Mοχάμεντ Αλγιάχια: Ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ έχει δυο δρόμους

Mοχάμεντ Αλγιάχια: Ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ έχει δυο δρόμους

Η Τεχεράνη αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ μέσα στη Γάζα για να υποδαυλίσει τη σύγκρουση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθιστά απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς μια περιφερειακή λύση στη μακρόχρονη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Υπάρχουν δύο δρόμοι. Τον πρώτο προτιμά το Ιράν το οποίο φαντασιώνεται την πλήρη εξαφάνιση του Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία επιτέθηκε εναντίον αθώων πολιτών στο Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε δημοσίως ότι οι επιθέσεις υποστηρίχθηκαν από το Ιράν. Η Τεχεράνη αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ μέσα στη Γάζα για να υποδαυλίσει τη σύγκρουση. 

Ο άλλος δρόμος, που προτιμά η Σαουδική Αραβία, υπόσχεται μια διαρκή ειρήνη με βάση τη συναίνεση των λαών της περιοχής. Πριν από είκοσι ένα χρόνια, η Σαουδική Αραβία κατέβαλε σημαντικές διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία (API), μια πρόταση που πρόσφερε στο Ισραήλ αναγνώριση, περιφερειακή νομιμότητα και ασφάλεια με αντάλλαγμα μια σειρά παραχωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στα σύνορα πριν από το 1967.

Οι προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική το τελευταίο διάστημα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του να καλυτερεύσει τη ζωή των Παλαιστινίων. Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία API παραμένει το προτιμώμενο σχέδιο του βασιλείου για την προώθηση αυτού του στόχου.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις πολιτικές της κτηνωδίας και εξευτελισμού των Παλαιστινίων. Η αδιαλλαξία του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό επιμένει παρά το γεγονός ότι πολλοί στην ισραηλινή κοινωνία εκτιμούν το ενδεχόμενο των δύο κρατών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, φωνές από την ισραηλινή πλευρά έλεγαν ότι το Ριάντ δεν ενδιαφερόταν για το παλαιστινιακό ζήτημα – ότι ήταν ένα δευτερεύον πρόβλημα για το βασίλειο, το οποίο έθετε ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της εθνικής του ασφάλειας. 

Σε απάντηση αυτών των ισχυρισμών, ένας ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος μου είπε απογοητευμένος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να αναζητήσουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. 

Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να βρει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε αυτή τη σύγκρουση είναι πραγματική και σοβαρή. Το βασίλειο αντιλαμβάνεται ότι μια επιτυχής διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη στρατηγική του Ιράν. Η Τεχεράνη διεξάγει πολέμους δι′ αντιπροσώπων από την Υεμένη έως το Ιράκ και από τον Λίβανο έως τη Γάζα. 

Εναπόκειται τώρα στους Ισραηλινούς αν θα συμμετάσχουν σε μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία που θα τερματίσει τον τραγικό κύκλο της βίας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου που παρακολουθούμε να διαδραματίζεται σήμερα.

*Ο Μοχάμεντ Αλγιάχια είναι συνεργάτης στο Belfer του Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Κέντρο για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Hudson. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη Washington Post. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT