ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει και το 2024

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει και το 2024

Ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπει για του χρόνου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε το ποσοστό που προβλέπει για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2024, προτρέποντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη σφιχτή πολιτική τους μέχρι να υπάρξει χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο μέσος παγκόσμιος πληθωρισμός θα κυμανθεί του χρόνου στο 5,8% από το 5,2% που ήταν η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες. Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μείνει σε πολλές χώρες πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών τουλάχιστον μέχρι το 2025. 

Οι κεντρικές τράπεζες σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια δανεισμού εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε παγκοσμίως το 2022, το 8,7%. 

Οσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, το Ταμείο προβλέπει 2,9% για το 2024, ποσοστό μειωμένο κατά 0,1% από τις προβλέψεις του Ιουλίου. Η πρόβλεψή του για το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 3%. Αν και οι προοπτικές ανάπτυξης θεωρούνται χαμηλές, είναι σχετικά σταθερές, και ως εκ τούτου το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό χωρίς να υπάρξει ύφεση. 

Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2024 σε σύγκριση με 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Από την άλλη πλευρά, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μειώθηκε στο 4,2% από 4,5% για το 2024. Η οικονομία της Κίνας χάνει δυναμική εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων σε ακίνητα και του αδύναμου καταναλωτικού κλίματος. Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης μειώθηκε επίσης, σε 0,7% το 2023 από 0,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, και σε 1,2% το 2024 από 1,5%.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT