Οι Ρεπουμπλικανοί επιρρίπτουν ευθύνες στον Μπάιντεν για τη Χαμάς

Οι Ρεπουμπλικανοί επιρρίπτουν ευθύνες στον Μπάιντεν για τη Χαμάς

Συνδέουν την επίθεση στο Ισραήλ με την πρόσφατη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, που υποστηρίζει επί μακρόν την εξτρεμιστική οργάνωση της Παλαιστίνης

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές επέρριψαν ευθύνες στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Αρκετοί εξ αυτών συνδέουν την επίθεση με την πρόσφατη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, που υποστηρίζει επί μακρόν την οργάνωση. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών, η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε τον Αύγουστο να αποδεσμεύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα «παγωμένα» έσοδα του ιρανικού πετρελαίου για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η κυβέρνηση τόνισε ότι τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για «τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει συχνά παρουσιάσει τον εαυτό του ως ακλόνητο σύμμαχο του Ισραήλ και ο οποίος μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ το 2018, κατηγόρησε τον κ. Μπάιντεν για τη σύγκρουση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στο Ιράν 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τους ομήρους» είπε ο Τραμπ ο οποίος υποστήριξε ότι με αυτόν στην προεδρία δεν θα είχε επιτεθεί η Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις αποφάσεις της στη Μέση Ανατολή. «Το Ιράν βοήθησε να χρηματοδοτηθεί αυτός ο πόλεμος κατά του Ισραήλ και η πολιτική του Τζο Μπάιντεν βοήθησε να γεμίσουν τα ταμεία τους», είπε. 

Η Νίκι Χέιλι η οποία διετέλεσε πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη υπό τον Τραμπ, και ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ από τη Νότια Καρολίνα, κατήγγειλαν τις επιθέσεις ως τρομοκρατικές ενέργειες.

«Δεν υπάρχει κανένα λάθος: η Χαμάς είναι μια αιμοδιψής τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι αποφασισμένη να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερες αθώες ζωές», ανέφερε σε δήλωσή της.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT