Σλοβακία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Φίτσο

Σλοβακία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Φίτσο

Ο Φίτσο, ο οποίος έχει δεσμευθεί να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας, θα ηγείται της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νικητής των εκλογών στη Σλοβακία, το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD του τρις πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, κατέληξε σήμερα Τετάρτη σε συμφωνία με το κεντροαριστερό HLAS (Φωνή) και το Σλοβακικό Εθνικιστικό Κόμμα για τον σχηματισμό συνεργασίας με στόχο να υπάρξει νέα κυβέρνηση εντός του μήνα.

Ο Φίτσο, ο οποίος έχει δεσμευθεί να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας, θα ηγείται της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί.

Το HLAS, το οποίο διασπάστηκε από το SMER το 2020, ήρθε στην τρίτη θέση στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου και εμφανίζεται ως ρυθμιστής σε όποια κυβέρνηση σχηματιστεί.

Εχει απορρίψει τις συνομιλίες με φιλελεύθερο κόμμα ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για συμφωνία με το SMER.

Το HLAS, το οποίο οι αναλυτές θεωρούν περισσότερο μετριοπαθές από το SMER-SSD, έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική της Σλοβακίας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT