Μεσανατολικό: «Το Ιράν παρείχε όπλα και εκπαίδευση στη Χαμάς», λένε αξιωματούχοι

Μεσανατολικό: «Το Ιράν παρείχε όπλα και εκπαίδευση στη Χαμάς», λένε αξιωματούχοι

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, οι Ιρανοί παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι που βρίσκονται πίσω από την αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου, τη σχεδίαζαν τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, με σημαντική υποστήριξη από Ιρανούς συμμάχους που τους παρείχαν στρατιωτική εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρουν πρώην και νυν αξιωματούχοι ασφαλείας τόσο από τη Δύση όσο και από τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Αλί Μπαρακέχ, μέλος της εξόριστης ηγεσίας της οργάνωσης στη Βηρυτό, δήλωσε ότι η Χαμάς έχει οπλοστάσιο ρουκετών ικανό να υποστηρίξει επιθέσεις για «πολύ καιρό», αλλά διέψευσε τις αναφορές ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στον σχεδιασμό της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε χθες ότι το Ιράν ναι μεν είναι «συνένοχο» λόγω της μακρόχρονης βοήθειας που έχει προσφέρει στη Χαμάς, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών ή έστω ενδείξεις ότι είχε άμεση ανάμειξη στις επιθέσεις του Σαββάτου.

Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT