Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ: «Μην κλιμακώσετε τη σύγκρουση με το Ισραήλ»

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Χεζμπολάχ: «Μην κλιμακώσετε τη σύγκρουση με το Ισραήλ»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν ζητήσει από τη Χεζμπολάχ, μέσω πολλαπλών διαύλων, να μείνει έξω από τον πόλεμο στο Ισραήλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή προειδοποίηση φέρονται να έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη λιβανέζικη ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται ανταλλαγές πυρών και βομβαρδισμοί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, τη στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται από το Σάββατο με τη Χαμάς στη Γάζα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης που επικαλείται το CNN εκτιμούν σε αυτό το σημείο ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι πιθανό να συμμετάσχει στον πόλεμο της Χαμάς. Παρά την κλιμάκωση της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, οι αξιωματούχοι θεωρούν πως οι αμερικανικές προειδοποιήσεις έχουν αντίκτυπο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να μείνει έξω από τον πόλεμο στο Ισραήλ μέσω πολλαπλών διαύλων, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης κυβέρνησης και του συμμάχου της Χεζμπολάχ προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι. Μάλιστα, ο Μπέρι φέρεται να έχει πάρει διαμεσολαβητικό ρόλο σύμφωνα με πηγές. 

Η Γαλλία έχει επίσης προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, ότι πρέπει να μείνει έξω από τον πόλεμο και να μην κλιμακώσει περαιτέρω. Σε διαφορετική περίπτωση το Ισραήλ θα απαντήσει έντονα, ανέφερε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τις συνομιλίες. Οι συζητήσεις αυτές συντονίστηκαν και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η πηγή. 

«Οι δυτικοί σύμμαχοι που έχουν ανεπίσημους δεσμούς με τη Χεζμπολάχ μετέφεραν κάποια μηνύματα», επιβεβαίωσε δυτικός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ υποδεικνύει «την προϋπάρχουσα βούληση της οργάνωσης να μην κλιμακώσει προς το παρόν».

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις απέναντι στη Χεζμπολάχ έρχονται τη στιγμή που κοντά στις ακτές του Ισραήλ έχει αναπτυχθεί το αεροπλανοφόρο «Gerald R. Ford» μαζί με πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Πολλά από αυτά έχουν και πυρηνικές δυνατότητες

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, δεν μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για τη Χαμάς», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν την Τρίτη. «Μετακινήσαμε το αεροπλανοφόρο για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα αποτροπής σε άλλα κράτη ή μη κρατικούς φορείς που μπορεί να επιδιώξουν να διευρύνουν αυτόν τον πόλεμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT