Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ

Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ

Οι κάτοικοι δεν περίμεναν πως ο πόλεμος θα έφτανε τόσο κοντά τους και οι ρουκέτες θα «άγγιζαν» το κέντρο του Τελ Αβίβ. Εκατοντάδες οικογένειες αναζητούν δικούς τους ανθρώπους. «Ο,τι και να γίνει, δεν θα φύγουμε» λένε στην «Κ»

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην είσοδο του αεροδρομίου στο Τελ Αβίβ, μία ταμπέλα με κόκκινα γράμματα και φωσφοριζέ περίγραμμα έδειχνε την κατεύθυνση του καταφυγίου. Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, το Μπεν Γκουριόν ήταν γεμάτο κόσμο: κάποιοι τουρίστες έφευγαν άρον άρον από τη χώρα, την ώρα που Ισραηλινοί από κάθε γωνιά της Γης επέστρεφαν στην πατρίδα τους, κάποιοι για να συναντήσουν τους συγγενείς τους και κάποιοι για να στρατολογηθούν. 

Πλήθος ανθρώπων άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας φωνάζοντας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ακούστηκε έκρηξη.

Περίπου στη 1 το μεσημέρι πλήθος ανθρώπων άρχισε να τρέχει από τις πόρτες της εξόδου στο εσωτερικό του αεροδρομίου, προς το μέρος μας, φωνάζοντας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ακούστηκε έκρηξη. Συγκεντρωθήκαμε όλοι στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι Αρχές συμβούλευσαν τον κόσμο να παραμείνει στο αεροδρόμιο για κάποια λεπτά και έπειτα όλα επέστρεψαν στον ρυθμό τους. Τα διεθνή πρακτορεία μετέφεραν πως η Χαμάς ανακοίνωσε εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια ώρα οι Αρχές αεροδρομίων της χώρας υπογράμμιζαν πως έγινε αναχαίτιση της ρουκέτας και δεν υπήρξε πρόσκρουση στο αεροδρόμιο. 

Ο πόλεμος στα σπίτια τους

Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ-1
AP Photo/Oded Balilty

Λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο, οι δρόμοι είχαν ελάχιστη κίνηση. Ασυνήθιστο για τη συγκεκριμένη πόλη, που τέτοια ώρα πνίγεται στην κίνηση και σφύζει από ζωή. Το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη σε σοκ που υπολειτουργεί. Πολλά καταστήματα ήταν τη Δευτέρα κλειστά, τα σχολεία δεν λειτούργησαν, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους αποφεύγοντας τις μετακινήσεις. Ανά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις που επιτείνουν το αίσθημα της ανασφάλειας που ήδη υπάρχει. Οι κάτοικοι παραδέχονται πως δεν έχουν ζήσει ποτέ κάτι παρόμοιο με την επίθεσή του Σαββάτου. 

Ενα νεαρό ζευγάρι κοιτάει ακόμα σαστισμένο το σημείο όπου πριν από τον βομβαρδισμό βρίσκονταν δύο σπίτια. Τώρα έχουν μείνει μόνο συντρίμμια.

Στη συνοικία Φλορεντίν, ένα νεαρό ζευγάρι κοιτάει ακόμα σαστισμένο το σημείο όπου πριν από τον βομβαρδισμό βρίσκονταν δύο σπίτια. Τώρα έχουν μείνει μόνο συντρίμμια. Οπως είπαν οι δυο νέοι, τα σπίτια κατέρρευσαν έπειτα από ρουκέτα που «χτύπησε» το σημείο, ωστόσο οι κάτοικοί τους σώθηκαν γιατί είχαν πάει εγκαίρως στα καταφύγια. Παρότι μένει δίπλα σε πολυκατοικία που δέχθηκε πλήγμα στην επίθεση του Σαββάτου, η ηλικιωμένη Σέριλ αποφάσισε να βγει από το σπίτι, να κάνει τα ψώνια της στο σούπερ μάρκετ και να παρατηρήσει μαζί με τη φίλη της τα συνεργεία που απομακρύνουν τα χαλάσματα από τη βομβαρδισμένη οικοδομή. Οπως περιέγραψε, δεν είχε ακούσει ποτέ τόσο δυνατό κρότο από επίθεση, όσο αυτόν που άκουσε από την πτώση ρουκέτας στη διπλανή της πολυκατοικία. Πριν από το Σάββατο, σχολίασε, δεν περίμενε ποτέ πως ο πόλεμος θα έφτανε τόσο κοντά της και πως οι ρουκέτες θα κατάφερναν να «αγγίξουν» το κέντρο του Τελ Αβίβ. «Ο,τι και να γίνει, δεν θα φύγω εξαιτίας αυτών από το Τελ Αβίβ», δηλώνει αποφασιστικά. 

Αναζητώντας τους αγνοουμένους

Το kathimerini.gr στο Ισραήλ: Τελ Αβίβ, μια πόλη σε σοκ-2
AP Photo/Erik Marmor

Την ώρα που το ισραηλινό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για πάνω από 100 ομήρους και η Χαμάς απειλεί να εκτελεί έναν Ισραηλινό αιχμάλωτο για κάθε βομβαρδισμό στη Γάζα, το ζήτημα των ομήρων και των αγνοουμένων προκρίνεται. Ο Μότι βρίσκεται μπροστά από τα γραφεία της αστυνομίας, όπου έχει στηθεί μια επιχείρηση για όλους όσοι αγνοούνται μετά την επίθεση του Σαββάτου. Σηκώνει το κινητό μπροστά στις κάμερες και δείχνει τη φωτογραφία της 38χρονης πρώην συζύγου του, που βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova στο οποίο επιτέθηκαν με αγριότητα οι τρομοκράτες. Το τελευταίο σήμα ζωής που έδωσε ήταν ένα βίντεο που ανήρτησε ενθουσιασμένη από το φεστιβάλ πριν από την επίθεση. Από τότε αγνοείται. Ο Μότι ήρθε μαζί με τα παιδιά του στο κέντρο για να παραδώσει ό,τι στοιχεία είχε, με σκοπό είτε να εντοπιστεί ζωντανή η γυναίκα ή να μπορέσει να αναγνωριστεί η σορός της. Ο άνδρας προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος. 

Το τελευταίο σήμα ζωής που έδωσε η 38χρονη μητέρα ήταν ένα βίντεο που ανήρτησε ενθουσιασμένη από το φεστιβάλ Tribe of Nova πριν από την επίθεση. 

Ενα άλλο ζευγάρι αποχωρεί κλαίγοντας από το κέντρο, αδυνατώντας να μιλήσει. Εθελοντές έχουν στήσει έναν πάγκο με φαγητά, γλυκά και αναψυκτικά για τους συγγενείς που περιμένουν με τις ώρες. «Εδώ είναι το πιο ευαίσθητο σημείο σε όλο το Τελ Αβίβ», παραδέχεται ένας εξ αυτών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το κέντρο άνοιξε το Σάββατο το βράδυ και στην αρχή κατέφθασαν εκεί εκατοντάδες οικογένειες. Οι οικογένειες μιλούν πρώτα με κοινωνικούς λειτουργούς, έπειτα με την αστυνομία για την αναφορά του περιστατικού αλλά και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που μπορεί να φέρει ο συγγενής τους, όπως ένα τατουάζ ή μια ουλή, ενώ τέλος δίνουν και αίμα ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση σε περίπτωση εύρεσης σορών. Οσο περνάει η ώρα, ο κόσμος λιγοστεύει μπροστά από το αστυνομικό κέντρο. 

Οταν πέφτει ο ήλιος, ανάβουν τα φώτα και αποκαλύπτεται η εντυπωσιακή παραλιακή οδός της ισραηλινής πόλης. Περιπολικά τριγυρνούν στους δρόμους, ελέγχοντας τις οικιστικές περιοχές. Η κίνηση έχει αυξηθεί λίγο, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση. Κόντρα στο υποτονικό κλίμα, ένα στούντιο πιλάτες κατάφερε προς έκπληξη όλων να ανοίξει και να λειτουργήσει κανονικά παραδίδοντας μάθημα σε μια ομάδα νέων. Τη βραδινή ησυχία διαταράσσουν μόνο τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη που σκίζουν τον ουρανό της ισραηλινής πόλης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT