Κομισιόν: Τελεσίγραφο 24ώρου στον Ελον Μασκ για την παραπληροφόρηση

Κομισιόν: Τελεσίγραφο 24ώρου στον Ελον Μασκ για την παραπληροφόρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Χ για την εξάπλωση παραπληροφόρησης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας x (πρώην Twitter) Ελον Μασκ ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται για την εξάπλωση παραπληροφόρησης, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έστειλε η Ε.Ε, μέσω επιστολής του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Ο επίτροπος μάλιστα έδωσε στον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ διορία ενός 24ώρου προκειμένου να «συμμορφωθεί» η εταιρεία του με τον κανονισμό ψηφιακών υπηρεσιών της Ε.Ε.

Η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου αναρτήθηκε μέσω της ίδιας πλατφόρμας όπου επισημαίνεται ότι το «βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο» δεν έχει απομακρυνθεί, παρά τις προειδοποιήσεις, όπως επιτάσσουν οι ρυθμιστικοί κανόνες της Ε.Ε.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ αναφέρει μέσω ανάρτησής της ότι καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει το «κύμα» αναρτήσεων που αφορούν φωτογραφίες, γραφιστικά και μηνύματα μίσους σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Πάντως και άλλες υπηρεσίες ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι υπάρχει συστηματική παραπληροφόρηση μέσω της πλατφόρμας Χ, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της από τον Μασκ.

Ο επίτροπος Μπρετόν στην επιστολή του επισημαίνει –ανάμεσα σε άλλα– ότι ψευδείς και παραπλανητικές εικόνες κυκλοφορούν στην πλατφόρμα μέσω «παλαιότερων φωτογραφιών άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικό φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από video games». «Αυτό φαίνεται ότι αποτελεί ξεκάθαρα λανθασμένη και παραπλανητική πληροφόρηση», τονίζει.

Σημείωσε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν ήδη προειδοποιήσει για «εν δυνάμει παράνομο υλικό» που παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πως «πρέπει άμεσα, επιμελώς και αντικειμενικά» να απομακρυνθεί το σχετικό υλικό, ιδιαίτερα όταν έχουν υπάρξει σαφείς προηγούμενες προειδοποιήσεις.

Απαντώντας σχετικά η ομάδα ασφαλείας του Χ ισχυρίστηκε ότι χειρίζεται την κρίση καταβάλλοντας τη μέγιστη προσπάθεια. «Τις τελευταίες ημέρες έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στους καθημερινούς χρήστες της @X στην περιοχή των συμπλοκών, επιπρόσθετα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες 50 εκατ. αναρτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Καθώς τα γεγονότα συνεχίζουν να εξελίσσονται γρήγορα, μια ηγετική ομάδα μεταξύ των εταιρειών έχει αξιολογήσει αυτή τη στιγμή ως κρίση που απαιτεί το υψηλότερο επίπεδο αντίδρασης», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Καμπανάκι» για τη διαρροή αναξιόπιστων πληροφοριών και πηγών σχετικά με τον πόλεμο προκάλεσε στις ευρωπαϊκές Αρχές η δημοσίευση του ίδιου του Μασκ την Κυριακή σχετικά με ονόματα δύο λογαριασμών, που ανέφερε ότι ήταν «καλοί» για «παρακολούθηση του πολέμου σε πραγματικό χρόνο». Δημοσιογράφοι και χρήστες της πλατφόρμας επισήμαναν πάντως ότι οι δύο λογαριασμοί είχαν προηγουμένως αναρτήσει ψευδή φωτογραφία που είχε δημιουργηθεί από υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης σχετικά με έκρηξη στο Πεντάγωνο και ότι ο ένας εκ των δύο λογαριασμών είχε τους τελευταίους μήνες δημοσιεύσει πολλά αντισημιτικά σχόλια.

Ο Μασκ αργότερα διέγραψε την ανάρτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT