Aυστραλή δημοσιογράφος επέστρεψε μετά τρία χρόνια κράτησης στην Κίνα

Aυστραλή δημοσιογράφος επέστρεψε μετά τρία χρόνια κράτησης στην Κίνα

Απελάθηκε αφού εξέτισε την ποινή δύο χρόνων και 11 μηνών που της είχε επιβληθεί

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλή δημοσιογράφος Τσενγκ Λέι, που κρατείτο στην Κίνα με κατηγορίες σχετιζόμενες με την εθνική ασφάλεια για περισσότερο από τρία χρόνια, επέστρεψε σήμερα στη χώρα μετά την απελευθέρωσή της, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι.

Η Τσενγκ, 48 ετών, παρουσιάστρια επιχειρηματικών ειδήσεων στην κινεζική κρατική τηλεόραση, συνελήφθη τον Αύγουστο του 2020 ως ύποπτη για διαμοιρασμό κρατικών μυστικών με άλλη χώρα.

Η Τσενγκ, που δικάστηκε μυστικά τον Μάρτιο του 2022, έφθασε στη Μελβούρνη και επανενώθηκε με τα δύο παιδιά και την οικογένειά της, δήλωσε ο Αλμπανέζι σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κυβέρνηση επιδίωκε την απελευθέρωσή της για μακρά χρονική περίοδο και η επιστροφή της θα τύχει θερμού καλωσορίσματος όχι μόνο από την οικογένεια και τους φίλους της αλλά και από όλους τους Αυστραλούς», είπε.

«Η απελευθέρωσή της ακολουθεί την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών στην Κίνα», είπε.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας είπε πως η Τσενγκ δήλωσε ένοχη στις κατηγορίες ότι διαβίβασε στο εξωτερικό κρατικά μυστικά που σχετίζονταν με την εργασία της σε ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης. Απελάθηκε αφού εξέτισε την ποινή δύο χρόνων και 11 μηνών που της είχε επιβληθεί.

Η είσοδος Αυστραλών διπλωματών στη δίκη της είχε απαγορευθεί και η Τσενγκ δεν σχολίασε ποτέ δημόσια την υπόθεση.

Η Αυστραλία είχε εκφράσει κατ΄ επανάληψη ανησυχίες για την κράτησή της, η οποία ήρθε σε μια περίοδο που η Κίνα διεύρυνε τα εμπόδια στις αυστραλιανές εξαγωγές εν μέσω μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης η οποία μειώνεται σταδιακά.

Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ συνάντησε την Τσενγκ στο αεροδρόμιο.

Σε επιστολή προς την Αυστραλία που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο, η Τσενγκ έγραφε πόσο της έλειπαν τα παιδιά της, 11 και 14 ετών, που ζούσαν στη Μελβούρνη με τη γιαγιά τους ενόσω κρατείτο.

Ο Αλμπανέζι, που ανήλθε στην εξουσία πέρυσι με σκοπό να βελτιώσει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας, είπε πως αναμένει να επισκεφθεί την Κίνα φέτος. Δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο διάλογος είναι «καλό πράγμα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT