαχητές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.

18:16

Μητέρα από τη Γάζα: Τι έκαναν τα παιδιά μου για να το αξίζουν αυτό;

Μια γυναίκα από τη Γάζα μάζεψε τα υπάρχοντα της οικογένειάς της και πήρε τα έξι παιδιά της - μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο μετά από μια τρομακτική νύχτα αεροπορικών επιδρομών που κατέστρεψαν το σπίτι τους.

18:09

Τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα 

Τέσσερις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινών  αεροπορικών επιδρομών στην πόλη της Γάζας, αναφέρουν συνδικάτα μέσων ενημέρωσης. Οι τελευταίοι θάνατοι ανεβάζουν τον αριθμό των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν από το Σάββατο σε οκτώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Ένωση Τύπου.

AFP

18:06

IDF: Το ισραηλινό πυροβολικό στοχεύει θέσεις σε λιβανέζικο έδαφος

Ο εκπρόσωπος του IDF είπε ότι ο ισραηλινός στρατός απαντά με πυρά πυροβολικού σε θέσεις εκτόξευσης ρουκετών στο λιβανικό έδαφος.

18:05

Ένας νεκρός και έξι τραυματίες από ρουκέτα στη Δυτική Όχθη

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτα στην παλαιστινιακή πόλη Μπάκα ας-Σαρκίγια στη Δυτική Όχθη. Ο πύραυλος έπεσε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, κοντά στην είσοδο ενός κτιρίου όπου αρκετοί νεαροί χτυπήθηκαν από θραύσματα.

18:04

Η Γερμανία ξεκινά έρευνα για τη Χαμάς

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας ερευνά τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς, κατά τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση πήρε ομήρους, αρκετοί από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι Γερμανοί υπήκοοι. «Σε σχέση με τα γεγονότα στο Ισραήλ», η Γενική Εισαγγελία «διεξάγει έρευνα σε άγνωστα μέλη της Χαμάς με την υποψία συμμετοχής σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ομηρίας και δολοφονίας εις βάρος Γερμανών πολιτών», δήλωσε.

18:00

Ισραηλινός στρατός: Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους

Ο ταξίαρχος του IDF επιβεβαίωσε ότι 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους μαχητές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου. Ο Νταν Γκόλντφους είπε ότι «οι τέσσερις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ δύσκολες μέρες για εμάς», προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του αντιμετώπιζαν «έναν σκληρό, μοχθηρό εχθρό». «Δυστυχώς κατάφεραν αυτή τη φορά να σκοτώσουν πάνω από 1.000 ανθρώπους. Απλώς δεν μπορείς να φανταστείς».

17:55

Το Ισραήλ δέχεται επίθεση με ρουκέτες τόσο από τη Γάζα όσο και από τον Λίβανο

Οι σειρήνες ηχούν στη δυτική Γαλιλαία και στη νότια πόλη Ασκελόν, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει επιθέσεις με ρουκέτες τόσο από τη Λωρίδα της Γάζας όσο και από τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τις επιθέσεις.

17:53

Ισραήλ: Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές

Τα σχολεία σε όλο το Ισραήλ θα παραμείνουν κλειστά, αλλά έχει δοθεί έγκριση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

17:50

Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ

Μία σειρά από ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας. Μια πηγή είπε ότι ο βομβαρδισμός έγινε από παλαιστινιακές ομάδες της περιοχής. 

17:48

Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ

Θα συγκληθεί στις 7:30 μ.μ.

17:46

Καπνός υψώνεται στον ουρανού μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο λιμάνι της πόλης της Γάζας

REUTERS/Μοχάμεντ Σάλεμ

17:40

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στον Λίβανο

17:37

Υπουργείο Υγείας Γάζας: 830 Παλαιστίνιοι νεκροί και 4.250 τραυματίες

17:31

Πύραυλος της Χαμάς έπληξε το ξενοδοχείο Regina στην ακτή στην Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ

Αυτή τη στιγμή η Χαμάς επιτίθεται με ρουκέτες στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Νωρίτερα, είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να φύγουν πριν από τις 5 το απόγευμα.

17:26

Υποστράτηγος του Ισραηλινού στρατού: Η Χαμάς έγινε ISIS και οι κάτοικοι της Γάζας πανηγυρίζουν.

«Τα ανθρώπινα ζώα αντιμετωπίζονται αναλόγως, ήθελες κόλαση - και κόλαση θα λάβεις», τόνισε.

17:23

Μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ασκελόν

Η Χαμάς είχε δώσει τελεσίγραφο ως τις 17:00 και η επίθεση άρχισε ακριβώς στις 17:00.

17:20

Οι Χούτι προειδοποιούν ότι θα εκτοξεύσουν πυραύλους εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στη σύγκρουση στη Γάζα

Ο ηγέτης των Χούτι της Υεμένης Αμπντέλ-Μάλεκ αλ-Χούθι δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ παρέμβουν στη σύγκρουση στη Γάζα, η οργάνωση του θα απαντήσει εκτοξεύοντας drones και πυραύλους.

«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται για τη Γάζα», είπε, προσθέτοντας ότι οι Χούτι είναι έτοιμοι να συντονιστούν με άλλες ομάδες και να παρέμβουν.

17:18

IDF: Θα συνεχίσουμε την επίθεση σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

17:18

Συναγερμοί σε παράκτια περιοχή του βόρειου Ισραήλ

Ρουκέτες από τη Γάζα στοχεύουν και στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

17:11

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ

REUTERS/Mohammed Salem

17:05

Νέο μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη νότια πόλη του Ισραήλ, Ασκελόν και τις κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα.

17:03

Μεγάλα προβλήματα στις υποδομές Υγείας της Γάζας

Το ιατρικό σύστημα και η υποδομή της Γάζας έχουν δεχθεί επίθεση από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Εκατοντάδες τραυματίες ασφυκτιούν σε χειρουργεία και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πηγή: ΝΥΤ

17:00

Σειρήνες ηχούν στην Μπερ Σεβά

Σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση ηχούν στην Μπερ Σεβά και στο νότιο Ισραήλ.

16:59

Σίσι: Η τρέχουσα κλιμάκωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι οι συνέπειες μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

16:56

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

Υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις με ρουκέτες σε πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.

16:53

Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Violeta Santos Moura

16:52

Επίκειται συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Ο Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την Τρίτη για να συζητήσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ, αφού ενημερωθεί για την κατάσταση μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

16:49

«Δίνουμε έμφαση στη ζημιά κι όχι στην ακρίβεια»

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός ρίχνει εκατοντάδες τόνους βομβών σε επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και «η έμφαση δίνεται στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια».

Πηγή: Haaretz 

16:45

Σκοτώθηκαν δύο ανώτατα στελέχη της Χαμάς

Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, οι Τζαουάντ Αμπού Σαμμαλά και Ζακαρία Αμπού Μάαμαρ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος της οργάνωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τη δολοφονία των δύο παραπάνω, λέγοντας ότι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

16:42

Στρατός του Ισραήλ: Νεκρός ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι «σκότωσε τον υπουργό Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ένα αεροσκάφος του IDF σκότωσε τον Jawad Abu Shamala, τον Υπουργό Οικονομίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στο πλαίσιο του ρόλου του, διαχειριζόταν τα οικονομικά της οργάνωσης και διέθεσε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και τη διεύθυνση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας».

16:35

Απευθείας εικόνα από τη Γάζα

Αυτή τη στιγμή υψώνονται καπνοί από συγκεκριμένη περιοχή.

16:21

Ισλαμιστής πολιτικός στο Ισραήλ καλεί τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους κάποιους από τους ομήρους

Ένας Άραβας ισλαμιστής πολιτικός στο Ισραήλ έκανε σήμερα έκκληση στη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους, για θρησκευτικούς λόγους, ορισμένους από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνέλαβε κατά την εισβολή της εδρεύουσας στη Γάζα παλαιστινιακής παράταξης το Σαββατοκύριακο.

]Οι αξίες του Ισλάμ μάς υποχρεώνουν να μην πιάνουμε γυναίκες, παιδιά και τους ηλικιωμένους ως ομήρους«», ανέφερε ο Μανσούρ Αμπάς, επικεφαλής του κόμματος Ενωμένη Αραβική Λίστα, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως η απελευθέρωσή τους θα ήταν ένα «ανθρωπιστικό μέτρο που απαιτείται αμέσως».

16:04

Πάνω από 1.000 οι Ισραηλινοί νεκροί

Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ.

15:58

Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή

Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Jawad Abu Shammala και ο Zakaria Abu Maamar, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος της οργάνωσης στο Reuters την Τρίτη.

15:48

Το Ισραήλ διαψεύδει τον ισχυρισμό της Χαμάς για πλήγματα με ρουκέτες στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Το ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συνέχισε τη λειτουργία του την Τρίτη, δήλωσε εκπρόσωπός του, διαψεύδοντας δήλωση της Χαμάς ότι χτύπησε με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

15:27

Πούτιν: Η βία στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη δείχνει την αποτυχία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η έξαρση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων δείχνει την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τις διαπραγματεύσεις αγνοώντας τα παλαιστινιακά συμφέροντα.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της αποτυχίας της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Πούτιν στον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι που επισκέπτεται το Ιράκ.

 

 

15:16

Tελεσίγραφο της Χαμάς στους πολίτες της Ασκελόν

Η Χαμάς προειδοποίησε τους πολίτες της Ασκελόν ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την πόλη μέχρι τις 5 μ.μ. 

 
14:57

Ισραήλ: 100 με 150 οι αιχμάλωτοι στη Γάζα

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, λέει ότι υπάρχουν μεταξύ 100 και 150 άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, αφού απήχθησαν από το Ισραήλ το Σάββατο.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μίλησε με τις οικογένειες 50 εξ αυτών και θα επικοινωνήσει με περισσότερους, όσο επαληθεύει τα στοιχεία τους.

Χθες το βράδυ, η Χαμάς είπε ότι θα εκτελέσει ομήρους εάν το Ισραήλ εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές χωρίς προειδοποίηση.

14:45

Σε κατάσταση συναγερμού οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας

Ενίσχυση της φύλαξης στόχων ισραηλινού ενδιαφέροντος - Μέτρα σε δομές προσφύγων – Σε εγρήγορση ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.

 

 

14:37

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Χαμάς είναι η μόνη υπεύθυνη για τη σύρραξη

Η Χαμάς είναι η μόνη υπεύθυνη για την τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ταγιάνι είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να επαναπατρίσει τους υπηκόους της από το Ισραήλ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή.

Είπε ότι 500 Ιταλοί πολίτες θα μπορούν να φύγουν από το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες με ιδιωτικές και στρατιωτικές πτήσεις.

14:35

Λευκός Οίκος: Καθ' οδόν η πρώτη δέσμη βοήθειας στο Ισραήλ για την ασφάλεια

Ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι έπεται η αποστολή περαιτέρω βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

14:26

Μακρόν: Απεχθής εκβιασμός η κράτηση ομήρων από τη Χαμάς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα από το Αμβούργο της Γερμανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ότι η χώρα του υποστηρίζει τις αμυντικές του επιχειρήσεις και καταδικάζει της τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά και ότι ο ίδιος επιθυμεί να εργαστεί για την επίτευξη μίας μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κράτηση ομήρων από την Χαμάς είναι ένας απεχθής και απαράδεκτος εκβιασμός ενώ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τους Γάλλους ομήρους, σημείωσε ότι η Γαλλία είναι σε στενή συνεργασία με τις αρχές του Ισραήλ. «Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα χώρο στις τρομοκρατικές ενέργειες», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να συγχέουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον σεβασμό του στοιχειώδους ανθρωπιστικού δικαίου και την προστασία του αστικού πληθυσμού.

Φωτ. REUTERS/ Wolfgang Rattay

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία αντιτίθεται στην συνολική διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν χρηματοδοτούν την Χαμάς.

Ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε τέλος όλες τις χώρες που έδειξαν ικανοποιημένες από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, όπως το Ιράν, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να βεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης σε αυτές τις επιθέσεις.

14:10

Χαμάς: «Καμία διαπραγμάτευση για τους ομήρους μέχρι την παύση των εχθροπραξιών» 

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, διεμήνυσε πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τους ομήρους που έχει συλλάβει, έως ότου τερματιστούν οι εχθροπραξίες. 

«Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέρη που ήρθαν σε επαφή μαζί μας σχετικά με τους αιχμαλώτους του εχθρού που κρατούνται από την αντίσταση, πως αυτό το κεφάλαιο δεν θα ανοίξει πριν το τέλος της μάχης» σημείωσε ο ίδιος. 

13:54

Ισπανία: Αποστολή αεροσκάφους στο Ισραήλ για την απομάκρυνση των πολιτών της

Η Ισπανία θα στείλει στο Ισραήλ τουλάχιστον ένα στρατιωτικό αεροσκάφος προκειμένου να απομακρύνει τους πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω της ακύρωσης των εμπορικών πτήσεων μετά την επίθεση της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε επιχείρηση για την αποστολή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους, και περισσότερων αν χρειαστεί, προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισπανοί που βρίσκονται (στο Ισραήλ) για τουρισμό, για την εργασία τους», εξήγησε ο Αλμπάρες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Ο Ισπανός υπουργός εκτίμησε σε «μερικές εκατοντάδες» τον αριθμό των Ισπανών που βρίσκονται στο Ισραήλ και οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω «της ακύρωσης των πτήσεων».

Οι ισπανικές εταιρείες Iberia και Vueling «ακύρωσαν όλες τις πτήσεις τους ως την Κυριακή», διευκρίνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP, Reuters

13:52

Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε βάρος της Χαμάς για εγκλήματα κατά Γερμανών πολιτών

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της Χαμάς με την υποψία εγκλημάτων κατά Γερμανών πολιτών, έκανε γνωστό πριν από λίγο η εφημερίδα BILD.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μεταξύ των δολοφονηθέντων και των απαχθέντων τις τελευταίες ημέρες από την Χαμάς στο Ισραήλ βρίσκονται και Γερμανοί πολίτες, οι οικογένειες των οποίων έχουν απευθυνθεί στην γερμανική κυβέρνηση για βοήθεια. Στα επιβεβαιωμένα θύματα περιλαμβάνεται η 22χρονη Κάρολιν Μπολ, φοιτήτρια από το Βερολίνο, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τον Βρετανό φίλο της στο Κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ άγνωστη είναι η τύχη της 30χρονης Σάνι Λουκ, την οποία περιέφεραν ένοπλοι Παλαιστίνιοι στο πίσω μέρος αγροτικού αυτοκινήτου.

Η έρευνα της Εισαγγελίας αφορά υποψίες για δολοφονίες, ανθρωποκτονίες, απαγωγές και ομηρεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

13:47

Ισραήλ: Πράσινο φως στον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης

Ολα τα μέρη στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενέκριναν την Τρίτη μια προτεινόμενη επέκταση της κυβέρνησης ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της αντιπολίτευσης, ανέφερε μια δήλωση του κόμματός του Λικούντ.

Αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο, ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τη χώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Πηγή: Reuters

13:32

ΥΠΕΞ: Επαναπατρίζονται σήμερα 90 Ελληνες από το Ισραήλ

13:29

Στο συμβούλιο των Ευρωπαίων προσκλήθηκαν οι ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Ριάντ Αλ-Μαλίκι προσκλήθηκαν στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρώπης σήμερα, Τρίτη όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Ισραήλ, γνωστοποίησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Προσκάλεσαν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα. Επίσης, προκάλεσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής να παρουσιάσει τις θέσεις τους» σημείωσε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. 

13:22

Politico: Το δώρο της Χαμάς στον Πούτιν

Πώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι πρόσφατες εντάσεις στο Ναγκόρνο-Καρμπάχ και το Κοσσυφοπέδιο, εκτιμάται ότι ευνοούν τη Μόσχα.

13:17

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις από το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Ειδικότερα, υπήρξαν 119 ακυρώσεις και 37 καθυστερήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα FlightAware, η οποία καταγράφει πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις.

Φωτ. REUTERS/ Ronen Zvulun
13:12

Ολλανδία: Υπό εξέταση οι επιλογές για τον επαναπατρισμό πολιτών της στο Ισραήλ

Το Αμστερνταμ εξετάζει τις επιλογές του για την απομάκρυνση των Ολλανδών πολιτών από το Ισραήλ, πιθανόν με πτήσεις τσάρτερ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANP σήμερα επικαλούμενο το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ολλανδία επιδιώκει να συνεργαστεί με αεροπορικές εταιρείες και άλλες χώρες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

13:00

Βομβαρδισμοί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχή κοντά στη συνοριακή πύλη Ράφα μεταξύ της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο, όπως ανέφεραν τρεις πηγές από τον τομέα της Ασφάλειας της Αιγύπτου καθώς και ένας μάρτυρας.

Το πλήγμα αυτό έλαβε χώρα μετά από παρόμοιο περιστατικό χθες Δευτέρα που σχεδόν οδήγησε σε διακοπή των επιχειρήσεων στα σύνορα, αν και το πέρασμα λειτουργούσε κανονικά νωρίτερα σήμερα, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: Reuters

12:56

Γάζα: Τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 4.000 τραυματίστηκαν από τις εναέριες επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Τουλάχιστον 18 ακόμη άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 100 έχουν τραυματιστεί στη Δυτική Οχθη από το Σάββατο, πρόσθεσε το υπουργείο.

12:56

13 συλλήψεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ «για υποκίνηση βίας»

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 13 κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως υπόπτους υποκίνησης βίας και υποστήριξης της Χαμάς. 

12:49

Ισραήλ: Νάρκες στα σημεία του φράχτη της Γάζας που γκρέμισαν οι ένοπλοι της Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκατέστησε τον έλεγχο στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας και ότι βάζει νάρκες στα σημεία όπου ένοπλοι της Χαμάς είχαν γκρεμίσει τον φράκτη στη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης που εξαπέλυσαν το Σάββατο στο Ισραήλ.

12:44

Κίνα: Η Hainan ακυρώνει τις πτήσεις από Πεκίνο και Σαγκάη προς Τελ Αβίβ

Οι κινεζικές αερογραμμές Hainan ακυρώνουν τις πτήσεις από το Πεκίνο και τη Σαγκάη προς το Τελ Αβίβ από 12 έως 31 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Καμία αλλαγή δεν αποφασίστηκε ωστόσο για τις πτήσεις μεταξύ Σενζέν και Τελ Αβίβ.

12:35

Επέστρεψαν από το Ισραήλ 200 Ιταλοί

Την περασμένη νύχτα και σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 9, τοπική ώρα, προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πράτικα Ντι Μάρε, λίγο έξω από την Ρώμη, δυο αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία μετέφεραν 200 Ιταλούς πολίτες που αποφάσισαν να επιστρέψουν από το Ισραήλ.

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ- ΜΠΕ, οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας της κυβέρνησης Μελόνι.

Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, συμμετείχε χθες βράδυ σε «τηλεφωνική σύσκεψη» με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν όλα όσα είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και για την προστασία του άμαχου πληθυσμού» .

12:33

Γαλλία: «Όχι» στην αναστολή ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους

H Γαλλία δεν είναι «υπέρ της αναστολής βοήθειας που καταλήγει στον λαό της Παλαιστίνης» ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Γαλλία παρείχε το 2022 βοήθεια «με έμφαση το νερό, την υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την εκπαίδευση» αξίας 95 εκατ. ευρώ. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο κατέστησε σαφή τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα σχόλια ενός αξιωματούχου της Κομισιόν πως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους θα ανασταλούν μετά την επίθεση της Χαμάς.

12:24

Το Πεκίνο ερευνά τις πληροφορίες περί Κινέζων θυμάτων

Η Κίνα προσπαθεί να εξακριβώσει και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Κινέζοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, επεσήμανε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

Ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου, έκανε τη δήλωση αυτή σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο Κινέζοι εργάτες σκοτώθηκαν στη Σντερότ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

12:19

Τα «κλειδιά» μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα

Το Ισραήλ διαθέτει πολύ μεγαλύτερο στρατό, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Χαμάς έχει προσαρμόσει την τακτική της ώστε να έχει πλεονέκτημα σε αντάρτικο πόλεων.

12:14

Κρεμλίνο: Απορρίπτει τις δηλώσεις Ζελένσκι ότι η Ρωσία επιθυμεί την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως  είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να πυροδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε να αποδυναμώσει την παγκόσμια ενότητα, δεν είχε καμία βάση στην πραγματικότητα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η σύγκρουση ήταν μακροχρόνια, με πολύ βαθιές ρίζες, προσθέτοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με τους Παλαιστίνιους.

Η Ρωσία έχει μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, ενώ έχει πολλά κοινά με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, είπε ο Πεσκόφ.

Η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες και να διαδραματίσει ρόλο στην επιδίωξη ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε.

Τέλος, η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους, προκειμένου να εξακριβωθεί ένα υπάρχουν Ρώσοι ανάμεσα στους αιχμαλώτους της Χαμάς. 

Πηγή: Reuters

12:05

Νεκροί ακόμη δύο Γάλλοι πολίτες

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ακόμα πολιτών της σήμερα Τρίτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων από την ευρωπαϊκή χώρα σε τέσσερα.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι 13 ακόμη Γάλλοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η κατάστασή τους είναι «πολύ ανησυχητική», δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι κάποιοι εξ αυτών «είναι πολύ πιθανό να έχουν απαχθεί».

12:01

Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από ισραηλινά πλήγματα

Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε συνδικάτο δημοσιογράφων και ένας δημόσιος λειτουργός.

Το τοπικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωση πως «τρεις δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη».

Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς για τα μέσα ενημέρωσης Σαλάμεχ Μααλούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: Σαΐντ αλ-Ταουίλ, Μοχάμεντ Σομπόχ και Χισάμ Ναουαϊχάχ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

11:57

ΠΟΥ: Εκκληση για ανθρωπιστικό διάδρομο - Οι υπάρχουσες ιατρικές προμήθειες στη Γάζα έχουν εξαντληθεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει έκκληση για ανθρωπιστικό διάδρομο, προκειμένου «να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική βοήθεια».

Ο Οργανισμός αναφέρει μάλιστα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 13 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Γάζα από τότε που ξεκίνησε η κλιμάκωση.
11:54

IDF: Περισσότεροι από 900 οι νεκροί Ισραηλινοί - Περίπου 2.700 τραυματίες

Σε ανάρτησή τους στην πλατφόρμα Χ, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ αναφέρουν ότι περισσότερες από 50 οικογένειες έχουν ενημερωθεί πως κάποιος δικός τους κρατείται όμηρος.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι οι νεκροί Ισραηλινοί ξεπερνούν τους 900, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.741.

Στην ίδια ενημέρωση, σημειώνεται ότι έχουν εκτοξευθεί περισσότερες από 4.500 ρουκέτες από τη Γάζα και έχουν πληγεί 1.352 στόχοι.

11:51

ΟΗΕ: Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας απαγορεύεται βάσει διεθνούς  δικαίου 

Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

11:48

Ισραηλινός στρατός: Ψευδής η πληροφορία περί εναέριας διείσδυσης από Συρία ή Λίβανο

11:47

ΟΗΕ: Αναμένονται σοβαρές ελλείψεις πόσιμου νερού στη Γάζα

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ αναμένει «σοβαρές ελλείψεις» σε πόσιμο νερό στη Γάζα, μετά τη διακοπή της υδροδότησης από τις ισραηλινές αρχές.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι συνολικά τέσσερα σχολεία και οκτώ υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή έχουν υποστεί πλήγματα από το Σάββατο.

11:41

ΟΗΕ: Οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα έπληξαν κατοικίες και σχολεία

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν πολυκατοικίες, σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες αμάχων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για τη διάσωση των αμάχων και των πολιτικών υποδομών παραμένει εφαρμόσιμη καθ' όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», δήλωσε ο Βόλκερ Τουρκ.

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας για αυστηρότερο αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, ο Τουρκ είπε ότι οι «πολιορκίες» που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο.

11:38

Ισραήλ: Πληροφορία για πιθανή διείσδυση από αέρος από τη Συρία ή τον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ έχει λάβει πληροφορία για πιθανή διείσδυση από αέρος από τη Συρία ή τον Λίβανο και έχει αναπτύξει αεροπορικές και άλλες δυνάμεις για να ερευνήσουν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε ότι οι έρευνες διεξάγονται στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην Ανω Γαλιλαία.

11:38

Αλί Χαμενεϊ: Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο Ισραήλ

«Φιλούμε τα χέρια αυτών που σχεδιάσαν την επίθεση κατά του σιωνιστικού καθεστώτος» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ που τόνισε πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο ίδιος, ωστόσο, αρνείται κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς σε έδαφος του Ισραήλ. «Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ' αυτή την ενέργεια. Είναι ψευδείς» διεμήνυσε.

 

11:28

Το Ισραήλ οπλίζει εθελοντές σε μεθοριακές κοινότητες

Το Ισραήλ θα αρχίσει την Τρίτη να διανέμει χιλιάδες όπλα σε ομάδες εθελοντών της πρώτης γραμμής σε μεθοριακές κοινότητες και εβραιοαραβικές πόλεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι 4.000 τουφέκια ισραηλινής κατασκευής θα δοθούν στον πρώτο γύρο, με τουλάχιστον άλλα 6.000 να ακολουθούν. Οι εθελοντές θα είναι επίσης εξοπλισμένοι με κράνη και τζάκετ, πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters

11:16

Η Κύπρος προσφέρεται να υποδεχθεί αμάχους

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία αναφέρει ότι προχώρησε σε ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, «υπό το φως της κατάστασης ασφαλείας που προέκυψε μετά την εκτεταμένη τρομοκρατική δράση στο Ισραήλ», σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Οπως αναφέρει, «η Υπουργική Ομάδα αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αστυνομικοί στο αεροδρόμιο Λάρνακας (φωτ.: Reuters).

Χιλιάδες Δυτικοί απομακρύνθηκαν μέσω της Κύπρου κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006. Το νησί χρησιμοποιήθηκε επίσης ως σημείο διέλευσης για την απομάκρυνση κυρίως Βρετανών υπηκόων από το Σουδάν φέτος.

11:08

Παγιδευμένοι οι πολίτες στη Γάζα - Ελάχιστες οι επιλογές διαφυγής 

Τα σύνορα με την Αίγυπτο δεν είναι εντελώς κλειστά, αλλά μόνο 400 άτομα την ημέρα επιτρέπεται να περάσουν και η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη.

Οι διαδρομές έξω από τη Γάζα για τους απλούς ανθρώπους ήταν από καιρό δύσκολες, και ακόμα περισσότερο τώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα.

Οι μόνες επιλογές είναι τα σχολεία του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός λέει ωστόσο ότι έχει ήδη καλυφθεί το 90% της χωριτικότητας και δεν είναι δυνατή η φιλοξενία πολλών ακόμη ανθρώπων.

Ετσι είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους στην περιοχή να φύγουν. Κάποιοι επιλέγουν να πάνε στο υπόγειο του σπιτιού τους, αλλά στη συνέχεια παγιδεύονται αν καταρρέυσει το κτίριο.

Ο κόσμος τηλεφωνεί στα τοπικά μέσα και απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Περίπου 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν σε ένα υπόγειο χθες το βράδυ.

Υπάρχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για τους πολίτες.

10:55

Αρθρο του Ισραηλινού πρέσβη Νόαμ Κατς στην «Κ»: Για όσο χρειαστεί

Η επίθεση του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ ξεπερνάει κάθε φαντασία όσον αφορά τη βαρβαρότητά της.

 

10:54

ΟΗΕ: Στους 187.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

  • Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.
  • Υπάρχουν 137.500 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο σε 83 σχολεία του ΟΗΕ
  • Τα γραφεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ «υπέστησαν παράπλευρες ζημιές από εναέριες επιδρομές»
  • Περίπου 500.000 άνθρωποι στη Γάζα δεν μπόρεσαν να λάβουν τρόφιμα από τον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, καθώς τα κέντρα διανομής έχουν κλείσει.
10:48

IDF: «Η Χαμάς δεν έχει πουθενά να κρυφτεί στη Γάζα»

Η Χαμάς «δεν έχει πουθενά να κρυφτεί στη Γάζα. Θα τους βρούμε όπου κι αν βρίσκονται» προειδοποίησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκαρί. 

Ο ίδιος σημείωσε, κατά την ενημέρωση Τύπου, πως η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί άνευ προηγουμένου έντασης επιδρομές στον παλαιστιναικό θύλακα κάθε τέσσερις ώρες. 

10:38

Ρωσία: Δεν είμαστε σε επαφή με ΗΠΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ έκανε σήμερα γνωστό πως η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν βρίσκονται σε επαφή αναφορικά με την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

10:34

Το Ιράν παρείχε όπλα και εκπαίδευση στη Χαμάς, λένε αξιωματούχοι

Οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι που βρίσκονται πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, τη σχεδίαζαν τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, με σημαντική υποστήριξη από Ιρανούς συμμάχους που τους παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για όπλα, αναφέρουν πρώην και νυν αξιωματούχοι ασφαλείας τόσο από τη Δύση όσο και από τη Μέση Ανατολή.

10:30

IDF: Σειρήνες ξανά στο νότιο Ισραήλ - Πιθανή νέα επίθεση

Για πιθανή νέα επίθεση με ρουκέτες προειδοποιεί τους πολίτες ο στρατός του νότιου Ισραήλ όπου ήχησαν ξανά οι σειρήνες. 

10:30

Ισπανία - Γαλλία: Ενάντια στη διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αντιτίθεται στην προτεινόμενη διακοπή της βοήθειας που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως η Γαλλία δεν υποστηρίζει τη διακοπή της αρωγής που χορηγείται απ' ευθείας στον παλαιστινιακό λαό.

«Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, δεν μπορούμε να συγχέουμε τη Χαμάς, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, με τον παλαιστινιακό πληθυσμό ή με την Παλαιστινιακή Αρχή ή με τις οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο πεδίο», δήλωσε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη του στον ισπανικό ραδιοσταθμό Cadena SER.

«Δεν είμαστε υπέρ της αναστολής της βοήθειας που λαμβάνει απ' ευθείας ο παλαιστινιακός λαός και χθες το κάναμε αυτό σαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Reuters

10:14

Ισραήλ: Στέλνει αεροπλάνα στην Ευρώπη για τον επαναπατρισμό εφέδρων

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα πως έχει στείλει μεταγωγικά αεροπλάνα στην Ευρώπη για να μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους εκατοντάδες Ισραηλινούς οι οποίοι θα υπηρετήσουν ως έφεδροι στον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται από το σαββατοκύριακο.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως αεροπλάνα Hercules λαμβάνουν μέρος στην επείγουσα αερομεταφορά. Δεν έκανε γνωστό πού στην Ευρώπη έχουν σταλεί.

Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πρόσκληση 60.000 επιπλέον εφέδρων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 360.000, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.

 

10:10

Νέα Υόρκη: Προσευχή για το Ισραήλ αλλά και διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων

Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα χθες, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ και μία εβραϊκή προσευχή στη μνήμη των εκατοντάδων αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ.

AP Photo/Andres Kudacki

Στη Νέα Υόρκη – όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι -- πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεις: από τη μία πλευρά υπέρμαχοι της παλαιστινιακής υπόθεσης και από την άλλη συγκεντρώσεις υπέρ των εβραίων και του Ισραήλ.

Φωτ. REUTERS/ Roselle Chen

Από την Κυριακή η αστυνομία φροντίζει να πλαισιώνει τις συγκεντρώσεις αυτές προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

10:01

Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ κοντά στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στέκονται κοντά σε μια αφίσα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah, και τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Nabih Berri, στο χωριό Adaisseh κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. [REUTERS/Mohamed]
09:56

Ισραήλ: Νόμιμοι στόχοι το κοινοβούλιο και τα υπουργεία στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι το κοινοβούλιο της Γάζας καθώς και τα υπουργεία αποτελούν νόμιμους στόχους, στο πλαίσιο της επίθεσης εναντίον της Χαμάς.

«Εάν υπάρχει κάποιος ένοπλος που εκτοξεύει ρουκέτες από εκεί, τότε [το σημείο] καθίσταται στρατιωτικός στόχος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεκτ.

09:49

Ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ κατάφερε τελικά να σφραγίσει τα σύνορα με τη Γάζα, από τα οποία διείσδυσαν το Σάββατο οι ένοπλοι της Χαμάς, εξαπολύοντας τις επιθέσεις τους.
  • Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αναφέρει ότι έπληξε 200 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Το απόγευμα της Δευτέρας, η Χαμάς προειδοποίησε ότι θα εκτελέσει αιχμαλώτους από το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι εναέριες επιδρομές χωρίς προειδοποίηση.
  • Ο ισραηλινός στρατός συμβούλευσε τους ανθρώπους στη Γάζα να φύγουν μέσω του μοναδικού περάσματος που ελέγχεται από την Αίγυπτο - αλλά αργότερα προέβη σε διόρθωση, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πέρασμα είναι κλειστό.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει σκοτώσει περίπου 1.500 ένοπλους της Χαμάς από την αρχή της επίθεσης το Σάββατο.
  • Η Unicef καλεί σε ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων.
09:43

Ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο 

Καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονται μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στον νότο, πολλοί εκφράζουν φόβους για την εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ. Ο φωτογραφικός φακός του Ρόιτερς κατέγραψε ισραηλινά τανκς κοντά στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο. 

Φωτ.: Reuters
Φωτ.: Reuters

 

09:38

«Μόνο ένας ανόητος δεν φοβάται τον πόλεμο»

Ενώ το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή συνεχιζόταν για τρίτη ημέρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι περιγράφουν στην «Κ» πώς είναι να ζεις σε συνθήκες πολέμου και στην καλύτερη περίπτωση υπό τη σκιά του.

09:24

Μικρές οι αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου

Ανάλογοι του περιορισμένου, προς το παρόν τουλάχιστον, κινδύνου για την αγορά πετρελαίου ήταν οι αναμενόμενοι κραδασμοί που κατεγράφησαν χθες με το άνοιγμα των αγορών στην πρώτη συνεδρίαση από την έναρξη του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

09:23

Ισραηλινός στρατός: Στόχος η πλήρης στρατιωτική αποδυνάμωση της Χαμάς

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς δεν θα έχει καμία στρατιωτική ικανότητα μέχρι το τέλος του πολέμου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Τζόναθαν Κονρίκους σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN.

«Θα τα καταφέρουμε», τόνισε. «Το τι θα συμβεί στην πορεία και το πώς θα το επιτχύομε, μένουν να φανούν».

09:14

Θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή η χερσαία επίθεση στη Γάζα;

Πόσο έτοιμη είναι η Χαμάς για μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και πόσο χρόνο έχει ο ισραηλινός στρατός για την ολοκλήρωσή της;

09:13

Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ

Οι κάτοικοι δεν περίμεναν πως ο πόλεμος θα φτάσει τόσο κοντά τους και οι ρουκέτες θα «αγγίξουν» το κέντρο του Τελ Αβίβ. Εκατοντάδες οικογένειες αναζητούν δικούς τους ανθρώπους. «Ο,τι και να γίνει, δεν θα φύγουμε» λένε στην «Κ».

09:09

Ισραήλ: Ο στρατός λέει ότι έχει σκοτώσει 1.500 ένοπλους της Χαμάς

O ισραηλινός στρατός αναφέρει πως έχει σκοτώσει 1.500 ένοπλους της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο στα νότια της χώρας και τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα, κατά την τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Χααρέτζ, ο εκπρόσωπος του στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ ανέφερε πως από χθες το βράδυ κανείς εξτρεμιστής της Χαμάς δεν έχει περάσει σε ισραηλινό έδαφος, παρότι δεν αποκλείονται νέες εισβολές.

09:08

Αυστραλία: Η αστυνομία ερευνά μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση για αντισημιτισμό

Η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά μια φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της Όπερας στο Σίδνεϊ, αφού κυκλοφόρησαν εικόνες από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών να φωνάζει αντισημιτικά συνθήματα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο κέντρο του Σίδνεϊ για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τους Παλαιστίνιους και κατευθύνθηκαν προς την Όπερα η οποία είχε φωταγωγηθεί με τα χρώματα της ισραηλινής σημαίας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Εικόνες από τη διαδήλωση που ανήρτησε η Αυστραλιανή Εβραϊκή Ένωση και μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News δείχνουν μια μικρή ομάδα ανθρώπων έξω από το κτίριο της Οπερας να κρατά φωτοβολίδες και να φωνάζει «ρίξτε αέριο στους Εβραίους».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Aντονι Αλμπανέζι χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές περί αντισημιτικών συνθημάτων «φρικτές».

«Είμαστε ένα ανεκτικό, πολυπολιτισμικό κράτος», τόνισε. «Κατανοώ ότι οι άνθρωποι έχουν έντονες απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά εδώ στην Αυστραλία ο πολιτικός διάλογος πρέπει να γίνεται με σεβασμό», πρόσθεσε.

Η αστυνομία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τα βίντεο από τις διαδηλώσεις για να εξακριβώσει αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα.

Η οργάνωση Palestine Action Group Sydney, που διοργάνωσε τη διαδήλωση, υπερασπίστηκε το δικαίωμά της να διαμαρτύρεται για το «απαρτχάιντ» στο Ισραήλ, αλλά πρόσθεσε ότι ένας μικρός αριθμός «χυδαίων αντισημιτών συμμετεχόντων» δεν έχει θέση στο κίνημα.

«Είμαστε κατά του ρατσισμού και κατά της αποικιοκρατίας και αρνούμαστε να πολεμήσουμε τον ρατσισμό με ρατσισμό», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η οργάνωση. «Αν είστε αντισημίτες, δεν είστε ευπρόσδεκτοι στις διαδηλώσεις μας και δεν είστε μέλη του κινήματός μας. Όπως κάναμε σήμερα, θα σου ζητήσουμε να φύγεις», πρόσθεσε η οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

08:55

Ισραήλ: «Κλειστό το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου»

Αφού υποστήριξε πως Παλαιστίνιοι της Γάζας περνούν τα σύνορα προς την Αίγυπτο από τη Ράφα για να γλιτώσουν από τις βόμβες, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προχώρησε σε διευκρινίσεις λέγοντας πως το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου είναι πλέον κλειστό.

08:53

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Λευκός Οίκος ντύθηκε στο λευκό και το μπλε, τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, ως έκφραση αλληλεγγύης προς τη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς.

Πηγή: REUTERS/ Leah Mills

 

08:46

Το Ισραήλ έπληξε περισσότερα από 200 σημεία στη Γάζα τη νύχτα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν πως εξαπέλυσαν επιθέσεις σε περισσότερα από 200 σημεία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της συνοικίας Ριμάλ στην Πόλη της Γάζας καθώς και στην πόλη Καν Γιούνις.

Επιπλέον, ανέφεραν πως μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν, ήταν και μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα τζαμί καθώς και ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιείτο από τις οι χειριστές των κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς.

Πηγή: Al Jazeera

08:43

Γάζα: Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει πάνω από 790 συγκροτήματα κατοικιών

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας έχουν ισοπεδώσει 790 συγκροτήματα κατοικιών, ενω άλλα 5.330 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, γνωστοποίησε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ 

Οι σοβαρές ζημιές σε τρεις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν διακόψει την παροχή υπηρεσιών σε 400.000 άτομα.

Παλαιστίνιοι απομακρύνουν ανθρώπους από τα ερείπια ενός κτηρίου μετά το αεροπορικό χτύπημα στη Τζεμπαλίγια - Φωτ.: AP Photo/Ramez Mahmoud

 

08:41

Υποχωρεί το σέκελ εξαιτίας της σύρραξης 

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο επεκτάθηκαν σε διεθνείς μετοχές και γειτονικές αγορές.

08:36

Βόρεια Κορέα: Κατηγορεί το Ισραήλ ότι προκάλεσε αιματοχυσία στη Γάζα

Τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι προκάλεσε αιματοχυσία στη Γάζα, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση σχετικά με τις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις στην περιοχή.

08:33

Λεπτές ισορροπίες από την Τουρκία

Τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν με τους προέδρους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου.

08:30

Δηλώσεις Μπάιντεν σήμερα στις 20.00

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προβεί σε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ στις 20.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). 

08:27

Ισραήλ: «Οι κάτοικοι της Γάζας καταφεύγουν στην Αίγυπτο» 

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε σήμερα πως οι Παλαιστίνιοι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, καταφεύγουν στην Αίγυπτο - που επίσης συνορεύει με τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα. 

«Γνωρίζω πως το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, παραμένει ανοιχτό» σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του στρατού. «Όποιος μπορεί να φύγει, θα τον συμβούλευα να το κάνει». 

08:27

Νεκροί 18 Ταϊλανδοί στο Ισραήλ - Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς

Δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά τη μαζική εισβολή Παλαιστινίων ενόπλων της Χαμάς το Σαββατοκύριακο στο ισραηλινό έδαφος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ταϊλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου στη Βιέννη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις πολίτες με διπλή, αυστριακή και ισραηλινή, υπηκοότητα μπορεί να είναι μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς.

«Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα, που έμειναν πρόσφατα στο νότιο Ισραήλ ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των πολλών ξένων που απήχθησαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

08:24

Πώς το φεστιβάλ Supernova μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου της Χαμάς – Ανάλυση των βίντεο στα social media

Το Supernova ήταν ένα φεστιβάλ όπως όλα, μέχρι τη στιγμή που κύκλωσαν τον χώρο οι ένοπλοι τρομοκράτες. Το BBC ανέλυσε τα βίντεο που αναρτήθηκαν από θύματα και επιζώντες στα social media.

08:22

Τσέχος πρωθυπουργός: Υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της μετεγκατάστασης της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν επιθυμητό βήμα την παρούσα στιγμή», ανέφερε ο φιλελεύθερος συντηρητικός πρωθυπουργός μέσω X (του πρώην Twitter).

Πρόσθεσε πως θα διαπραγματευθεί τη διαδικασία με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Η μεταφορά πρεσβειών στη Ιερουσαλήμ, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ελάχιστες χώρες, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Καθώς για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ μένει να οριστεί σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, dpa

08:15

Ισραηλινός στρατός: Ανακτήθηκε ο έλεγχος του φράxτη στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράχτη στα σύνορα της Γάζας, τον οποίο είχαν παραβιάσει οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι της Χαμάς, που πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος, και ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράχτης είχε παραβιαστεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού, ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα. Απαντώντας προφανώς σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός συμβουλεύει τους Παλαιστίνιους που φεύγουν από τη Γάζα να κατευθυνθούν στην Αίγυπτο.

Πηγή: Reuters

 

08:12

Μια σύνοψη των εξελίξεων κατά τη διάρκεια της νύχτας

  • Το Ισραήλ συνέχισε τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας κτίρια κατοικιών και σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.
  • Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές, ξεπερνούν πλέον τους 1.500.
  • Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε τον αξιωματικό του που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο ως τον αντισυνταγματάρχη Αλίμ Αμπνταλάχ.
  • Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 187.518 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 137.000 έχουν καταφύγει σε περίπου 84 σχολεία.
  • Ξένοι υπήκοοι από χώρες όπως η Αργεντινή, η Καμπότζη και οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ.
  • Ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγός Τσαρλς Κιού Μπράουν, προειδοποίησε το Ιράν «να μην εμπλακεί» στον πόλεμο.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας είπε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν «αμέσως» το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ.
08:04

Al Jazeera: Περισσότεροι από 700 οι νεκροί στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις ισραηλινές εναέριες επιδρομές έχουν ανέβει σε 704, συμπεριλαμβανομένων 143 παιδιών και 105 γυναικών.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι από τις επιθέσεις, έχουν τραυματιστεί περίπου 4.000 Παλαιστίνιοι.

08:01

Μαδούρο: Το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων

Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ενώ ο πρόεδρος της Κολομβίας έκανε λόγο για κίνδυνο «ολοκαυτώματος» στη Λωρίδα της Γάζας.

08:00

Ο πόλεμος σε αριθμούς

  • 1.000 ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο.
  • 300.000 εφέδρους επιστράτευσε το Ισραήλ.
  • 4 μεραρχίες του ισραηλινού στρατού βρίσκονται στα σύνορα με τη Γάζα.
  • 150 Ισραηλινοί στρατιώτες και άμαχοι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.
  • 1.000 στόχους είχε πλήξει έως χθες στη Γάζα η ισραηλινή αεροπορία.
07:59

Διεθνής έκκληση στο Ιράν να μην «εξαπλώσει τη σύρραξη»

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας έστειλαν μήνυμα συγκράτησης στην Τεχεράνη.

 

07:57

Αρθρο Τρ. Καρατράντου στην «Κ»: Η επίθεση στο Ισραήλ θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας;

Το ενδεχόμενο η περιοχή να βυθιστεί, με εμπλοκή και του Ιράν, σε έναν πόλεμο που θα θυμίζει τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο.

07:57

Μεσανατολικό: Σφραγίζει τη Γάζα το Ισραήλ – Φόβοι για εμπλοκή Λιβάνου και Ιράν

Ηαντίστροφη μέτρηση για την εισβολή χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας έχει ξεκινήσει, τρία εικοσιτετράωρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση περίπου 1.000 ενόπλων της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς σε δεκάδες σημεία του νοτίου Ισραήλ.

MHT