Πόλεμος στο Ισραήλ: «Θα εξαφανίσουμε την Χαμάς» διαμηνύει ο Νετανιάχου – Εκκλήσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Θα εξαφανίσουμε την Χαμάς» διαμηνύει ο Νετανιάχου – Εκκλήσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Με τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ να πληθαίνουν, ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξάλειψη της Χαμάς από τον «χάρτη» υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο ηγέτης του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πέντε 24ωρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς που αιφνιδίασε, στην πρώτη φάση της, τις αρχές ασφαλείας του Ισραήλ. 

Το Ισραήλ αντέδρασε με αεροπορικές επιδρομές και σχέδιο «πλήρους πολιορκίας» της Γάζας, συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα. Αναλυτές εκτιμούν πως η χερσαία επέμβαση είναι θέμα χρόνου και ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αφού δέχθηκε σαρωτικά πλήγματα.

Η τροφοδοσία του ρεύματος έχει διακοπεί και πλέον καταγράφονται τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες για να επιτραπεί σε Αμερικανούς και Παλαιστίνιους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν το έδαφος προς την Αίγυπτο πριν από οποιαδήποτε χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως αποκάλυψε στο CNN ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη δημιουργία ασφαλούς διόδου για τους κατοίκους της Γάζας που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αλλά δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος. «Το συζητάμε ενεργά με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση των πολιτών. Δεν φταίνε οι άμαχοι για ό,τι έχει κάνει η Χαμάς. Δεν έκαναν τίποτα κακό».

Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, θα επιτρέπεται σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, εάν προσκομίσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους. Ωστόσο, αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας απέρριψαν οποιαδήποτε κίνηση για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το Reuters. Η Αίγυπτος έχει από καιρό περιορίσει τη ροή από τη Γάζα προς το έδαφός της, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο σκληρών συγκρούσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Θα εξαφανίσουμε την Χαμάς» διαμηνύει ο Νετανιάχου – Εκκλήσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους-1

Εκτακτος σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Νωρίτερα την Τετάρτη, στο Ισραήλ ανακοινώθηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και η συγκρότηση του «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου». Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας το βράδυ έχοντας δίπλα του τον αρχηγό του κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, υποσχέθηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση θα συντρίψει τη Χαμάς, τους μαχητές της οποίας αποκάλεσε «άγρια ζώα» και «βάρβαρους». «Πολεμούμε έναν σκληρό εχθρό, έναν εχθρό που είναι χειρότερος από το ISIS», είπε, προσθέτοντας «και θα τον συντρίψουμε και θα τον εξαλείψουμε, όπως ο κόσμος συνέτριψε και εξάλειψε το ISIS».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, είπε στους δημοσιογράφους λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Ισραήλ, ότι θα μεταφέρει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ. «Στεκόμαστε αποφασιστικά ενάντια στην τρομοκρατία».

Η παρουσία πάντως του Μπλίνκεν στο Ισραήλ δεν αναμένεται ανέφελη, καθώς η Χαμάς δεν έχει σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών σε ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο εντός του Ισραήλ. Μία γεύση πήρε την Τετάρτη και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος ενώ βρισκόταν σε πόλη στο νότιο Ισραήλ, υποχρεώθηκε να μεταβεί εσπευσμένα σε καταφύγιο, καθώς ηχούσαν οι σειρήνες προειδοποίησης.

Εσφαλμένος συναγερμός

Οι σειρήνες αυτές ήχησαν κατά λάθος το απόγευμα, καθώς υπήρξε η -εσφαλμένη- πληροφορία ότι εξελίσσεται νέα εχθρική διείσδυση από το βόρειο τμήμα της χώρας. Υπήρξε δε στιγμή, που όλοι οι Ισραηλινοί έλαβαν στο κινητά τους τηλέφωνα μήνυμα να μεταβούν στα καταφύγια. Η προειδοποίηση αποδόθηκε σε τεχνικό σφάλμα, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο στρατός της χώρας.

Οι απώλειες

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανήλθε στους 1.200, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 2.700

Ο απολογισμός από τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα ανέρχεται σε 1.100 νεκρούς και 5.339 τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περίπου 535 κτίρια κατοικιών καταστράφηκαν αφήνοντας περίπου 250.000 άστεγους. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονταν σε καταφύγια του ΟΗΕ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, υποστήριξε ότι ένοπλοι εξακολουθούν να μάχονται εντός του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι έπληξε την παράκτια πόλη της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ με πύραυλο R60.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει σχηματισμούς αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στη Γάζα για πιθανή χερσαία επίθεση στον θύλακα. Σε μια άλλη ένδειξη κλιμάκωσης της κρίσης, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου μετά από επίθεση με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ.

Ανάφλεξη και στη Δυτική Οχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Σάββατο, καθώς παλαιστινιακές ομάδες κάλεσαν σε ξεσηκωμό μετά το χτύπημα της Χαμάς από τη Γάζα.

Ο ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της πόλης Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, Γκασάν Ντάγκλας, δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς εποίκους.

Ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να αποτραπεί «μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».

Παρέμβαση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. «Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Habertürk.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT