Αερογέφυρα μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ για την απομάκρυνση πολιτών

Αερογέφυρα μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ για την απομάκρυνση πολιτών

Εκτός από τα πολιτικά αεροπλάνα χρησιμοποιούνται και στρατιωτικά, προκειμένου Ισραηλινοί έφεδροι να επιστρέψουν στη χώρα τους

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αερογέφυρα» μεταξύ Αθήνας – Τελ Αβίβ έχει στηθεί εδώ και λίγα 24ωρα για τη μεταφορά εφέδρων από και προς το Ισραήλ, αλλά και την ασφαλή απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων πολιτών από τις εμπόλεμες περιοχές.

Το βράδυ της Δευτέρας, ένα ισραηλινό C-130 προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να παραλάβει στρατεύσιμους που βρίσκονταν στην Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες και να τους μεταφέρει στο Τελ Αβίβ προκειμένου να ενταχθούν στις ισραηλινές εφεδρείες. Εκτός από τα πολιτικά αεροπλάνα που με καθημερινές πτήσεις επαναπατρίζουν Ισραηλινούς, χρησιμοποιούνται πλέον και στρατιωτικά μέσα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εφέδρων, περίπου 5.000, που καλούνται να επιστρέψουν στη χώρα.

Την ίδια ώρα, μέσω της Κρήτης, απομακρύνονται πολίτες άλλων χωρών που είχαν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ. Η Πολωνία οργάνωσε αποστολή εκκένωσης, κινητοποιώντας δύο C-130 τα οποία μεταφέρουν περίπου 200 άτομα από το Τελ Αβίβ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τα δύο στρατιωτικά αεροπλάνα έφτασαν στο «Μπεν Γκουριόν» το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που, σύμφωνα με αρκετά διεθνή μέσα, το αεροδρόμιο δεχόταν επίθεση από ρουκέτες. Με διαδοχικές πτήσεις, οι Πολωνοί πολίτες μεταφέρονται από το Τελ Αβίβ στο Ηράκλειο και στη συνέχεια, με πολιτικά αεροσκάφη, συνεχίζουν προς τον τελικό τους προορισμό ή επαναπατρίζονται.

Με μέριμνα του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίζεται και η επιστροφή Ελλήνων από το Ισραήλ. Ακόμη 90 πολίτες μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα με πτήση ισραηλινής εταιρείας, ολοκληρώνοντας τον επαναπατρισμό των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Ισραήλ όταν εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς. Είχε προηγηθεί μία ακόμη πολιτική πτήση με 81 Ελληνες, οι οποίοι έφτασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λίγο πριν από τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ναυλώσει άλλη μία πτήση την Τετάρτη για την επιστροφή όσων Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

Σε επιφυλακή για την παροχή διευκολύνσεων βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ναυτική βάση της Σούδας απ’ όπου το πρωί της Τρίτης απέπλευσαν δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά Arleigh Burke για να ενταχθούν στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford». Η ναυτική αρμάδα αναμένεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταφέροντας τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Με τον πόλεμο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι αεροπορικές εταιρείες σχεδόν στο σύνολό τους έχουν αναστείλει τις τακτικές πτήσεις τους προς το Ισραήλ. Η Aegean έχει αναστείλει τις πτήσεις της έως τις 12 Οκτωβρίου, ενώ οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ξένων πολιτών από το Ισραήλ ή επαναπατρισμού Ισραηλινών υπηκόων γίνονται είτε μέσω της El-AL, που διαθέτει αεροσκάφη εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα, είτε μέσω ειδικών πτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT