Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters: Το Ιράν «πιθανότατα» γνώριζε

Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters: Το Ιράν «πιθανότατα» γνώριζε

Λίγες ώρες πριν οι NYT επικαλούμενοι άλλους αξιωματούχους ανέφεραν ότι η Τεχεράνη «αιφνιδιάστηκε»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η παλαιστινιακή στρατιωτική οργάνωση Χαμάς είχε σχεδιάσει «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ», εκτίμησε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο ένστολος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πρόσθετες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του «κατά πόσον υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι εντός του συστήματός τους που είτε είχαν μια σαφέστερη αίσθηση του τι ερχόταν είτε συνέβαλαν ακόμη και σε πτυχές του σχεδιασμού».

Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αναφέρει ότι το Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης στο Ισραήλ επί αρκετές εβδομάδες. Ο σχεδιασμός της επίθεσης ξεκίνησε από τον Αύγουστο, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Ακολούθησαν, δε, συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Το κοινό σχέδιο οριστικοποιήθηκε σε μια συνάντηση στην ίδια πόλη την προηγούμενη Δευτέρα, όταν δόθηκε και το «πράσινο φως» από το Ιράν για την επίθεση, αναφέρει το δημοσίευμα.

NYT: Το Ιράν δεν γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Νωρίτερα, η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι σημαντικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαίωση για ιρανική σύνδεση με την επίθεση.

«Είπαμε από την αρχή ότι το Ιράν είναι συνένοχο υπό ευρεία έννοια, επειδή παρείχε τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, παρείχε εκπαίδευση, παρείχε δυνατότητες, παρείχε υποστήριξη και είχε εμπλοκή και επαφή με τη Χαμάς επί σειρά ετών και όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στη συμβολή σε αυτό που είδαμε», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα αν το Ιράν γνώριζε εκ των προτέρων για αυτή την επίθεση ή αν βοήθησε στο σχεδιασμό ή στην καθοδήγηση αυτής της επίθεσης, δεν έχουμε, από τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ στο βήμα, επιβεβαίωση γι’ αυτό».

Με πληροφορίες από NYT, WSJ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT