ΗΠΑ: Τριβές για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Τριβές για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις

Πολιτική κόντρα στην Αριστερά προκαλεί η απαίτηση για καταδίκη της Χαμάς, ενώ επικρίσεις δέχονται οργανώσεις για την πορεία στη Νέα Υόρκη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αυστηρά επέκρινε η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ τη φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς το μίσος και τον αντισημιτισμό όπου τα εντοπίζουμε», είπε η βουλευτής, μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διαδήλωση της Κυριακής, που διοργανώθηκε από τους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές της Αμερικής –κόμμα που ίδρυσε ο Γιουτζίν Ντεμπς– συγκέντρωσε περίπου 1.000 άτομα. Σύνθημα ήταν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ένοπλη αντίσταση. Υπήρξαν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για επίδειξη ναζιστικού συμβόλου, ενώ διαδηλωτές έκαψαν και πατούσαν πάνω σε ισραηλινή σημαία. «Η μισαλλοδοξία και η ωμότητα που εκφράσθηκε στην πλατεία Τάιμς είναι ανεπίτρεπτη και βλαβερή σε αυτή την καταστροφική στιγμή. Δεν εξέφρασε επίσης τους χιλιάδες Νεοϋορκέζους, οι οποίοι είναι ικανοί να απορρίπτουν την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς, καθώς και τις σοβαρές αδικίες και τη βία που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι υπό κατοχή», είπε η βουλευτής της Νέας Υόρκης. Η προοδευτική βουλευτής Κόρι Μπους από το Μιζούρι είπε ότι αν και καταδικάζει τη στοχοποίηση αμάχων, «μία μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή απαιτεί τη λήξη της αμερικανικής κρατικής στήριξης στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή και το τέλος του απαρτχάιντ».

Επιστολή από Χάρβαρντ

Σάλο έχει προκαλέσει στο μεταξύ ανοικτή επιστολή της Ομάδας Παλαιστινιακής Αλληλεγγύης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην οποία αναφέρεται ότι «το ισραηλινό καθεστώς είναι το μόνο υπεύθυνο για τη βία που έχει ξεσπάσει». Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κλίντον και πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λάρι Σάμερς, καταδίκασε την ηγεσία του πανεπιστημίου για την αδράνειά της να καταγγείλει τη φιλοπαλαιστινιακή επιστολή. «Στα 50 χρόνια της σχέσης μου με το Χάρβαρντ δεν ένιωσα ποτέ τόσο απογοητευμένος και αποξενωμένος όπως σήμερα. Η σιωπή του Χάρβαρντ για την επίθεση της Χαμάς και για την ανοικτή επιστολή των φοιτητών αυτών έκανε το πανεπιστήμιο να μοιάζει ουδέτερο απέναντι σε τρομοκρατικές πράξεις εναντίον του εβραϊκού κράτους του Ισραήλ», είπε ο Σάμερς. Λίγες ώρες αργότερα, η πρόεδρος του ιστορικού πανεπιστημίου, Κλοντίν Γκέι, εξέδωσε όχι μία, αλλά δύο ανακοινώσεις καταδικάζοντας τις επιθέσεις.

«Εγκλημα πολέμου»

Πολιτική κρίση έχει προκαλέσει η επίθεση της Χαμάς στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, να αναφέρει χθες ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού και νερού για τους κατοίκους της Γάζας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του LBC, ο Στάρμερ απέδωσε το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση στο Ισραήλ στη Χαμάς. Ερωτηθείς για το εάν η στέρηση θεμελιωδών υποδομών από τη Γάζα εμπίπτει στην κατηγορία των δίκαιων αντιποίνων, ο πρώην δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων και φαβορί των δημοσκοπήσεων για την πρωθυπουργία, είπε: «Εκτιμώ ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα. Ολα πρέπει ασφαλώς να γίνουν σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, αλλά δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί». Στη δήλωση Στάρμερ απάντησε ο Αλεξ Νανς, πρώην κειμενογράφος του προκατόχου του Στάρμερ, Τζέρεμι Κόρμπιν: «Η συλλογική τιμωρία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου». Ο Κόρμπιν, από τη μεριά του, καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και την ισραηλινή αντίδραση σε αυτή. «Οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων προκαλούν μεγάλο πόνο, αλλά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον θάνατο Παλαιστινίων για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν», είπε ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών.

Την απαγόρευση διαδηλώσεων στήριξης προς την Παλαιστίνη ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές σε Αυστρία και Γερμανία, υπό τον φόβο αντισημιτικών συνθημάτων και επεισοδίων. Οι δύο από τις διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για χθες στο Βερολίνο. Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές κατηγόρησαν την αστυνομία για ρατσισμό και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της καταπίεσης των Παλαιστινίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT