ΗΠΑ: Ο Στιβ Σκαλίζ εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών για νέος επικεφαλής της Βουλής

ΗΠΑ: Ο Στιβ Σκαλίζ εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών για νέος επικεφαλής της Βουλής

Κέρδισε τον εκλεκτό του Ντόναλντ Τραμπ και πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρεπουμπλικανοί πρότειναν τον Στιβ Σκαλίζ για τη θέση του επικεφαλής της Βουλής, μετά την απομάκρυνση του Κέβιν Μακάρθι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σκαλίζ, ο οποίος είναι επί του παρόντος το νούμερο 2 στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, πρέπει ακόμη να κερδίσει την έγκριση της ολομέλειας. Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν την αίθουσα με μια οριακή πλειοψηφία 221-212. Ο προκάτοχός του Κέβιν Μακάρθι τον Ιανουάριο χρειάστηκε 15 γύρους ψηφοφορίας προτού εγκριθεί.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέλεξαν τον Σκαλίζ έναντι του εκλεκτού του Ντόναλντ Τραμπ και προέδρου της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν σε μυστική ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών. 

Ρεπουμπλικανοί αναφέρουν στο Reuters ότι πρέπει να επιλύσουν γρήγορα το κενό ηγεσίας που εμπόδισε τη Βουλή να ασχοληθεί με τον πόλεμο στο Ισραήλ, να εγκρίνει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία και να περάσει νομοσχέδια δαπανών πριν λήξει η τρέχουσα χρηματοδότηση στις 17 Νοεμβρίου.

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση επιπλέον κονδυλίων για το Κίεβο, κρίνοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η αποπομπή του «speaker» Maκάρθι την περασμένη Τρίτη –εξέλιξη άνευ προηγουμένου στην αμερικανική πολιτική Ιστορία– απειλεί να παραλύσει το νομοθετικό έργο, την ώρα που επαπειλείται εκ νέου παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, περί τις 17 Νοεμβρίου, εάν δεν εγκριθεί νέος προσωρινός προϋπολογισμός.

Mε πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT